ENKRATNA SOCIALNA POMOČ – KOLIKOKRAT NA LETO
pozdravljeni..
sem brezposelna, ima otroka starega 12 mesecev, fant ne dela nikjer( ni prijavljen na zavodu) zivimo v podnajemu..ali lahko zaprosim za kaksno pomoč jaz pa fant in ce smo upraviceni do nje??Jaz sem prisjavljena na zavodu za zaposlovanje
Kaj moram zaprosit za nezmoznost plačevanja elektrike( poloznice)??
hvala lepa za odgovor
TIna.91…….. kateri varstveni dodatek vas zanima?
emma 30……… fant mora biti prijavljen na ZRSZ, če ne se bo za družino (cenzus) štela samo vi in otrok.
Iz prvih podatkov, poskusite podati vlogo za DSP (vendar kot pravim, se boste šteli kot enoroditeljska družina z enim otrokom, če pa bo fant prij. na ZRSZ, boste kot dvorod.dr.z 1 otr. = cenzus je višji).
plačilo elektrike pride v poštev pri IDSP, vendar mora biti neplačana položnica za nazaj od meseca, ko boste podali vlogo………se pravi, če boste v marcu dajali vlogo, se upošteva položnica neplačana za mesece od februarja in dlje nazaj.
.
Spoštovana g. Tina!
Mene pa zanima , koliko približno je višina enkratne socialne pomoči, če je v družini 6 otrok(šoloobvezni) in oba roditelja (en zaposlen, en doma-prijavljen na Zavodu)?
Ali ti na CSD poravnajo položnice za nastanitev v dijaškem domu, in če DA , za koliko časa nazaj , en mesec ali tudi tja do šest mesecev?
Hvala za odgovore.
Lepo pozdravljeni. Marga
Pozdravljeni!
Koliko pa je plača? Zdajle vam bom navedla koliko je cenzus za:
5 – članska družina: 596,76 EUR (ker ste zaposleni, se odšteva, v kolikor je razlika)
6 – članska družina: 665,62 EUR (če bi bili brez rednih doh.)
Glede plačila položnice za nast. v domu, močno dvomim, da bi CSD odobril vlogo, saj je to za pojme po ZSV zadeva, ki se ne upošteva kot preživetje! Oz., brez tega lahko preživite. Zatorej ni “upravičena” prošnja za dodelitev IDSP.
G.Tina!
Najlepša hvala za vaš odgovor.
Hči je v dijaškem domu zato, ker je razdalja več kot110 km. Zdelo se mi je, da najbrž ne pomagajo poravnati položnice za dijaški dom. Malo žalostna .Saj sem pričakovala tak odgovor.
Hvala in lep pozdrav.
Marga
najprej da se vam zahvalim za odgovore…hvalaaaaa 🙂
sedaj pa imam se par vprašanj?
kolikšen je cenzus za eno rod.+ 1 otrok in za dvorod + 1 otrok(če bi mi lahko napisali) in kaj samo to se lahko dobi od pomoči ali mi pripada še kaj, namrec prebrala sem da dobi
229,52 EUR SAMSKA OSEBA
229,52 EUR DRUŽINA – prva odrasla oseba
160,66 EUR vsaka naslednja odrasla oseba, razen otrok
68,86 EUR otrok, ki so ga starši dolžni preživljati- sem upravičena do tega al ne???
