Najdi forum

Moj Dark (leto in pol star seter) jemlje Enroxil od ponedeljka in je bolj miren. Včeraj je pa začel bruhati in tudi je nič. Pije pa zaskrbljujoče malo. Do ponedeljka mora jemati 2 2/3 150 mg tablet, potem pa 3/4 tabletke. V torek naj bi prišla na kontrolo. Mislite, da so takšne slabosti lahko povezane z zdravilom (na priloženem listku piše, da stranski učinki niso znani)? Lahko zmanjšam dozo na 3/4 tabletke, čeprav naj bi še tri dni jemal ‘veliko’ dozo? Kako naj ga prisilim, da pije? Čim mu pomolim pod nos vodo ali čaj ali juho se začne braniti z vsemi štirimi in odbezlja na svojo odejico. Hvala za vse odgovore, Neža in irski pošastki

Naša muca je en mesec in pol jemala Enroxil in ni bilo nobenih stranskih učinkov (možni pa najbrž so).Morda pa je kaj takega pojedel? Zakaj pa jemlje antibiotik, je morda driska lahko povezana z boleznijo?. Ponavadi pri driskah priporočijo dijeto, vodo pa smo mi naši muci dajali po brizgah.
Sicer pa je po mojem najbolje, da pokličete dežurnega veterinarja in bo znal povedati (za Ljubljano (jaz) vem da dežurata Zaninovič in Terstenjak izmenično; če ste iz Lj pokličite na njuni številki in mislim da odzivnik pove kam poklicati, drugače pa ima najbrž veliko klinik drugod po Sloveniji tudi dežurno službo, se pač pokliče na informacije).

Tina24, hvala za odgovor. Pozabila sem napisati, da ima vnetje ledvic in mehurja. Menda je možno, da se driska pojavi pri antibiotikih. Klicala sem k Zaninoviču (danes so delali do 13), pa so rekli, da je najbolje zmanjšati dozo. Kljub vsemu bi me zanimale vaše izkušnje s tem zravilom. Na internetu sem ga našla samo naštetega med Krkinimi zdravili, a žal brez dodatnih informacij. Na priloženem listku pa piše, da stranski učinki niso znani. Zato bi me zanimalo, kako so vaši kosmatinci prenašali to zdravilo. Hvala za odgovore, Neža in irski pošastki

Še enkrat pozdravljeni! Naša 13 letna muca je zdravilo prenašala brez kakršnihkoli stranskih učinkov (tudi na navodilu piše,da niso znani), vendar pa tudi brez pravih učinkov (ima tudi probleme z ledvicami), saj so se težave po enem mesecu in pol ponovile, tako da je sedaj na drugem antibiotiku (ta pa “rajši” povzroča driske), ki učinkuje in pa na dieti.
Drugače pa je pri vseh antibiotikih možna driska, ker antibiotik uničuje tudi naravno floro črevesja in zato pridejo bolj do izraza druge (patogene) bakterije, ki povzročijo drisko. Ljudem ob jemanju antibiotikov priporočajo jogurt, ne vem pa kako je pri živalih (vem da se dobi posebna pasta).
Kako je vaš kuža, je bolje, že kaj več pije?

Tina 24
Mene pa zanima, kakšno bolezen je imela vaša muca, da je jedla antibiotike EN MESEC IN POL???

Tina24, hvala za odgovor. Odločila sem se, ker je bilo stanje slabše kot pred začetkom jemanja zdravila, da ga kužku ne dajem več. Včeraj je spal ves dan, vendar je že sam od sebe prosil za vodo in tudi popil približno liter in pol tekočine. Ravnokar sva pa prišla z jutranjega sprehoda in je že občutno boljši, celo pojedel je pest kuhanega riža zalitega z juho. Jutri greva na kontrolo k veterinarju. Bom sporočila, kaj in kako bo. Tina24, katero zdravilo je pa dobila muca namesto enroxila? Lep dan, Neža in irski pošastki

Inki: muca ima hude probleme z urinarnim traktom in sicer lula kri in kristale in ker so kristali lahko posledica bakterij in tudi neprimerne prehrane (briketi), je potrebno zadevo zdraviti tudi z antibiotiki, vmes pa smo vsak teden nosili vzorce urina in bakterije so bile še prisotne.
Sama sicer nisem bila najbolj zadovoljna z načinom zdravljenja (ker če ab pri ljudeh ne učinkuje, ga je potrebno zamenjati) ampak so veterinarji rekli, da je to stalna praksa (čeprav so kljub tej stalni praksi sedaj morali ab zamenjati, ker se je spet ponovilo in je bakterij še več).
No če ta ab ne bo učinkovit, bodo naredili antibiogram

Muca je dobila sinolox. Drugače pa najbolje da prosite veterinarja, da vam da kakšen drug antibiotik, ki ga bo kuža boljše prenašal. Seveda je, ker ste mu dajali antibiotike, videti bolje, ampak najbrž ozdravljen ni, zadeva se lahko hitro ponovi, zato se posvetujte z veterinarjem.

