Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Arhiv Sociala Arhiv – Sociala Enkratna socialna pomoč

Enkratna socialna pomoč

Glede najemnine je tako, da vsakdo si lahko izbere višino najemnine in s tem posledično sobo/garsonjero v ali izven Lj.

Lahko najamete garsonjero v Lj. za 300 E + stroški, ali 400 E + stroški ali pa okolica Lj. Saj mislim, da to veste mar ne, kot tudi za otroka se lahko izbira, vendar pri otroku država pomaga, ker je človek. Kaj pa je bolje: imeti garsonjero brez otroka ali z? Verjetno z, a večina najemodajalcev ne mara družin.

Seveda se ne morete kar seliti iz kraja v kraj. Premalo je podatkov z vaše strani, da bi vam karkoli lahko svetovala, ko pa ste nelogično zapisali glede najemnine in otrok??!!

Vedno se vrtimo v začaranem krogu, ko se znajdemo v stiski in kaj dosti ti ne pomaga logika pri državni pomoči ali nelogika – dejstvo je takšno in bolj pomembno je, da se iz stiske skobacamo ven! Še dobro, da državna pomoč sploh je, koliko pa pripomore do premagovanje stiske, je pa že druga zgodba.

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Kateri pravilnik ali drug predpis pa določa, kateri izdatki so za preživetje in kateri ne oz. ali je to sploh kje navedeno?

Predpisi za socialno varstvo:

PODROČJE MATERIALNE OGROŽENOSTI:

