Enkratna socialna pomoč
Pozdravljeni!
Nihče ne bi smel biti v situaciji, ko pomisli na DSP ali še huje, odpade zaradi 1EUR presežka cenzusa.
Vsi bi morali imeti toliko, da se dostojno živi!
Ne pa da se danes govori o zamrzovanju (tudi najnižjih) pokojnin, min.dohodek je sramoten v primerjavi z luskuzem nekaterih brezposelnih na nekoč visokih položajih, obdavčevanju na 1000 in 1 način….skratka vse, da se srednji sloj izrablja, nižji povečuje in visok obdaruje!
Lep pozdrav in želim vsem, da bi brez visokih funkcionarjev in navideznih pomoči uspeli lepo živeti! Tina
Pika39 tudi jaz imam zelo slabe izkušnje z delavkami na CSD. Kličeš po telefonu pa te nadere, prideš osebno pa te poniža kot potepuškega psa. Mislim da bi morali imeti na socialnah neka merila pri zaposlovanju da bi bili zaposleni manj arogantni.
Ja Anibla se popolnoma strinjam,ampak niso vsi enaki v mojem konkretnem primeru me je po pomoč poslala delavka CSD pri kateri dam vlogo za otroški dodatek in tam sem izpadla kot tele,naj povem da nikoli res nikoli nisem prosila zase,sin je želel študirati v avstriji,ker vSlo ni možnosti sedaj se pač šola v Sloveniji,ker je pač sin revnih staršev in je zato prikrajšan za svoje želje
Pozdravljeni!
Sem nova na forumu z(žal) večini dobro znanim problemom;
zadnjega septembra sem postala brezposelna, prej pa sem delala kot trgovka v kmetijski trgovini.Prijavila sem se na Zavod za zaposlovanje in mi je bilo dodeljeno denarno nadomestilo v višini 372,34EUR z obdobje treh mesecev ,torej od29.9-28.12.09.Ob tem moram povedati, da smo tričlanska družina,2 odrasla in en šoloobvezen otrok in,da sem bila od spomladi, ko je tudi partner zaradi operacije na pruhu, kot voznik kombija postal nekoristen, bila edina ki sem s svojo plačo preživljala družino.Partner se ni prijavil na Zavod ,raje si išče službo v lastni režiji, tako, da ni prejemnik nikakršne pomoči.Sedaj ko prihaja zima bomo s tem denarjem bolj težko shajali, saj smo že prej s plačo za silo.Ko seštejem položnice ne bo za kruh in ogrevanje.Res je , da oba iščeva službo, vendar kar čez noč je ni.
Ali bi lahko jaz kot prejemnica denarnega nadomestila prosila za izredno denarno pomoč, da plačam račune elektrike in zdravstvenega zavarovanja,oz, da kupin olje za ogrevanje?
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Lep pozdrav!
Imam eno vprašanje.Na zavodu za zaposlovanje sem od oktobra,novembra pa sem dobila prvo socialno denarno pomoč.Naslednje leto marca bom postala mamica.Zanima me če lahko zaprosim za enkratno sociano pomoč in sicer za nakup otroške opreme? Za kolikšen znesek lahko zaprosim?
Hvala za Vaš odgovor.
lep pozdrv!
mene pa nekaj zanima sedaj sem v 8 mesecu nosečnosti in ker sem dobila knjigo(odpoved) mi je zavod za zaposlovanje nakazal 3 plače (70% plače)
in zadnje nakazilo bo 15.1 ker pa februarja nedobim nič me zanima ali lahko dam vlogo za denarno pomoč vsaj za 1 mesec februar saj marca tako dobim pol porodniško?
HVALA
Za sol:
osnova IDSP je, da so porabijo vse pravice in dolžnosti, ki jih nalaga ZSV; med drugim tudi ta, da mora vaš mož biti prijavljen na ZRSZ, drugače niste upravičeni do DSP.
Lp-tina
Lahko, vendar se za konkretne informacije obrnite na vas Center. Lahko vam povem samo tole, da je pomoč ob rojstvu otroka enkratni denarni prejemek, namenjen nakupu opreme za novorojenca. Namesto denarja je mogoče v enaki vrednosti izbrati opremo za novorojenca v obliki zavitka. Pravico ima vsak otrok, katerega mati ali oče ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji. Pravico uveljavlja mati ali oče. Pravico uveljavlja mati ali oče pri centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen po materinem stalnem prebivališču. Če mati nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, pravico uveljavlja oče pri centru za socialno delo, ki je pristojen po očetovem stalnem prebivališču. Pravico uveljavlja eden od staršev najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Po tem roku pravice ni več mogoče uveljaviti. Pomoč ob rojstvu otroka znaša v letu 2009 od 01.07.2009 dalje 276,11 EUR in se usklajuje dvakrat letno, in sicer prvič v juliju mesecu z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–junij tekočega leta in drugič v januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju julij–december preteklega leta po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije.
