Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Zdravo življenje Gibanje, oblikovanje in krepitev telesa Endomorfni tip postave in prehrana

Endomorfni tip postave in prehrana

Pozdravljeni!
Sem čisti endomorfni tip, kar se tiče telesne konstitucije: široki boki (hruškasta postava), veliko maščobnih celic, sicer redno telovadim, ampak bom vedno izgledala kot da sem brez mišic, hitro se zredim. Tudi glede na svojo višino (160cm) nikoli ne bom ravno drobna – sicer nisem debela, ampak nisem pa ravno drobižek.
Kakšna je primerna prehrana za takšen tip postave? Zavedam se, da nikoli ne bom suhica, ampak vseeno. Hvala.

Odvisno kaj resnično verjameš. Nekoč sem imel enega suhljatega cimra, ki je non-stop tazlagal, da poje velike količine hrane in se nikakor ne more zredit. Doma ni jedel ne vem koliko in je vedno govoril, da je zunaj. No, potem smo pa bili v družbi en cel dan skupaj in sem lahko na lastne oči videl za kaj se gre. Človek je jedel polovico tistega obroka, ki sem ga pojedel jaz, ko smo jedli zunaj.
Tisto o različnih tipih postave je res do podatka o tem, kam se ti maščoba nalaga. Za naloženo maščobo je pa treba preveč jest in premalo migat. Najenostavneje je, če prekineš s prigrizki med obroki. OH, če jih ješ so bolj za zjutraj. Ob tem se držiš neke redne fizične aktivnosti (5xtedensko), ki mora imeti tudi nekaj intenzivnih intervalov in redno povečuješ intenziteto oz. količino le-te skladno s kondicijo.

Myla,

mogoče ne bi bilo slabo, če bi si dala pregledati ščitnico. Ker, če imaš hipotirozo, ti nobeno gibanje in dietet ne bodo pomagale, dokler se ne začneš zdraviti. To je žal pogost vzrok debelosti, žal pa se zavemo tega šele zelo pozno.
Navsezadnje te nič ne stane iti na pregled k zdravniku.

LP

Saj nisem debela, moj ITM je normalen (22-23) in tudi nimam prigrizkov med obroki, če pa že pa pojem kakšen kokos, jabolko, včasih (enkrat – dvakrat tedensko) pa kakšno čokoladico.
Imam mišice, vendar se ne vidijo, nekako je moje telo bolj “mehko”.
Zanima me kaj naj jem, da bodo mišice bolj vidne in da ne bom izgledala kot, da se ne ukvarjam z športom? Vem, da zaradi svoje genske zasnove ne bom nikoli suhica z manekensko postavo, ampak rada bi zgledala fit, še predvsem v spodnji del telesa.

Zvečer nič OH-jev in dovolj spanja, pa bodo mišice zrasle. Jej dovolj mesa ali proteinov druge oblike.

Delaj vsaj globoke počepe, izpadni korak, poskoke, trebušnjake in sklece in malo še teči. Mehko telo je verjetno na račun slabe fizične pripravljenosti. Da bodo mišice vidne jej manj mastno hrano, zmerno OH in zadosti beljakovin.

primer:
ovseni kosmiči + manj mastno mleko + sadež +3x om3 kapsule
mala pest oreščkov
piščančji file + zelenjava
2x polnozrnat toast kruhek + namazano z skuto + tuna v lastnem soku
1 celo jajce + 3 beljaki (umešano) + solata +3x om3 kapsule

Lp

Res ne razumem kaj ima narod toliko s temi omega 3 tabletami. Pa sej se jih da dobiti v semenih, olivnem olju in marskje drugje v sorazmerno velikih količinah. Dejte logično pomislit, ko berete kake “študije” o tem, kakšno “razmerje omega 6 proti omega 3” je treba jesti, ker ene od teh študij gredo v take številke, ki jih z nobenim naravnim živilom ni mogoče dosegati.