68,86 EUR dodatek za enostarševsko družino- in do tega tudi?????
otroškega dodatka pa dobim 119 €
še enkrat hvala lepa za odgovore….lep pozdrav
Ni za kaj:)
Tukaj vam prilagam celoten seznam cenzusov za posamezne oblike družine:
229,52 EUR SAMSKA OSEBA
Zakonca: 390,18 EUR
Enostarševska družina in 1 otrok: 367,24 EUR
Enostarševska družina in 2 otroka: 436,10 EUR
Enostarševska družina in 3 otroci: 504,96 EUR
Enostarševska družina in 4 otroci: 573,82 EUR
Enostarševska družina in 5 otrok: 642,68 EUR
Enostarševska družina in 6 otrok: 711,54 EUR
5 – članska družina: 596,76 EUR
6 – članska družina: 665,62 EUR
7 – članska družina: 734,48 EUR
8 – članska družina: 803,34 EUR
Tisti dodatki, za katere me sprašujete, ali ste upravičeni do dveh dodatkov, ki sta omenjena (v vrednosti 68 eur), se samo seštevajo v obrazložitev, kako so izračunani cenzusi;
niso mišljeni kot dodatki, se pravi DSP, + dodatek za otroka
68,68 eur, ki je 2x napisan, pomeni tole:
– če ima preživnino, se upošteva razlika, če je manjša od 68 eur, ali če je večja, če ne upošteva nič /”so ga starši dolžni preživljati“/
– če nima preživnine, smrt očeta, ipd., je ta znesek “…dodatek za enostarševsko družino”
.
Gre za formulo, tak da če vzamema cenzus 2 članske družine z 1 otrokom je taka računica:
(ne bom pisala točnih zneskov ok)
zakonca= 390
otrok = 68
( to=znesek min. za preživnino, v kolikor ta ni urejena pri ločenih družinah)_____________
Znesek= 458 /3 – članska družina: 459,04 EUR/
Pozdravljeni!Mene pa zanima v kolikem času naj bi prejela odločbo IDSP,vlogo sem oddala zadnji teden v maju odgovora pa še ni.Hvala Aja pa še kdaj naj bi bilo nakazilo,katerega v mesecu.
Pozdravljeni! Sem upravičena do redne denarne pomoči in razmišljam o tem, da bi dala vlogo za izredno denarno pomoč. Sem noseča in pred kratkim sem se preselila ( nazaj domov, prej pa sem bila pri teti ), ker bi si morala stanovanje obnoviti oz. dokončati, nekaj sem naredila z denarjem ko sem bila še zaposlena, sedaj pa mi je zmanjkalo za vrata, stropne stopnice in izolacijo. Ker bi rada, dokončno uredila stanovanje oz. da bo v stanovanju toplo, sploh ker pričakujem otroka me zanima, če sem opravičena do izredne denarne pomoči, da nakupim te stvari oz. kolko bi pač lahko. Odgovora bom zelo vesela.
Za točen odgovor se boste morali obrniti na svoj CSD, ker je veliko odvisno od presoje in “nemerljivih” dejavnikov, načeloma pa velja:
IZREDNA DENARNA SOCIALNA POMOČ
Izredna denarna socialna pomoč se lahko dodeli v izrednih okoliščinah. To pomoč se lahko dodeli tudi v primerih, ko upravičenec sicer presega “cenzus” za dodelitev denarne socialne pomoči, a se je iz razlogov, na katere ni mogel vplivati, znašel v položaju materialne ogroženosti. V vlogi mora vlagatelj natančno navesti, za kakšen namen potrebuje pomoč in natančno opredeliti višino sredstev, ki jih potrebuje, upravičenec pa je dolžan prejeto pomoč porabiti za namen, za katerega mu je bila le-ta dodeljena.
Upravičenec je dolžan v roku 15 dni po prejetju pomoči predložiti pristojnemu centru za socialno delo dokazila o porabi sredstev. Če tega ne stori ali pa se iz dokazila ugotovi, da pomoč ni bila namensko porabljena, ni upravičen do enkratne izredne pomoči oziroma izredne pomoči 18 mesecev po mesecu prejema izredne denarne socialne pomoči.