Hvala za odgovor, Tina 24. Malo čudno se mi zdi tole zdravljenje, namreč, če ste vzorce urina res sami nosili, potem praktično ni mogoče, da v njem ne bi bilo bakterij, pa čeprav je bila žival na antibiotikih. Sterilen urin je mogoče dobiti z iglo, ki se jo piči skozi trebušno steno v mehur. Tudi z uvajanjem katetra v mehur se ne dobi sterilnega urina in tako tudi ta ni primeren za ugotavljanje števila bakterij. Prav tako je taka dolgotrajna terapija z antibiotiki, še posebno, če se je problem prvič pojavil, skrajno neodgovorna, še najmanj pa je stalna praksa. A mi lahko zaupaš, kateri veterinar(ji) so ti to rekli?! Mogoče je čas, da zamenjaš svojega veterinarja oz. se vsaj temeljito pogovoriš z njim kaj in zakaj dela!! Predvsem pazi na dieto, zelo je važno, katere vrste kamnov oz. peska ima muc, ker so diete čisto različne!!

Darkobarko!
Enroxil 2,5 -10 mg/kg/12 ur , 10-14 dni, odvisno od bolezni. Če ima tvoj pes cca 30kg, je dobil kar visoko dozo, no nisi napisala ali je dobil tablete1 x ali 2x na dan. Stranski učinki so možni, še posebno, če prekoračiš dozo. Poskusi sama izračunati primerno dozo za orientacijo. Telesna teža psa x 5 mg na kg telesne teže. Tako dozo naj bi dobil 2x na dan.
Še en nasvet glede dajanja tekočine: Z brizgo počasi stiskaš vodo med zobmi na jezik ( v ustnem kotu). Nekaj vode se polije, nekaj pa jo žival spije.

Lp, Inka

Inka, hvala za napotek glede izracuna primerne kolicine antibiotika za psa. Moj seter je za svojo pasmo pravi orjak s 74 cm plecne visine, zaradi katere tudi teza 44 kg ni previsoka. Tako da bila je predpisana kolicina zdravila kar primerna. Tudi vodo smo mu dajali kar z brizgo, od nedelje pa pije sam, je pa še ne toliko, kot naj bi, ampak ze pocasi napredujemo.

Kot posledica zdravila, ki ga ocitno ni najbolje prenesel, in viroze je poleg vsega dobil se neke vrste gastritis, ravno tako ima uniceno crevesno floro in favno. Ker tako dolgo ni jedel, so mu vceraj dali tri injekcije za pomiritev zelodca in ponovno vspostavitev flore in favne in še eno proti driski. No, driskali smo še zmeraj, kljub temu, da je včeraj pojedel dve pesti riža, zalitega z juho, ni bruhal, kar je že kar velik napredek. Po injekcije moramo še danes in jutri, nato se pa temeljiteje lotimo zdravljenja mehurja.

Mimogrede, poznata mogoče možne vzroke za kri v urinu? Hvala in lep dan, Neža

Naša mopsika je imela kri v urinu zaradi hudega vnetja mehurja. Vnetje in bakterije so se v vodi pojavile zaradi kamnov v mehurju, ker so jo tako dražili. In zaradi draženja se je pojavila tudi kri. Po jemanju antibiotika, se je vsa zadeva še poslabšala. Tako da je bila operacija res takrat nujno potrebna in izpeljana zadnji hip. Sedaj je na dietni prehrani (posebni briketi).
Najprej je bila pa zdravljena z antibiotiki, šele potem, ko se je stanje poslabšalo, so jo slikali z rentgenom in odkrili pravi vzrok težav.
Glede muce, katera lula kristale……ne vem ali pri tej zadevi antibiotik sploh lahko kaj pomaga. Pri nasi psički ni, je pa verjetno odvisno od primera do primera.

New Report

Close