Najdi forum

enke, dvojke..

Pozdravljeni,

Včeraj je moj 6-letni sin dobil napotnico za ortodonta, sem ga tudi že naročila, ampak vam kljub temu pišem, ker me skrbi.
Zobozdravnica meni, da nima stalnih dvojk. Razmak med stalnima enkama pa je zelo velik (zobozdravnica pravi, da ima zelo čvrst ‘lok’ ali kako naj rečem, ta prostor med enicama, zelo izrazit, in da niti ne ve, če se bo to dalo ‘premakniti’ skupaj. Nihče v družini (no vsaj od nas bližnjih) nima teh težav. Zdaj je videti tako, da ima zelo razmaknjeni veliki enki, potem malo prostora, kjer sta bili mlečni dvojki, in zdaj ni nič, sledijo trojke (še vedno mlečne). Se lahko na kakšen način doseže lep razpored zob, če se potrdi, da dvojk res ni, in da se enk ne bo dalo ‘stisnit’ skupaj. Drugače ima zobe zdrave in lepe.

Najlepše se vam zahvaljujem za vaš čas in odgovor,

Hana

Spoštovani!
Stanje, ki ga opisujete pri vašem sinu, je lahko povsem normalno. Mnogokrat enojki izrasteta precej vsaka k sebi in se ob izrasti sosednjih zob kasneje pomakneta skupaj. Dvojki imata pri vašem sinu še več kot dovolj časa za izrast, tudi prostor za njiju se bo z rastjo čeljusti še pridobil. Ali je vaš sin res brez zasnov za stalni dvojki, kot sumi vaša zobozdravnica, bo dokončno pokazal šele rentgenski posnetek celotnega zobovja, ki pa bo v tem trenutku zgolj potešil radovednost. Kakršnakoli ortodontska obravnava v primeru manjkajočih sekalcev je pri tej starosti nemogoča in nepotrebna. Zagotavljam pa vam, da je s sodobno ortodontijo tudi težavo manjkajočih zob moč ob pravem času zelo dobro in uspešno rešiti. Zato menim, da so vaše skrbi v tem trenutku odveč. srečno!

****************************************** Leon Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

Pozdravljeni!
Prebrala sem pismo o dečku, ki verjetno nima nastavkov za stalne dvojke. Moja deklica (7 let) nima (kot je pokazala RTG slika) nastavljenih zgornjih dvojk in petic, ter spodnjih petic. Zobozdravnik me je potolažil z besedami, da ni življensko pomembno in da se da rešit. Takoj nato pa me spodbudil k iskanju poznanstev, da bo sploh lahko prišla pravočasno oz. čimprej do ortodontske obravnave.
Zobozdravnik je izjemno strokoven in človek na mestu, v kar ne dvomim. Šokirana pa sem nad vedno slabšo organizacijo in očitno slabim zobozdravstvenim (ortodontskim) varstvom v Sloveniji. Žalostno je, da slab sistem (neurejenost v manjših krajih) primora strokovnega delavca, da malim pacientom, ki jim želi pomagati, verjetno (tudi glede na nekaj-letne čakalne vrste pri ortodontih) lahko da samo tak nasvet.
Mi lahko prosim razložite, kaj se lahko v takem primeru – toliko nenastavljenih zobkov -naredi.
Verjetno je brez pomena, da vas prosim za komentar opisane situacije.
Karin2

Spoštovani!
Res imamo v Sloveniji za ortodontsko zdravljenje določeno čakalno dobo, ker so zahteve po zdravljenju večje od števila razpoložljivih programov, ki so plačani s strani zavarovalnice. Res pa je tudi, da ortodonti po doktrini ločimo prioritetne nepravilnosti, ki smo jih dolžni obravnavati prednostno, in nepravilnosti, ki povsem brez škode ali nevarnosti slabšanja stanja lahko čakajo na obravnavo. Potem pa imamo tukaj tudi zelo veliko skupino nepravilnosti, pri kateri niti ni smiselno prehitevati z ortodontsko obravnavo, ampak je potrebno z njo počakati do izrasti vseh stalnih zob in šele potem ukrepati. V to skupino običajno sodijo tudi nepravilnosti manjkajočih zasnov za stalne zobe (če jim seveda niso pridružene tudi kakšne druge nepravilnosti). V katero skupino kakšna nepravilnost sodi, je stvar stroke in jo laično oko zelo težko določi. Včasih imajo s tem težave celo zobozdravniki, čeprav vedno mislijo samo dobro. Svetujem torej, da izberete ortodonta za svojega otroka in vam zagotavljam, da bo, glede na njeno starost, vaša deklica zagotovo pravočasno deležna ortodontske obravnave. Srečno!
Stanka Herman

****************************************** Stanka Herman, dr. dent. med. spec. za čeljustno in zobno ortopedijo http://www.ortodont.info/

New Report

Close