Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT Eno- ali dvojajčna dvojčka

Eno- ali dvojajčna dvojčka

Spoštovani!
Sem mamica 15 mesečnih dvojčic. V času nosečnosti, natančneje na nuhalni svetlini je ginekologinja povedala, da naj bi bili enojajčni: šlo je za monohoriate, biamniate, torej ena posteljca in dva amnijska mehurja. Pregrada med njima je bila zelo tanka, viden je bil znak “T”. Razložila mi je, da sta po teh znakih ploda enojajčna.
Deklici si vizualno nista tako izrazito podobni, kot sem pričakovala, zato se sprašujem ali sta res enojajčni.
Kolikor vem, je edino z opravljenim DNK testom možno to dilemo razrešiti. Ker zaenkrat ni nekih zdravstvenih razlogov za opravljanje tega testa, me zanima ali je v Sloveniji mogoče opraviti ta test? Razlog bi bil zgolj želja staršev o popolnih informacijah o svojem otroku.
Hvala za odgovor!

Seveda je mogoče opraviti ta test, vendar če gre v takšnem primeru samo za vašo radovednost obstajajo etični pomisleki. Zdravniki si morajo odgovoriti zakaj bi bila ta preiskava za vaši deklici sploh koristna v tej nežni dobi. Drugače je le v primerih, ko gre za diagnosticiranje resnih genetskih bolezni, ki omogoči boljšo strategijo zdravljenja. Sicer pa se za genetsko testiranje odloči lahko le vsak človek osebno, ob nastopu polnoletnosti.

Najprej hvala za odgovor, ki pa je v meni porajal nova vprašanja. Predvsem ne razumem v čem bi lahko bil tak test etično sporen, če gre zgolj za ugotavljanje ali sta deklici eno ali dvojajčni. Pravzaprav zaradi dodatne informacije oz. potrditve tega kar naj bi že vedeli, se ne bi nič spremenilo. Dodatna informacija o otroku, ki ni povezana z negativnim ali pozitivnim predznakom, bi zgolj izpopolnila sliko, ki si jo kot starši ustvarjamo o otroku. Po drugi strani, če nekoliko razmislim, bi celo rekla, da imava kot starša pravico vedeti. No, morda razmišljam preveč radikalno, a dejansko ne vidim nikakršne etične vprašljivosti.
Drugo vprašanje, ki se mi je postavilo je glede samega postopka. Zapisali ste, da si mora zdravnik odgovoriti na vprašanje, zakaj bi bila taka preiskava sploh koristna v tej nežni dobi. Kako pa pravzaprav poteka ta preiskava? Prepričana sem namreč bila, da gre le za odvzem krvi (ustrezne količine).
O tem sem se pogovarjala tudi z njuno pediatrinjo in mi je tudi sama povedala, da če bi bila na najinem mestu, bi tudi sama želela imeti to informacijo.

S spoštovanjem in v naprej hvala za odgovor.

Na kakšen način pa se naredi test, iz brisa ali iz krvi? V kolikor je iz brisa, to ni invazivno, kar se pa krvi tiče, je pa nekaj drugega. Ker tudi mene zanima, saj imam tudi jaz dvojčka, fanta, ki naj bi bila dvojajčna, pa sta čisto identična, edino po razliki v kilaži ju lahko ločimo, pa se ej tudi že zgodilo, da sva ju midva kot starša zamešala.

No, če torej nimata nobenih dilem, to informacijo res lahko dobita.Za preiskavo zadostuje bris ustne sluznice. Stroške preiskave nosita sami. Naročite pa se lahko po telefonu
LP

New Report

Close