Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo enka zgoraj nadaljevanje

enka zgoraj nadaljevanje

Pred časom sem vam pisala in vam ponavljam kar sem takrat napisala:

“Pred približno 14 dnevi me je začela malo boleti enka zgoraj, na pritisk. Ker ni bilo zelo hudo sem se naročila pri zobozdravniku, na katerega sem čakala cca 1 teden. Medtem se je bolečina polegla ampak okrog tistega zoba mi je začelo rahlo smrdeti. Ko sem prišla k zobozdravniku mi je zob slikal ampak slika ni pokazala nič posebnega, razen to, da imam iz sicer enotno polnjene korenine en odcep cca 2mm (zob je bil zdravljen v začetku leta) . Ker je zobozrdravnik menil, da ponovno čiščenje kanala verjetno ne bi pomagalo in da je verjetno težava v dlesni mi je predpisal samo eno tekočino za izpiranje. Stanje se mi je po enem tednu samo poslabšalo, okrog zoba mi je še bolj smrdelo, na dlesni nad zobom se je pojavila ena bela pika. Potem sem šla spet k zobozdravniku, ki mi je piko predrl in mi z laserjem izžigal dlesen nad korenino (ko je ponovno pogledal sliko je sklepal, da mogoče tisti 2mm dol repek ni bil ob prvotnem zdravljenju pozdravljen ali oščiščen, ker se je bela pika pojavila ravno nad njim ( prvo zdravljenje je izvedel drugi zobozdravnik, ki je šel v pokoj zato sem sedaj izbrala novega)
To je bilo predvčerajšnjim. Ker mi še vedno zelo smrdi in inam slab okus, razen tega se mi zdi, da je zob zelo nestabilen, ne vem ali naj čakam na 15. oktober ko sem naročena ali naj malo zatežim da me vzamejo prej.
ALI LAHKO ZOB IZGUBIM? Bojim se, da mi gnije že od začetka leta, ker imam letos težave s slabim zadahom, ki ga nisem imela nikoli. Zdaj ko gledam nazaj, se spomnim, da me je v začetku leta po končanem zdravljenju nekaj časa malo bolelo če sem pritisnila na dlesen nad zobom.

_____

No, k zobozdravniku sem šla potem v začetku oktobra (prosila sem če lahko pridem pred 15.) . Glede na sliko se zobozdravnik še vedno ni odločil, da bi zob odprl ampak mi je začel zdraviti žepek med enko in dvojko in me naročil čez dva dni. Čez dva dni se mi spet pojavi bela pika, smrad pa še vedno prisoten.Odločil se je, da mi zob kljub vsemu odpre.
Odprl mi ga je in dal zdravilo, ter me naročil čez deset dni.
Dokler je tisto zdravilo močno dišalo, smrada ni bilo. To je bilo pribilžno en teden. Po enem tednu pa sem smrad okrog zoba spet zaznala.
Naslednjič mi je zobozdravnik kanal zapolnil, ker se mu je zdelo, da nima tam več kaj narediti. Kanal je zaprt, zob pa še ne, ker čakamo cca en mesec kaj bo.
Sedaj je približno 10 dni, kar mi je kanal zaprl. Okrog zoba mi še vedno smrdi, zob je še vedno nestabilen in v ustih imam neprijeten sladkasto slan okus (v predelu zoba).
Zanima me kaj menite vi?

Je pa še nekaj: Med zdravljenjem mi je na istem zobu odstopila tudi stara plomba, tik ob dlesni (zapolnil naj bi jo hkrati ko bo zapiral zob) Na zobu ob dlesni vidim, da je zob črn in se bojim, da mi tam gnije in smrdi, čeprav zobozdravnik pravi, da ne gnije (mogoče, je v notranjosti zoba premazal s kakšno črno zadevo?)

Oprostite za tako dolgo pisanje.
Če se le da pa mi lepo prosim dajte kakšen namig.

lp

Spoštovana Nataša,

žal vam zelo težko pomagam po elektronski pošti.
Pri vašem zobu gre verjetno za prizadetost tkiv ob vršku korenine kot posledica razcepitve kanala (ki ni bil zdravljen). Čudi me, da je vaš zobozdravnik tako hitro končal ponovno zdravljenje. V poštev pride še apikotomija – to je kirurški poseg, v katerem odstranijo vršek korenine in tudi vsa okolna vnetna tkiva.
Glede črnega zoba – temno barvo daje tudi sekundarni dentin, ki se tvori kot obramba zoba pred kariesom. Pomembno je, da je predel pri popravljanju popolnoma trd in da ne pustimo razmehčanih predelov.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close