pozdravljeni! 3msece pred gastroskopijo sem redno jemala z tabletke za zdravljenja refluksa, zaradi težav pri požiranju oz bolečin pri tem! po opravljeni terapiji sem opravila gastroskopijo- Dg: blag antralni gastritis + d. kardija.
sedaj po parih mesecih imam težave z zatikanjem pri hrani (se mi dozdeva da samo na eni strani) in suhim kašljem ki traja.
bi se naročila k gastroenerologu, samo nebi rada opravila spet gastroskopijo.
Bi se (če je možnost) odločila raje za slikanje požiralnika z neko tekočino, ki obarva, tako da je notranjost lepo vidna!
verjetno veste kaj mislim, zanima me samo koliko je preiskava natančna v primerjavi z pregledom z endoskopom? sevanja se zavedam.
hvala, lp
Spoštovani!
Indikacija za rtg požiralnika je drugačna, preiskava pove druge podatke, ne omogoča pregleda sluznice in odvzema vorcev za histološko preiskavo. Menim, da mora preiskavo izbrati zdravnik.
Svetujem vam, da osebnega zdravnika prosite, da vam da prebrati iz knjige Diagnostične preiskave o obeh, da boste njegovo izbiro lažje razumeli.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Hvala za odgovor!
Torej je gastroskopija neizbežna:(((
Ker imam datum šele čez 2meseca, me zanima ali naj jemljem Acipan? V kolikor bo bolje (če bom jemala zadravila 2meseca)oz se nebo več zatikalo in nebo občutka tujka pač gastro odpovem?
Sem jo imela pred 4meseci in je pokazala blak antralni gasrtitis in d. kardijo. jo je smiselno opravit ali naj raje poskusim znova z zdravili?
Hvala!!!
Pozdravljeni!
Najverjetneje je vaša težava posledica refluksne bolezni, zato pričnite jemati Acipan kot so vam naročili. Če se bo stanje izboljšalo, kontrola ni potrebna. Sicer pa se za ugotavljanje zožitev in drugih bolezni v področju požiralnika poslužujemo tudi kontrastnega slikanja požiralnika. Osebno sem proti ponavljanju endoskopskih preiskav,razen v primeru ugotovljenih razjed ali poslabšanja stanja.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni še enkrat!
Zaradi občutka tujka pri požiranju sem imela orl pregled, kjer so mi prav tako svetovali acipan zaradi možnosti izven želodčnega gerb-a. Sedaj jemljem tega 1teden pa je občutek tujka še vedno prisoten. koliko časa traja, vkolikor so težave zaradi refluksa oz kdaj lahko pričakujem izboljšanje, ker me resnično moti in mi je neprijetno.
Hvala, lp
pozdravljeni!
javljam se ponovno zaradi težav ki sem vam jih opisala zgoraj. Acipan jemljem že 4tedne, bolje je, ker ni več čutiti tujka ob strani, je pa občasno še vedno čutiti tujek na sredini (tam kot je ščitnica). vendar ne celi čas, kot prej ko je bil neprijeten občutek nonstop. seveda z acipanom nadaljujem, diete se več ne držim. zanima me ali je vseeno potrebna kontrola pri gastrologu čez mesec oz mesec in pol (seveda mislim prvo pregled in šele nato poseg gastroskopijo oz slikanje z barijem).
lp
Se opravicujem…bi se dodala da sem imela samo odvzem krvi in blata. Ostslega ni bilo ker sem bila takrat vredu. Naj omrnim da sem stara 33let in v druzini je za rakom crevesja v starejsih letih zbolela babica. Sem oa imela v letu 2011 2x gastro (blag gastritisin d.kardija)enkrat kolonoskopijo. Res se prehranjujem nezdravo, zato me je strah glede teh tezav z poziranjem.
Kaj menite o vsem? Ter ali res pomaga soda bikarbona?
hvala lp
Pozdravljeni
Soda bikarbona pomaga kot npr Rupurut: pri blagih tezavah. Sicer lahko vzamete tablete Nexium, le te se lahko raztopite v vodi.
V kolikor imate tezave ob poziranju vam vsekakor svetujem, da opravite gastroskopijo.
Zaprtje ni znacili znak refluksne bolezni.
Lp
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Bi pa samo dodala, da prvo sporocilo ni bilo objavljeno, temvec le drugo-kjer sem dopolnila. Torej na kratko. V letu 2011 sem imela 2 x gastroskopijo ( o tezavah sem pisala ze zgoraj v omenjenem letu). 2012 se kolonoskopijo. Pri endoskopiji poziralnika je bil ugotovljen blag gastritis in d. Kardija. Pred cca 3 meseci sem imela napihnjen trebuh obenem nisem imela teka, sem oa imela obcutek slabosti. Zato sem se narocila k gastroenterologinji. Ker v casu ko sem prisla do nje, tezav vec ni bilo, sem oddala samo blato in pa kri. Vse ok. Cez cca teden al dva oa so se pricele se dodatne tezave. Kislina, tezje poziranje,spahovanje ze od prej ter zadah iz ust. Sedaj nevem kaj nsj. Naj poskusim z acipanom, tega imam doma in ce bo bolje po par tednih super ali naj se narocim znovic pri gastrointerologinji zarad tezav pri poziranju. Seveda se bojim raka poziralnika:(. Obenem pa me je strah ponovne gastroskopije. kaj priporocate? Lahko tudi kako druho manj prijetno oreiskavo?
Se opravicujem zaradi napak, pisem z telefona.
Hvala&lp
Pozdravljeni!
Naj vam na kratko opisem težave. V letu 2011 (marca in pa oktobra oz novembra) sem imela 2 x gastroskopijo zaradi tezav pri poziranju. Leta 2012 se kolonoskopijo(izguba teže brez razloga). Pri endoskopiji poziralnika takrat je bil ugotovljen blag gastritis in d. Kardija. Letos v aprilu red cca 3 so se mi začele težave kot je napihnjen trebuh in poredko odvajanje blata, obenem nisem imela teka, prisotna je bila slabost. Zato sem se narocila k gastroenterologinji. Ker v casu ko sem prisla do nje v mesecu juliju tezav vec ni bilo, sem oddala samo blato in pa kri. Vse ok. Kmalu po pregledu pa so se pricele se dodatne tezave. Kislina, tezje poziranje,grdo spahovanje ter neprijeten zadah iz ust. Naj se narocim znovic pri gastrointerologinji?Obenem pa me je strah ponovne gastroskopije ter kaksne hujse diagnoze. Res da sem 33 let vendar se ne prehranjujem prevec zdravo. Tezave z tezo nimam oz imam se prenizko. Kaj priporocate? Lahko tudi kako drugo manj prijetno preiskavo? Vceraj sem pri osebnrm dr prejela nillar. Hvala&lp
pozdravljeni
glede na vas opis imate refluksno bolezen oz zgago. terapija z nillarjem je ustrezna. svetujem vam, da zdravilo v casu tezav jemljete vsak dan in nato še vsaj en teden po prenehanju tezav. ponaovna gastroskopija v tem trenutku ni potrebna.
lp