eno vprašanje; kam lulat?
Če smo v naravi,pa zraven nobenega wc potem logično da na travo!Kakat jo na srečo še ni,bom pa pripravljena tudi na to!Drugače mi gredo pa na živce nakupovalni centri(pa ne Qlandija,mercator c.)ampak taki ki niso naprimer vsi pod eno streho(Supernova v Kranju)pa tam nobenega wc-ja!No je v kafiču ampak moraš ekstra sam zato notri ali pa v mercatorjevi trgovini!Isti primer v Kranju kjer stoji Bigbang,Kik,Lidl… (na planini) en kafič pa tam wc ni ga pa v trgovini ali prodajalni!No so ampak v zasebni prodajalni so kar malo zoprni-smo že doživeli!Ne vem kdaj bodo trgovci poskrbeli tudi za to da bodo wc tudi v trgovini-ampak javni ne le privat za zaposlene!
Ko se je naš tamalček odvajal od plenic smo kar nekaj časa nosili s sabo prenosno kahlico. Vanjo je lulal ali kakal, vsebino (v vrečki s posebnim vložkom) smo vrgli v smetnjak.
Na travco ali kaj podobnega v urbanem okolju ga nikoli ne bi dajala (če bi to vsi počeli, bi bilo vse prescano), na pločnik pa sploh ne, mi ni na pamet padlo. Nekje res v naravi (gozd ipd.) pa ni problema.
Uf, jaz se pa kar ne morem opogumit, da bi šla z našo triletnico brez plenice v mesto ali kamorkoli, kjer ni WC takoj dostopen, čeprav je doma že praktično suha. Vem, da jo da babi tudi v parku mirne duše lulat na travo, ali pa če gresta s psom na sprehod na travnik, ampak živijo na obrobju mesta… v bolj urbanem okolju se mi zdi pa to težje izvedljivo. Mož bi se pa sploh zgražal…
Pa jaz ne vem, a smo mi taki prašiči al pa mate ljudje dobesendo fobijo pred otroškim lulanjem. Naš prvi je pri 16 mes rekel plenicam adijo in ko je zacvilil “uat!” je blo treba lulat, takoj, zdej, prec, brez finoče. Na pločniku res ni nikdar lulal, kakal je itak na uro točno, si si lahko budilko uštimal po njem – 20 min po kosilu in še dons je tko – torej če je blo možno v naslednjih 3 sek ujet travco, grmovje, drevo, smo šli tja, če ne pa pač tako, da ni nikour ravno v nos lulal. Za avto, za vogal, za plot – nekam pač, da ga ni 10 kom gledalo, kako lula. Tja do 2,5 let, ko otrok res že zna zadržat tudi 5 minut, je polulal ničkoliko grmovja, trave, dreves, plotov, vogalov,pa nimam zato nobene slabe vesti. Kam pa mislite, da gre lulanje in drekci iz WC-ja? V drugo galaksijo al kam? Izhlapi? Ja, seveda!!!
Dokler bo Slovenija tako krasno opremljena z javnimi WC-ji, ki so tako “čudovito” vzdrževani in dokler bo vsak uporabnik (predvsem uporabnica!) porabil/a celo rolo, preden si bo blagovolila pritisnit svojo rit na dilo, si pač tudi v mestu (pre!)pogosto PRISILJEN it odtočit, kamor veš in znaš. Ogromno lokalov pač ne pusti uporabiti svojega WC-ja in če nimaš časa za pijačo, si pač brez WC-ja.
Rezime: otrok do 3. leta gre lulat tja, kjer ga prime. Po 3. letu pa že zna zadržat (če je zdrav, seveda) in imaš čas za iskanje primernega mesta ali WC-ja. Sem pa že rekla: vsaka kljuka na vratih javnih zgradb (pošta, ZD, banke…) se mi gravža 100x bolj, kot deci urina, pa naj bo otroški ali odrasel.