Poznamo dve kategoriji izredne denarne socialne pomoči:
za obdobje – dodeli se za obdobje, torej za materialno ogroženost, ki bo trajala več kot dva meseca
enkratna – podeli se v enkratnem znesku, ker gre za trenutno materialno ogroženost.
pikica 145
Pozdravljeni! Sem upravičena do redne denarne pomoči in razmišljam o tem, da bi dala vlogo za izredno denarno pomoč. Sem noseča in pred kratkim sem se preselila ( nazaj domov, prej pa sem bila pri teti ), ker bi si morala stanovanje obnoviti oz. dokončati, nekaj sem naredila z denarjem ko sem bila še zaposlena, sedaj pa mi je zmanjkalo za vrata, stropne stopnice in izolacijo. Ker bi rada, dokončno uredila stanovanje oz. da bo v stanovanju toplo, sploh ker pričakujem otroka me zanima, če sem opravičena do izredne denarne pomoči, da nakupim te stvari oz. kolko bi pač lahko. Odgovora bom zelo vesela.
ne, ker so te zadeve, brez katerih lahko živite oz. ni ogroženo vaše življenje.
seveda pa vedno lahko oddate vlogo.
vprašala vas bi,če po novem zakonu,lahko dobiš izredno socialno pomoč za nakup kurjave in ali se tudi ta pomoč mora potem ko prijemnik,čez par let podeduje slučajno kaj vračati državi.Hvala vam za odgovor.
zdravo.
ali lahko zaprosim za izredno socialno denarno pomoč če sem sicer zaposlena a imam 780€ dohodka. s tem da sem mati sama z dvema otrokoma(eden šoloobvezen drugi predšolski). zaradi kredita ki mi je ostal po bivšem partnerju pa ne zmorem plačevati stroškov stanovanja .
hvala
Smo štiričlanska družina (srednješolec,osnovnošolec,vrtec). Zaposlena sem pri zasebnem delodajalcu in živimo v obrtniškem stanovanju. Ker težko poravnavam obveznosti sem pri Centru za soc. delo že v mesecu decembru prosila za pomoč pri plačilu položnic. Po več kot treh tednih sem dobila obvestilo, da moram zamenjati obrazec. V mesecu februarju bi morala prejeti pomoč 1.tega), dobila pa sem zopet vabilo na razgovor. Ob razgovoru pa so me obvestili, da če želim denarno pomoč, moram pripeljati tri priče (ki niso v sorodu), ki bodo potrdile, da res živim v stanovanju sama.
Ker živim v bloku, kjer je večina stanovalcev z juga, z njimi nimam stikov, edino prijateljico,ki imam, pa dela na nasprotni izmeni. Na CSI sem povedala, da lahko moje prebivališče pregledajo sami,
predložila sem tudi stanovanjsko pogodbo,iz katere je razviden seznam vseljenih v stanovanje, vendar zahtevajo priče, ki jih pa nimam, razen svojcev, ki pa za priče ne veljajo. Postavili so mi kar rok:v sredo ob 9.00, sicer pomoči ne dobim.
Sprašujem se, kakšno delo opravlja CIS pri tej moderni računovodski tehnologiji. Vse jim je potrebno dostaviti pod nos. Za vsako potrdilo, ki ga zahtevajo sem plačala 3,50 eur.
Pred vrati pa stojijo vrste prosilcev, prič, zaslišanja potekajo po več ur, dopust pri obrtniku težko dobim. Kako naj prosim za pričo prijateljico, ki dela v isti firmi, naj si vzame dopust in še njej plačam
dnevni zaslužek? Mnenja sem, da se delavke prav izživljajo pri dodeljevanju pomoči.
Hvala za odgovor.
Sem mati samohranilka in sem brezposelna ter imam 2 letnega otroka z sladkorno boleznijo tipa 1.Nekje sem slišala,da se lahko mati zaposli preko javnih del in je z otrokom.Žal je tako da trenutno ne morem dat nobenemu otroka v varstvo,ker ni nihče poučen o pravilnem ukrepanju ob hipi otroka in o inzulinski črpalki.Zanima me če je kaka taka varjanta za zaposlitev ali denarno nadomestilo.Hvala
Forum je zaprt za komentiranje.