primer:
eno je teža suhega fižola v zrnju; druga je, ko je fižol kuhan
enako je pri testeninah, vseh stročnicah, pa še kje.
gledam neke tabele in piše: 100 g fižola je 270 kCal, kaj je to?
iz 100 gramov suhega, nato skuhanega, ali 100 že skuhanega.
pravzaprav, me več zanima o fižolu, saj to zrnje vsebuje poleg ogljikovih hidratov, tudi precej beljakovin, to je približno polovico OH
OH 45 g
B 22g
Pozdravljeni,
Vrednosti navedene v tabelah so običajno izražene za suha živila. Torej, če je podatek iz prehranskih tabel potem je to suho živilo, če pa je navedeno naprimer na pločevinki s kuhanim fižolom, potem je to vrednost živila, ki je v pločevinki in gre v tem primeru za kuhano živilo.
Res je fižol pomemben vir rastlinskih beljakovin je pa tudi energijsko bogato živilo in pomemben vir natrija in vsebuje cca 15g vlaknin.
Podobno velja tudi za ostale stročnice, da vsebujejo poleg OH veliko beljakovin.
http://oblikujtelo.si/prehrana/kaloricna-vrednost-prehrane-tabela-kalorij
fižol ima cca 140kcal – surovi, bolj kot beljakovine je zanimiv zaradi vlaknin.