Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Prehrana in varnost živil energijski bonboni Dekstro energy

energijski bonboni Dekstro energy

Pozdravljeni,
lahko poveste, če je ‘zdravo’ uživati energijske bonbone Dextro energy, kateri so v zadnjem času popularni med osnovnošolci.Jaz jih ne kupujem in učim otroke, da to ni zdravo.
Kupila jih je tudi moja mami in jih ponudila otrokom, za energijo…, uživa pa jih tudi sorodnik (70 let) potem ko je pozdravil hudo pljučnico pred mesecem.

Sestavine: dekstroza, maltodekstrin, sredstvo za ločevanje magnezijeva sol iz jedilne maščobne kisline, sredstvo za nakisanje, citronska kislina, aroma.

hvala

Pozdravljeni,
Izdelek, ki ga omenjate je zaradi svoje sestave namenjen hitremu nadomeščanju energije. Grozdni sladkor je monosaharid, ki hitro preide v kri in daje energijo organizmu. Maltodekstrin je polisaharid zato je sporščanje energije iz njega malce počasnejše in časovno daljše.
Ostale snovi, ki jih navajate so dodatki,ki jih zahteva tehnološki postopek priprave proizvoda in dodatki za izboljšanje okusa.
Ali ga je zdravo uživati? Če občasno to uživate vam verjetno ne bo pozročilo škode, vseeno pa je mogoče hitro nadomestiti potrebno energijo tudi na bolj naraven način. Pest rozin ali pa pa kar vrečka “študentske hrane” bo zagotovo bolj zdrav prigrizek, ki bo učinkovito napolnila energijske rezerve. Suho sadej je hitri vir energije, oreščki pa počasnejši, no pa ne samo to saj je v teh živilih še veliko drugih snovi (vitaminov, mineralov, beljakovin, maščobnih kislin).
Torej namen teh bonbonov je hitro nadomeščanje energije in če je potrebno naj se v ta namen tudi uživajo (verjetno jih je zato užival tudi omenjeni gospod, saj se je po preboleli pljučnici verjetno počutil oslabelega), sicer pa vam svetujem da skušate usmeriti vašega mladostnika v bolj zdravo obliko prehranjevanja.

mag. Iva Verbnik *** Solis-TR d.o.o. *** [email protected]

New Report

Close