Zakon o posebnem dodatku za socialno ogrožene – ZPDSO (Uradni list RS, št. 57/2009)
Zakon o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih oseb (Uradni list SRS, št. 41/1983)
Zakon o postopku za uveljavljanje socialno varstvenih pravic (Uradni list RS, št. 23/1991, 54/1992, 65/1993) – delno razveljavljen
Zakon o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/2007 – uradno prečiščeno besedilo 2, 23/2007 – popr., 41/2007 – popr., 114/2006 – ZUTPG)
Uredba o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 110/2004, 124/2004 – neuradno prečiščeno besedilo, 114/2006 – ZUTPG)
Pravilnik o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 52/1995, 2/1998, 19/1999, 28/1999 – popr., 127/2003, 125/2004, 120/2005 Odl. US, 2/2006 – popr., 140/2006, 120/2007, 90/2008, 121/2008, 53/2009) – neuradno prečiščeno besedilo
Priloga 1: Kadrovski normativi za upravičence v institucionalnem varstvu (Uradni list RS, št. 125/2004)
Priloga 2: Kadrovski normativi za upravičence v VDC (Uradni list RS, št. 125/2004)
Pravilnik o koncesijah na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 72/2004, 113/2008) – neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnik o obrazcih zahteve za oprostitev plačila socialno varstvene storitve (Uradni list RS, št. 55/2005, 26/2007)
Pravilnik o obrazcih vloge za dodelitev denarnih socialnih pomoči in vrstah dokazov (Uradni list RS, št. 68/2001, 69/2001-popr., 107/2003, 45/2007 – neuradno prečiščeno besedilo)
Pravilnik o postopkih pri uveljavljanju pravice do institucionalnega varstva (Uradni list RS, št. 38/2004, 23/2006, 42/2007 – neuradno prečiščeno besedilo)
Pravilnik o metodologiji za upoštevanje dohodka iz dejavnosti za pridobitev pravice do denarne socialne pomoči (Uradni list RS, št. 64/2001, 42/2007 – neuradno prečiščeno besedilo)
Pravilnik o metodologiji za upoštevanje dohodka iz kmetijske dejavnosti v postopku za pridobitev pravice do denarne socialne pomoči (Uradni list RS, št. 39/2007)
Pravilnik o pogojih in postopku za uveljavljanje pravice do izbire družinskega pomočnika (Uradni list RS, št. 19/2007)
Pravilnik o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialnovarstvenih storitev (Uradni list RS, št. 67/2006)
Pravilnik o opravljanju socialno varstvenih storitev na podlagi dovoljenja za delo in vpisa v register (Uradni list RS, št. 3/2006)
Pravilnik o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (Uradni list RS, št. 87/2006, 127/2006, 8/2007, 51/2008) – neuradno prečiščeno besedilo
Navodila za izvajanje metodologije za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (junij 2008)
Obrazci za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev (pravilnik; Uradni list RS, št. 8/2007)
Rast elementov cen socialno varstvenih storitev:
za leto 2009 (Uradni list RS, št. 6/2009)
za leto 2008 (Uradni list RS, št. 8/2008)
za leto 2007 (Uradni list RS, št. 8/2007)
za leto 2006 (Uradni list RS, št. 9/2006)
za leto 2005 (Uradni list RS, št. 8/2005)
za leto 2004 (Uradni list RS, št. 35/2004)
Sklep o določitvi standarda povprečne plače ter stroškov in odhodkov storitev oskrbe institucionalnega varstva za osebe, starejše od 65 let ter za odrasle osebe s posebnimi potrebami v posebnih socialno varstvenih zavodih in enotah domov za starejše, ki ga je možno upoštevati v cenah storitev (Uradni list RS, št. 6/2009)
Pravilnik o izvajanju inšpekcijskega nadzora na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 74/2004)
Količnik za preračun katastrskega dohodka (v letu 2005) (Uradni list RS, št. 140/2004)
Pravilnik o reševanju ugovorov zoper opravljene socialno-varstvene storitve zasebnikov (Uradni list RS, št. 117/2003)
Pravilnik o načrtovanju, spremljanju in izvajanju supervizije strokovnega dela na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 117/2003)
Pravilnik o ugotavljanju prihrankov in premoženja ter o vrednosti zagotovljene osnovne oskrbe v postopku za dodelitev denarne socialne pomoči (Uradni list RS, št. 68/2001, 71/2001, 119/2005, 36/2007 – neuradno prečiščeno besedilo)
Pravilnik o zbirki podatkov o denarnih socialnih pomočeh (Uradni list RS, št. 64/2001)
Pravilnik o napredovanju strokovnih delavcev in strokovnih sodelavcev na področju socialnega varstva v nazive (Uradni list RS, št. 107/2000, 31/2001, 88/2001)
Pravilnik o nagradah in priznanjih za delo na področju socialnega varstva (Uradni list RS št. 74/1999, 82/2006)
Pravilnik o pripravništvu in strokovnem izpitu za delo na področju socialnega varstva (Uradni list RS št. 64/1995, 61/1998, 2/2004)
Pravilnik o izobraževanju in usposabljanju strokovnih delavcev in sodelavcev na področju socialnega varstva (Uradni list RS, št. 57/1994, 2/2004)
Pravilnik o določitvi vrste in stopnje programov izobraževanja za strokovne delavce v socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 51/2001)
Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 114/2006, 71/2008) – neuradno prečiščeno besedilo
Sklep o usklajenih višinah transferjev, ki so določeni v nominalnih zneskih ter o odstotku uskladitve drugih transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji:
od 1. januarja 2010 (Uradni list RS, št. 7/2010)
od 1. julija 2009 (Uradni list RS, št. 53/2009)
od 1. januarja 2009 (Uradni list RS, št. 8/2009)
od 1. julija 2008 (Uradni list RS, št. 73/2008)
Sklep o usklajenih višinah otroških dodatkov v Republiki Sloveniji v letu 2008 (Uradni list RS, št. 12/2008)
v letu 2008 (Uradni list RS, št. 5/2008)
v letu 2007 (Uradni list RS, št. 5/2007)
Pravilnik o kadrovskih, tehničnih in prostorskih pogojih za izvajanje nalog na področju duševnega zdravja za izvajalce institucionalnega varstva ter centre za socialno delo ter o postopku njihove verifikacije (Uradni list RS, št. 97/2009)
Pravilnik o načinu in vsebini obravnave v skupnosti ter vsebini, pogojih in načinu opravljanja izpita za koordinatorja obravnave v skupnosti (Uradni list RS, št. 49/2009)
Pravilnik o opravljanju izpita ter izbiri in vlogi zastopnika pravic oseb na področju duševnega zdravja (Uradni list RS, št. 49/2009)
Pravilnik o uvrstitvi delovnih mest direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev v plačne razrede znotraj razponov plačnih razredov (Uradni list RS, št. 106/2005, 57/2006, 22/2007, 81/2008, 103/2008) – neuradno prečiščeno besedilo
Pravilnik o merilih za ugotavljanje delovne uspešnosti direktorjev s področja dela, družine in socialnih zadev (Uradni list RS, št. 28/2006)
Navodilo o zagotavljanju zdravstvene in socialno-varstvene obravnave v primerih odpusta iz bolnišnic ter v primerih, ko upravičenec živi doma

………. in še mnogo drugih. Če jih potrebujete, jih dobite na spletni strani ministrstva za soc.!

