Enkratna socialna pomoč
SE PA STRINJAM, DA JE DENARNA POMOČ NIZKA IN JE RES ZGOLJ, IN SAMO ZGOLJ ZA PREŽIVETJE.
TAKO DA NAM NE PREOSTANE DRUGEGA, KOT SLUŽBA ČETUDI ZA NIŽJO STOPNJO ALI DVE, ŽAL.
LP-TINA
Pozdravljeni…
tudi jaz sem dobila pozitivno odločbo za enkratno izredno denarno pomoč in sicer že konec aprila in sem čakala do danes in poklicala na CSD kjer so mi povedali da so že nakazali a na mojmu računu tega denarja ni. Prišli smo da zaključka da so se zmotili in nakazali na blokiran račun (že več kot dve leti ni v uporabi). Jaz do tega denarja ne morem prit, gospa pa je samo rekla da je tudi ona zmotljiva.
Tako da zdaj plačat položnic ne morem, ne morem poslati potrdila in tako nisem opravičena 18mesecev do ponovne zaprositve.
Kaj lahko v tem primeru naredim jaz…saj nisem jaz kriva…v vlogi sem napisala na kateri račun hočem nakazilo…tistega računa pa sploh omenjala nisem, ker je neuporaben.
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni!
V tem primeru, če je bil v vlogi naveden pravi račun in se je soc.del. zmotila (bodisi je bil prejšnji, blokiran račun naveden prej, sedaj pa je drugi, vseeno *za vas pozitivno*), bi NAPISALA PRITOŽBO!!! Četudi je ste prekoračili rok, to je 15 dni od prejema vloge, VSEENO NAPIŠITE PRITOŽBO – saj je to izreden primer, kjer niste vi čisto nič(!) krivi, temveč izključno organ.
Ko sem delala na CSD, smo dajali velik poudarek na preverjanju (in tudi vpisovanju) TRR, četudi stranka ni obvestila, da je morebiti drug nov račun naveden – dolžnost organa je, da preveri podatke, še posebno(!!!) pa TRR!
Obveščajte me, prosim.
Lp-Tina Kovač
pozdravljeni smo pet članska druzina z mozem sma zaposlena v gorenju velenje moz dela na osem ur jaz sem delala na stiri ure zdaj sem na cakanju imamo majhne dohodke zanima me ali smo opraviceni do enkratne socialne pomoci zivimo v najemniskem stanovanju za odgovor se vam zahvaljujem lp. katarina
Pozdravljeni!
Za dodelitev DSP so izredno pomembni podatki dohodkov vseh članov, potem pa zakaj potrebujete DSP. Lp-TIna
Pozdravljeni!Zanima me katerega v mesecu nakazujejo enkratno socijalno pomoč?Pozitivno odločbo sem že dobila,ampak nakazila še ni.LP in hvala v naprej
Pozdravljena Katarina K.,
enkratna izredna denarna socialna pomoč se dodeli, kadar se samska oseba oz.družina znajde v položaju materialne ogroženosti, ko ima neke večje stroške, vezane na preživetje in jih zaradi lastnih nizkih dohodkov ne more odpraviti, na nastanek le-teh pa ni mogla, oz.ne more vplivati.
Vsakdo ima pravico vložiti vlogo za pomoč. Priložiti pa morate tudi potrebna dokazila (bančni izpiski za 3 mesece nazaj, dokazila o neto dohodkih, napišete izjavo, v kateri opišete vašo situacijo, .., dokazila o materialni ogroženosti, npr.predračun za kurjavo…).
Pristojni CSD bo glede na izkazana dejstva, ki izhajajo iz vaših navedb in tudi iz drugih dokazil in glede na vaše trenutne okoliščine, odločil ali ste upravičeni do pomoči ali ne in v kakšni višini.Pomembno je, da nimate prihrankov in premoženja (npr.delnice) večje vrednosti, saj si je vsak najprej dolžan zagotoviti preživetje iz lastnih virov.
Predlagam, da vložite vlogo, saj izgubiti nimate kaj!!!!!
Vse dobro in lepo pozdravljeni!
Ashley
No toliko da javim kako se je rešila naša situacija…
Pritožbo sem napisala in naslovila direkt na ministrstvo…v zelo kratkem času so me iz CSD-ja obvestili, da so mi sredstva nakazali na pravi TR…tako da hvala ga. Tini Kovač…še dobro da obstajajo taki forumi, ker drugače se sploh ne bi pritožila in tega denarja enostavno ne bi dobila…hvala.
LP
Me veseli!
Če boste še kdaj potrebovali pomoč….sem tukaj 😉
Lp-Tina
Pozdravljena Tina!
