enolična prehrana
Lep pozdrav!
Imam anoreksijo. Uspelo mi je prit na neko normalno težo. Zdaj imam pa problem s tem, ker jem zelo enolično hrano. imam 6 različnih obrokov na dan, vendar so si z dneva v dan enaki. Veliko je ogljijkovih hidratov in pa mleka, nič pa zelenjave in sadja. Nekak se ne morem pripravit do tega, da bi jedla kaj drugega. Ful imam težave z želodcem. Čim občutim najmanjši stres me začne pečt in potem ne neha tudi do tri dni. V tem času zelo težko jem. Zato se tudi bojim kakršnihkoli sprememb, ker mi je ful važno, da v obroku uživam in sem potem mirna in nimam bolečin. zavedam pa se, da ne morem večno jest le 6 stvari. Prosila bi za kakšen nasvet, kako naj se predvsem psihično pripravim do tega? Hvala in lp, N
Pozdravljena
Poskusi dodajati svojim obrokom majhen grižljaj druge hrane – predvsem tiste, ki je trenutno ne uživaš. Ko boš pripravljena poskusi z dvema in tako naprej. Počasi boš napredovala. Pri anoreksiji tako ali tako ne gre nič na hitro. Vesela sem, da si prišla na normalno težo in plavaš iz brezna anoreksije. Le pogum. Držim pesti zate.
Draga N,
spodbudna novica je, da si začela z obroki. Upajmo, da so vsaj dovolj veliki oz. energetsko bogati – da imajo dovolj kalorij za tvoje funkcioniranje. Vendar kot je razbrati iz tvojega pisma, okrevanje od anoreksije še ni končano.
Preden ti kaj več napisem, bi te vprašala, ali si poiskala tudi kako psihološko pomoč – v smislu svetovanja ali psihoterapije. Ker je hranjenja v veliki meri povezano tudi z našimi psihičnimi procesi, čustvovanjem, potrebami, stresom itd. – o čemer tudi sama nekaj pišeš. torej, če še nisi poiskala tovrstne pomoči, jo še daj, saj sicer zna biti okrevanje bolj parcialno in kratkotrajno.
A če se vrnem k tvojemu vprašanju: Kaj ti brani občasno pojesti nekaj zelenjave ali sadja? Okus, občutek polnosti v želodcu, navada, neopisljiv strah pred novim? nekako bo treba začeti, četudi se zna telo na začetku odzvati z občutki napihnjenosti ali nelagodja. Morda začni z malimi obroki sadja vsaj pol ure pred glavnim obrokom ali uro po obroku. Ali dodaj nekaj solate h kosilu, nekaj kuhane zelenjave h krompirju, nekaj dušene zelenjave v omako, malce korenčka v juho. Ali paradižnik oz. kumaro k sendviču? Ali si sadje dodaj v jogurt, naredi si frape v smislu zmiksanega poletnega sadja za malico ali pol ure pred zajtrkom.
nekje je potrebno začeti in zapomni si, da je vsaka še tako mala sprememba, ki jo počasi nadgrajuješ, boljša od capljanja na mestu.
Vse dobro!