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Žalostno,žalostno..Ali nakup kruha,mleka…hrane,sadja..Ali to potem ne šteje za račune??Saj največ porabimo za hrano.In tisti denar moramo imeti čim dlje in ne samo 14dni…kakšne klatijo te politiki…..ah..
Saj vem da vi niste kriva za ta merila…DRŽAVA…katastrofa.
Tudi jaz bom mogla kmalu zaprositi za denarno pomoč,(sedaj imam še nadomestilo) in me je že strah kako bo vsepotekalo.
Če ne bi imela otrok bi se v tej državi Sloveniji rajš ubila,kot prosila.
Ej moderatorji,če ta zadnji stavek niprimeren,ga pa brišite,čeprav bi rajš,da kar ostane.
Lep pozdrav vsem na teh straneh in velikooooooooo sreče in predvsem dobre živce.

Jaz vam lahko rečem samo to, da enkrat se pa bo obrnilo na bolje!!! Treba je verjeti v pozitivno smer, ravno takrat, ko smo obupani – kajti, kadar smo srečni, pozabimo na verjetje v dobro!

Ja gospa Tina tudi jaz upam,da se bo za vse nas obrnilo na bolje.
Lahko ste srečna da imate službo.Saj jaz pravzaprav ne iščem službe,zadovoljna bi bila s kakršnimkolim delom.
LP in hvala ker se ukvarjate z nami.

PS Torej je samo 1 moderator in to ste vi.

Pozdravljeni,

Končujem študij in ker bom imela dodatne stroške pri diplomi me zanima, če lahko zaprosim za enkratno socialno pomoč za plačilo le te…Sem brez statusa, moji prihodki so edino socialna pomoč..

Najlepša hvala za vaš odgovor

Lp

Spoštovana Tina!
Nisem še zasledila tega vprašanja in prosim če mi odgovorite.
Ali bančne izpiske se mora prinesti samo od vlagatelja ali tudi od partnerja?
Hvala.

Pozdravljeni!

Bančne izpiske prinesejo v:

– družini: vsi odrasli in otroci (potrdilo da nimajo odprtega TRR)
– zveza: oba partnerja

Pozdravljeni!

Citat:”jst pa mam eno vprasanje. sm v resni stiski in sem porocena nisem pa nikoli delala na knjigo in bi vprasala ce bi lahko jst tud bla odobrena za enkratno pomov??? poloznic nemoremo placatit in bi mi prav prisla ta pomoc…”

Nisem čisto točno razumela tisto z delom na knjigo (mar to pomeni v vezi z delavsko knjižico?). Osnovni pogoj za IDSP je, da se z rednimi dohodki ne morete preživljati oz. stroški za preživetje mejijo na MO, ali da že prejemate DSP, vendar ste še vedno MO.

Po domače – predvidevam, da sprašujete kot družina, torej, če je kdo zaposlen in redni dohodki veliko presegajo cenzus DSP, kot je cenzus za družino (cenzus za 3 ali več člansko družino), potem bo po vsej verjetnosti negativna odločba, če pa dohodki presegajo malce od cenzusa, bo verjetno odobreno, a odvisno, za kaj naprošate za IDSP!!! NE ODOBRI SE VEDNO ZA VSE TEMVEČ SAMO ZA TISTE POLOŽNICE, KI NUDIJO ‘PREŽIVETJE (VODA, PLIN, GRETJE, ELEKTRIKA, ne pa mobitel, TV, ipd)!!!

Pomembno je tudi to, kakšen je vaš status, kajti če ste brezposelni, morate biti prijavljeni na ZRSZ (tudi vaš partner),….

Pomembno je tudi, če imate dohodke na črno, da se ne bodo upoštevali, če se bodo videli na bančnih izpiskih za zadnje 3 mesece od oddaje vloge (za vas in za parnterja), če bodo presegali več kot je cenzus

Veliko je še pogojevalnih okoliščin od odobritve IDSP, zato vam predlagam dvoje:

1.) se malce bolj razpišete kako je z vašim statusom (delate ali ne, poročeni/zveza, otroci,…)
2.) vseeno oddate vlogo za IDSP in boste videli kako bo CSD odločil na podlagi vaših dokazil oz. ugotovljenega vašega dejanskega stanja!

Ga. Tina Kovač!