Moja situacija je sledeča,sem samski,živim v najemu,kjer nisem prijavljen,stalno prebivališče imam namreč prijavljeno na centru za socialno delo,trenutno sem še zaposlen za nedoločen čas,vendar nisem prejel plače več kot 2 meseca…Naredil sem prijavo na inšpektorat za delo,opomin poslal delodajalcu,sedaj pa čakam osem-dnevni rok…
Sem materijalno ogrožen in nimam denarja za najemnino in položnice,naprimer zavarovanje za avto in dopolnilno zdravstveno…Avto imam star 15 let…
Delodajalec je dobil sredstva,ki jih bo moral vračat po pogodbi z zavodom za zaposlovanje…
Je možno,da dobim enkratno socialno pomoč,ko mi inšpektorat za delo izda potrdilo?
lp
poZDRAVLJENI MITJA!
Možno je, vendar vlogi priložite čisto-vsa(!) dokazila, kar ste tukaj napisali, da se bo videlo reševanje vašega problema, ki ni nastal po vaši krivdi niti mat.ogr.; sicer za najemnino ni DSP, se pa lahko dodeli za izredne razmere.
Vse je odvisno od dokazil, tako, da, je primer čisto odvisen od soc.del., ki bo reševala na podlagi poadnih dokazil in ugotavljanja dej.stanja.
Pomembno pa je tudi, kolikšni so bili dohodki zadnje 3 mesece (morebitna plača – zniža možnost pridobitve DSP), ali delnice ipd.
Vse je odvisno, kaj se bo ugotovilo pri vašem primeru!
Lep pozdrav! Tina
zanima me sledeče, sem na brezposelna na zavodu že eno leto in prejemam socialno pomoč. sem samska oseba in me zanima, če moram dati vlogo za enkratno pomoč, govori se namreč o tem, d bo zdaj prejel jo vsak? hvala!
Vloge vam ni potrebno oddati pod must.
Da bi jo prejel vsak, potem ne bi potrebovali več ugotavljati dejanskega stanja, tako, da, to ne bo držalo.
Bo pa DSP za tiste, ki so že prejemniki DSP dobili nekakšen usmiljen dodatek države.
Torej, vlogo vložite ali pa ne, odvisno od vaše materialne ogroženosti – navadno je tako, da
brez pomisleka damo vlogo v kolikor smo materialno odvisni od pomoči.
Lp-tina
Živjo!Sem samska bodoča mamica,ki ima rok konec Decembra in sem brezposelna,trenutno na zavodu in prejemam nadomestilo 373e do poroda.Zanima me če lahko tudi jaz dobim kakršno koli denarno pomoč,ker mi denarno nadomestilo zadostuje samo za položnice.Hvala za odgovor,pozdravček
mene pa zanima koliko ti pripada enkratne socialne pomoči na leto za samsko osebo?je res da 400 eur?hvala za odgovor
Pozdravljeni!
Tarantula: vi prejemate nadomestilo do poroda, potem pa lahko zaprosite za DSP + otroški dodatek, vendar morate imeti urejeno preživnino, če ne ne bo nič.
Brakola: IDP za samsko osebo je cca 400EUR/leto. Vendar si preberite pogoje, o katerih sem že kar nekajkrat napisala.
Lp-Tina
Zanima me ali dobiš kakšen odgovor oz. odločbo ali prejmeš enkratno socialno pomoč ali ne?
SEVEDA! To pa še v komunizmo ni šlo…brez odločb 😉
Pred nakazilom dobite odločbo (ali sklep-če je napačen postopek ali napaka v njem) ali ste upravičeni do DSP ali ne, in če ja za koliko. Nato je obrazložitev upravnega postopka ter pravni pouk na koncu.
Odločba je osnova upravnega postopka in delovanje obeh strank v postpoku, s pravicami in dolžnostmi.
Morate pa vedeti to, da ugotovitveni postopek traja lahko tudi 2 meseca, in da je nakazilo lahko tudi 3 ali 4 mesece po vložitvi vloge.
Lep pozdrav! Tina
Spoštovana ga Tina mene pa zanima ali ima delavka na CSD pravico da te ozmerja nadere in napodi čes pojdi delat pa boste imeli pa prodajte avto itd…Stvar je sledeča smo 4 članska družina zaposlen je samo mož,jaz sem doma in delam doma imamo 3ha zemlje večino bregovi ampak hrano pridelam doma skrbim,da je vedno vse narejeno in da imata otroka red eden je zelo nadarjen študent.ki je želel študirati v Avstriji(KLAVIR) in tu se je ustavilo ko sem zaprosila za pomoč drugi otrok je v gimnaziji prav tako zelo dober učenec,naj povem da imamo 203 eur dohodka na družinskega člana otroka imata štipendijo in otroški dodatek ali imamo res preveč da nam ne pripada enkratna denarna pomoč?Na CSD pa ne grem nikoli več
Forum je zaprt za komentiranje.