Lp-Tina
Lep pozdrav,
smo družina z tremi otroki 3,9,12, živimo na družinski kmetiji in oba z možem delava in sva pokojninsko in zdravstveno zaposlena na kmetiji, ki je last očeta. ker so v lanskem letu močno padle odkupne cene zelenjave sva ostala brez plačila. ker pa se položnice še kar vrstijo me zanima kakšno možnot imava do enkratne denarne pomoči vsaj za pokojninsko in zravsteno zavarovanje ker so tako tudi otroci brez zavarovanja.
Ker semo res v veliki finančni težavi vas prosim za nasvet.
Lepa hvala že v naprej!
Ali imata z možem status kmeta?
lep pozdrav, status kmeta ima lastnik to je oče moža, midva pa ne.
Hvala za odgovor
Pozdravljena!
Zanima me naslednje:Sem samohranilka 2 otrok -8-letne hčere in 6-letnega sina Sem podnajemnica,kjer plačujem najemnine 300 eurov.31 januarja2010 mi poteče socialna pomoč .Vlogo sem oddala v januarju vendar sem dobila zavrnjeno,ker je biko videno,da sem vzela stari avto na lizing.Lizing sem morala prenesti ,ker nisem sposobna plačevati,na podjetje ki mi je odobrilo lizing.Sedaj v mesecu februarju bom brez vsakega dohodka in na socialni mi je dejala,da lahko zaprosim za pomoč v mesecu februarju,tako,da bi dobila pomoč v mesecu marcu.Zanima me ali lahko zaprosim za DSP ali samo za ISDP,kajti v zaostanku sem s plačilom položnic in najemnine .Naj še povem tole:gospod,pri katerem sem prej uveljavljala pomoč je šel v pokoj,tako da sem dobila novo svetovalko,v prejšmjih odločbah mi je sin upoštevan isto kot midve s hčerko,sedaj pa naenkrat več ne,čeprav imam urejeno preživnino ,ampak mi bivši partner ne plačuje,zato ker,bi naj prejemal preživnino v znesku 69,01,čeprav je ne prejema ni upravičen doDSP.Prosim za odgovor Lep pozdrav! Marjetka
Pozdravljeni!
IDSP ne bo dodeljena za plačilo najemnine! Zakaj? Ker je to stanje, na katerega ste lahko sami vplivali (ZSV) – namreč izbira plačila najemnine oz. njeno višino oz. izbira prostora z najemnino.
Ker ne vem kako je z vašim lizingom in preteklimi prilivi (DSP zato odpade), IDSP pa je odvisna od teh vaših “dohodkov“, kajti če so veliki, se tudi to ne bo štelo za MO za upravičenost do IDSP.
Položnice, neplačane, se ne štejejo za tisti mesec ko oddajate vlogo! Temveč vedno za mesece nazaj pred mesecom oddaje vloge (se pravi, če bi vi želeli vlagati v januarju, se ne štejejo januarske nepl. položnice temveč od decembra nazaj).
Glede sina – da vam je upoštevan in potem ne, je vse odvisno od njegovega statusa. Všteva se, če je star do 18./26. leta in se šola. Če se ne, je samostojna oseba in se ne šteje več kot član družine po ZSV! Možno je, da so vam “ukinili” sina, ker niste iztožili preživnine – POGOJ PRIDOBITVE DSP JE UREJENA IN PLAČEVANA PREŽIVNINA.
– ČE NI UREJENA, MORATE ZAČETI POSTOPEK UREDITVE PO URADNI POTI.
– ČE NI PLAČANA, MORATE ZAČETI POSTOPEK TOŽBE NA SODIŠČU!!!
Ali je plačano ali ne, velja samo pisno dokazilo (bančni izpiski ipd.).
lep pozdrav,
z možem nimava statusa kmeta, ima ga možev oče, ki pa živi v svojem gospodinstvu.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
predkratkim sva z ženo dobila otroka, dobila zavitek za pomoč ob rojstvu otroka, slišal sem pa da se da dobiti denarno pomoč za mlade družine, in sicer enkrat letno. Kdo kej ve o tem? Hvala in lp.
Pozdravljeni!