Pozdravljeni… moja situacija pa je sledeča: sem mati samohranilka, skoraj enoletnega otroka. Živim v hiši staršev, vendar imam svoje stanovanje (kuhinja, wc, spalnica, otroška soba), zato vsak mesec prispevam za račune (50€) na mesec. Torej imam svoje gospodinjstvo. Pred tednom dni sem zaprosila IDSP, navedla sem, da potrebujem za preživetje (hrano, osebno in otrokovo nego, higieno ter za plačilo računov…). Sedaj ko sem prebrala vaše odgovore, mi je popolnoma jasno, zakaj so mi vlogo zavrnili. Vse lepo in prav, ampak ni mi jasno… socialna pomoč mi kao pripada 40€, porodniško imam 180€, otroški dodatek 120 €, torej vse skupaj prejemam 340€. Kako naj človek s 340€ na mesec preživi? Vsak ki ima dojenčka, mu je čista jasno kako je… s plenicami, oblekami, hrana…
Zgodilo se mi je celo to, da sem od junija 09 do jan 10 prejemala socialno pomoč v višini 100 €, ko pa sem ponovno vlagala, čeprav ni bilo nobenih sprememb z moje strani, so mi določili kar 40€. Pritožila sem se na ministrstvo in… čakam… že od februarja… (kako dolgo se čaka na odg.?) naslednji problem se pojavi, glede računov. Vsi računi prihajajo na očetovo ime, zato ne morem dokazati, da prisostvujem pri plačilu računov. Kaj naj?

Ta mesec sem se še posebej znašla v finančni stiski, zato me zanima, zakaj oz. za katere stvari sploh lahko zaprosiš za IDSP?

Imam še eno vprašanje. Moja prijateljica je prav tako mati samohranilka, dveh otrok (pred kratkim se je ločila), živi s starši, vendar ima svoje gospodinjstvo. Njej socialna pomoč pripada 250€ (pripadala ji je že pred porodom 2.otroka). Vprašala sem jo kako je to možno. Je rekla, da zato ker ima sama svoje gospodinjstvo. Ni mi jasno, tudi jaz imam svoje gospodinjstvo, pa mi pripada samo 40€? Kako? Ko sem šla povprašat kako je s tem, so mi rekli, da naj prinesem račune, ki prihajajo na moje ime. Ja kako pa naj prinesem, če že od vsega začetka prihajajo na očetovo ime… in so me z grdimi besedami odslovili. Potem jo pokličem… ji povem, kako in kaj… potem pa buuum. Tudi ona ne prejema NOBENIH računov na svoje ime, niti je niso prosili! Torej mi lahko prosim obrazložiš, zakaj od mene zahtevajo, od nje pa niso?!?!?!? Glede “statusa premoženja” sve na istem…

Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovore, pa oproščam se, ker sem tako na široko opisala svoje težave.

Želim vam še naprej lep dan.

LP, mamica

Zdravo !
Mene pa zanima zakaj potem men reče na CZSD Šmarje pri jelšah gos.Irena Žnideršič da enkratna socijalna pomoč je samo enkrat letno .Me pa tudi zanima jas sem ostala brez zaposlitve 31.7 ka lahko jaz vložim za izredno pomoč ali ne . Sicer zivim v podnajemniškem stanovanju v bloku in imam same najemnine 200eur ,položnic pa imam 300eur kako naj potem vse skupaj porovnam oz kako se naj preživim ????????

Zato ljudje božji, da se vas znebijo
in to čim več…tisti, ki pa je dobro podkovan, kako se tej stvari streže tist dobi
Ve mlade in nesamozavestne, pa že na vratih dajete vedet, da niti niste prepričane ,č e vam sploh pripada.
Ne se pustit

Glede IDSP sem napisala, kako je s pogoji oz. nakazili, zato prosim, preberite še enkrat!

Glede preživetja pri 200E najemnine in 300 E stroškov, pa verjetno ne želite slišati mojega odgovora.
Jaz pri tolikih stroških in zaposlenostjo komaj preživim in resno se mi poraja vprašanje, kako vi odplačujete najemnino+stroške z brez zaposlitve???

POZDRAVLJENI!!! Imam nujno vprasanje,dobivam socialno pomoc,zaradi terjatev so mi na SKB zaprli osebni rac. sedaj pa zaradi terjatev ne morem nikjer odpreti drugega,saj vsepovsod zahtevajo potrdilo da nimam neporavnanih obveznosti ker pa sem imel racun blokiran tega potrdila ni mogoce dobiti,ko sem to povedal na centru,ko sem jih sel vprasat kaj naj,mi je moja socialna delavka odgovorila da to ni njen problem in da mi oni bodo nakazali pomoc,da pa je MOJA stvar kam! Vprasal sem ali bi bilo mogoce,da bi pac dvignil pomoc kar na centru,pa mi je odgovorila,da oni ne poslujejo z gotovino…. Zato se obracam na vas v upanju,da mi boste vi lahko odgovorili,saj “mojo”soc,del,ocitno ne briga nic drugega kot to,da pac naredi tisto in le tisto,za kar ve,da vem da mi “pripada” drugega pa mi niti noce povedati ali morda res ne ve??? Kakorkoli ze…v naprej se vam zahvaljujem za bilo kaksno varianto resitve,kako do denarja brez osebnega racuna!?? HVALA!!! L.p.

