Najdi forum

POZDRAVLJENI
zopet imam za vas vprašanje in sicer gre za enke naše eno letnice. Ker imamo pri starejšemu probleme z gnilimi enkami že od 2 leta dalje,sem še bolj zaskrbljena. Ko so ji pred parimi meseci ven pogledale enke,se mi je zdelo kot bi bile po notranjih robovih odlomljene.Zato sem jo peljala skupaj s tavečjim k zobozdravniku in ona je¸rekla¸da je to normalno da so zobje malo valoviti da se sčasoma zdrsajo in bodo ravni. Ampak to se še vedno ni zgodilo in ko s prstom potipam od spodaj zob so robovi ostri,kot da je res odlomljeno.In to obe enki po notranji strani.Čudno mi je,ker je to že odkar so zobki pogledali ven tako da težko da bi jih odkrušila.Kaj bi to lahko bilo in kaj lahko storim?

Spoštovana janana,

brez pregleda vas res težko pomirim, toda če je zobozdravnica presodila, da gre za običajno anatomsko obliko zoba, potem se ji lahko le pridružim. Vsi sekalci so ob izrastu nazobčani, nekateri bolj, drugi malo manj. To je značilno tako sta stalne kot tudi za mlečne sekalce. Z leti (in ne meseci) se incizalni robovi obrabijo in sčasoma tudi izginejo tudi “nazobčani” robovi sekalcev.

Pozdravljeni…v tem času smo jo peljali zopet pokazati zobke in zobodravnica pravi,da sta zobka očitno res odlomljena. da sta lahko taka že pokukala ven ali pa da jih je s spodnjimi odkrušila. Ker ima očitno slabe,tanke zobke sem vprašala za fluorove tabletke,če bi kaj pomagale,pa je rekla da se fluor daje potem preden zrastejo stalni,da na mlečne nimajo nobenega vpliva. Kaj vi menite?

Spoštovana janana,

zadnje raziskave kažejo, da je najbolj ugoden površinski učinek fluorovih tablet, tako da se svetuje, da otrok tabletko čim dalj časa obdrži v ustih. Izjava zobozdravnice torej ni povsem na mestu.
Otroku čistite zobe dvakrat dnevno, uporabljajte pa zobno pasto s 1000 ppm fluoridov. Na ta način bo dobil dovolj fluoridov, tako da jemanje tabletk niti ni potrebno.

New Report

Close