Imam samo eno vprašanje in sicer kolikšen je rok za odločbo o DSP in IDSP? Sama čakam že mesec in pol odkar sem oddala vlogo. Prej sem dobila odločbo v 6., nazadnje celo v 3!!! dneh.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
2 MESECA
Lep pozdrav,
mene pa zanima, če vložim v mesecu marcu vlogo za IDSP ali lahko potem naslednji mesec – april vložim tudi za DSP, ki je sedaj ne dobivam saj sem še v februarju prejela zadnjič nadomestilo za brezposelnost oz. kdaj naj vložim vlogo za DSP in kdaj naj bi jo potem prejela, če mi jo odobrijo?
Glede ISDP pa me zanima tudi ali lahko vložim za tekoči mesec – za stroške, ker sem do sedaj imela denarna nakazila za kritje ta mesec – marec pa nimam več.
Kaj zanakup – pomoč pri nakupu kurilnega olja ti tudi dodelijo ISDP?
Pa še nekaj me zanima, če položnice za elektriko, vodo in te stvari prihajajo na očetovo ime, ker živimo v isti hiši – drugo gospodinjstvo, plačujemo pa jih skupno ali pa vsakdrug mesec eden ali drugi lahko tudi uveljavljam za ISDP?
Pozdravljeni!
Vedno lahko vložite vlogo za DSP/IDSP, ni prepovedano.
Če bo vlaganje neupravičeno/ neutemeljeno/pomanjkljivo, vam bodo poslali sklep, zakaj postopek ni bil dokončan.
IDSP sem že 100.000x povedala, da se ne sme vlagati za tekoči in naslednji mesec!!!!
Bi prosila, da se prebere vsaj tiste odgovore, ki so vedno na prvi strani tega foruma, kar pomeni, da so vsaj osnovni podatki napisani glede DSP in IDSP!
IDSP = za sredstva, ki so nujna za preživetje – vendar s kurilnim oljem je tako, da ti ponavadi IDSP krije zelo malo sredstev, glede na to, da ga je potrebno v večji količini kupiti in je drago.
Glede položnic na drugo ime pa sem tudi že 5000x napisala, da se ne upoštevajo! Ne glede na ločenost gospodinjstva.
p.s. prosim, ne jemljite mojih napisanih količinskih izjav za napačne ali žaljive! Lp-T.
Mene pa samo zanima, kako je definirano, kateri izdatki so za preživetje? Menim, da so za preživetje tudi tisti izdatki, za katere je v zgoraj citiranem postu napisano, da ne pridejo v poštev. Obrazložitev:
– telefon se potrebuje za komuniciranje v nujnih primerih (npr. če je treba nujno poklicati zdravnika), prav tako pa tudi za pridobitev informacij v zvezi z upravnimi postopki (obrazci za pridobitev DSP, itd), prav tako pa je po telefonu že marsikateri razgovor za službo. Če brezposelna oseba zaradi nezmožnosti plačevanja odjavi telefon, je avtomatično izključena iz možnosti dobiti službo, kjer se izvaja razgovor po telefonu;
– RTV: radio in televizija sta dva izmed medijev, kjer je, sicer redko, mogoče zaslediti oglase, da nekdo išče delo in se potem tudi prijaviti na razpis. Prav tako pa po televiziji dobimo marsikatero koristno informacijo v zvezi z dodelitvami socialnih pomoči (spomnite se npr. tega, da so po televiziji objavili, da lahko delavci Mure (niso bile samo ženske), ki so ostali brez dela, zaprosijo za izredno denarno socialno pomoč);
– krediti: marsikateri kredit je bil najet za nakup življenjsko nujnih stvari, kot je npr. stanovanje. Ali si sociala predstavlja, da bi ljudje lahko živeli pod mostom?
– ne vem sicer, kako se tretira naročnina za internet, nakupi časopisov, računalnika in poštnine za pošiljanje prošenj za delo, vendar so vsi navedeni izdatki nujni, da se brezposelna oseba, prejemnica DSP, sploh lahko prijavlja na prosta delovna mesta! Kako si sociala predstavlja, da se bodo brezposelni prijavljali na prosta delovna mesta, če ne bodo imeli denarja za zgornje stvari?
–
Tukaj je polno nelogike. To, da oseba živi v najemniškem stanovanju z drago najemnino, lahko sama vpliva, na to, da ima otroka, pa ne? Vsaj v Ljubljani ne moreš vplivati na višino najemnine, povsod je višja od 300 EUR in marsikdo se ne more kar izseliti iz Ljubljane, ker ima tam otroke, ki se šolajo, itd.
Forum je zaprt za komentiranje.