Pozdravljeni!

Če gre za izvršbo (DURS ali sodišče) vam ne smejo vzet denarja (DSP), če pa vam da banka blokado zaradi npr. neplačevanja limita, pa vam nekaj lahko vzamejo.

Najbolje, da vprašate vašo banko, kjer se vam nakazuje DSP, koliko vam lahko vzamejo.

Upam, da uspešno uredite zadevo!

Pozdravljeni,

Zanima me, če je možno zaprositi za enkratno denarno pomoč zaradi stroškov povezanih z dokončanjem študija. Saj moram pred oddajo diplomske poravnati 575 € za oddajo diplomske naloge. Kdaj je mogoče zaprositi za to enkratno pomoč, ker sem status imel do 30.9. sedaj urejam, da bi redno pomoč prejel z novembrom saj mi je svetovalka omenila da je za mesecc oktober ne morem dobiti, v zadnje pol leta zaradi pomanjkanja časa zaradi študija, nisem ime nikakršnih prilivov.

Najlepša hvala za vaš odgovor

Lp

Pozdravljeni Tilen!

IDSP (ali DSP) je (sta) namenjeni/-a zgolj in edino za preživetje! Plačilo študija oz. diplomske naloge ZSV ne priznava kot element preživetja, čeprav vsi vemo, da je znanje naše največje bogastvo in pot do ne samo preživetja temveč tudi osebne rasti – vendar žal tega bogastva ne moremo vedno plačati s “papirnatim bogastvom”.

Za enkratno pomoč lahko zaprosite kadar koli, saj vedno dobite odločbo o tem ali je pravica ugodena ali ne, oz. kot tudi sklep če se o neki zadevi še vedno rešuje, ipd. Poskusite oddati IDSP vendar sem skoraj prepričana, da bo vloga negativna.

Za DSP pa je smiselno vlagati vlogo, ko vam status uradno poteče in se prijavite na ZRSZ.

Vedno mi je žal, ko moram pisati neg. odgovore glede den. pomoči pri študiju – mogoče bo kdaj država spoznala, da je srednješolska in visokošolska iz. prav tako pomembna za državo kot osnovnošolska izobrazba. Še posebno, ko gre za problem nezmožnosti plačila šolanja pri srednjem in nižjem sloju, ali revnejšemu prebivalstvu, medtem ko višji družbeni razred teh problemov nikoli ne bo imel.
Vprašamo pa se: kdo je boljši delavec – tisti, ki je s srcem študiral ali tisti, ki je študiral zaradi družbenega statusa?

Poskusite rešiti plačilo diplome; ostane vam samo ta možnost, da se zaposlite s srednješolsko izobrazbo toliko časa, da boste lahko plačali stroške študija. To je samo moje mnenje. Priznam pa, da je to veeelik ovinek do vaših sanj. Vendar vsaj po tej poti hodite!

Tudi sama sem imela nekaj težav s študijem in po tem z zaposlitvijo; ogromno ovinkov in lutanj, navkljub zemljevidu (jasnemu cilju)… danes pa so moje sanje uspele! Ne obupajte!! Jaz sem skoraj.

lep pozdrav! Sem 25 letna mamica 5 mesečni hčerki s katero sva do zdaj živeli v skupnem gospodinjstvu z mojo mamo. Moja mama pa se prihodnji mesec seli v tujino in sedaj je nastal problem, ker je vsa oprema v stanovanju njena last. Od kuhinje,(štedilnik,hladilnik, vsa posoda, skrinja) kompletna dnevna soba(elementi, sedežna garnitura,jedilna miza) kopalnica( kopalna kad, pralno sušilni stroj) spalnica( omare in postelja) in pa peči za ogrevanje stanovanja. za vse te stvari zahteva 500 evrov , drugače jih bo komu prodala. sedaj sem v hudi stiski saj ne vem s čim se bova greli, kje si bova kuhali, kje bova spali, kje se bova umivali, če nebom dobila tega denarja da ji ga dam. S hčerkico pa sva enostarševska družina tako da se nimam niti na koga drugega za obrnit in prosit za pomoč, kot pa center za socialno delo. naj povem tudi da se še nikoli nisem znašla v taki hudi situaciji in še nikoli nisem prosila za enkratno ali izredno socialno denarno pomoč.Zdaj pa bi jo zelo nujno potrebovala in me zanima če mi pripada.

Kijara, mislim, da sem vam že odgovorila na tole vprašanje – mogoče sem razdelila na samostojno temo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close