meni je nerazumljivo tudi to, da ljudje mečejo proč jajčni rumenjak …
razmetavanje denarja in razmetavanja s hrano … poleg tega pa so jajca izredno skoncentriran vir vitaminov, mineralov, antioksidantov, esencialnih maščob in beljakovin… popolno živilo …
pravljica o holesterolu je zrasla na zeljniku uvoznikov umetnih praškov, ki se očitno ne spoznajo niti na to, da je znanost v odkrivanju holesterola izredno napredovala …

citiram gašperja groma:
če imamo v krvi dovolj krvnega holesterola (določena količina je namreč nujno potrebna), se ga iz hrane v kri absorbira zelo malo. Tako ima le pri redkih posameznikih holesterol iz hrane vpliv na povišane vrednosti krvnega holesterola. Holesterol v krvi povečujejo nasičene in transmaščobne kisline ter predelani ogljikovi hidrati, torej sodobna industrijsko predelana hrana, ne pa zdrava, nepredelana hrana, ki so jo uživali že naši predniki

je pa res da različno pojmujemo, kaj spada pod zdravo hrano …

myla po mojem mnenju ne potrebuješ neke določene prehrane, ampak rekreacijo 5x tedensko, kjer boš trenirala mišice na kritičnih predelih telesa …

In kolko je po tvojem omega3 v semenih in olivnem olju? Kaj so za tebe velike količine?

Lp

Če pogledaš višje je napisala, da ima zelo veliko maščobe kljub vsemu trudu. Takim ljudem ne pomaga nič drugo kot oklestit maščobe minimalno, da bo efekt. Ni čarovnije, spustiš kalorije, omejiš maščobe in maščobe izgubljaš. Ker pa je tako malo maščob rabi večjo količino Omega3, ker so nujno potrebne za telo… zato tudi manj maščobe iz jajc.

Lp

Če pogledaš višje je napisala, da ima zelo veliko maščobe kljub vsemu trudu. Takim ljudem ne pomaga nič drugo kot oklestit maščobe minimalno, da bo efekt. Ni čarovnije, spustiš kalorije, omejiš maščobe in maščobe izgubljaš. Ker pa je tako malo maščob rabi večjo količino Omega3, ker so nujno potrebne za telo… zato tudi manj maščobe iz jajc.

Lp[/quote]

Če bi bilo vse tako simpl bi samo pojedli preveč proteinov in pridobili mišice, ter premalo maščob in izgubili maščobo.

Ja, ja, lahko hujša z nizko maščobno hrano. Ni vse tako enostavno: če hočeš zgubit maščobo jej manj maščobe. Jah, če hočem dobit mišice moram samo preveč proteinov pojest……
Smiselno je omeniti, da se OH-ji tudi pretvarjajo v maščobo in višek proteinov se pretvarja v glukozo. Torej, kaj je problem, pri propagandi okrog omega 3. Pa poglejmo, glede na povprečna priporočila nekaterih radikalnih študij naj bi človek jedel razmerje maščob omega 3 / omega 6 vsaj 1/5 ali 1/4. Spodaj vidiš, da take hrane ne je nihče prav pogosto.

Type of oil Omega-3 Omega-6 Monounsaturated fat Saturated fat
Flaxseed oil 57 16 18 9
Rapeseed oil 10 22 62 6
Soybean oil 7 54 24 15
Walnut oil 5 51 28 16
Olive oil (extra virgin) 1 8 77 14
Corn oil 1 61 25 13
Peanut oil 0 33 49 18
Safflower oil 0 77 13 10
Sesame oil 0 41 46 13
Sunflower oil 0 69 20 11
Source: U.S. Department of Agriculture

Treba je gledati medicinske študije, pri čemer je potrebno poudariti, da je nemogoče narediti dvojno slep preizkus s hrano.

Glede tega, kaj je treba jest se pa ne bova našla. Sva dva moška, ki redno trenirava in sva v svojih 20-ih. Jaz jem 3000-4500 kcal dnevno in večina le te je iz maščobe. Ob taki dieti izgubljam maščobo.

Torej treba je trenirati in lahko se zgodi, da nekdo ne trenira dovolj, za kar obstajajo norme, cooperjev test naprimer.

ne redijo nas zdrave maščobe, ampak OH …
proč z OH v popoldanskem času … recimo pri hruškasti postavi je tipično preveč maščevja v predelu pod popkom … torej namesto toasta popoldne, raje dva cela jajčka in solata …

jajce je popolno živilo, ki se nam ga ni treba bati …vsebuje odlične esencialne maščobe …zato ne vidim smisla, zakaj zavreči rumenjak in ga nadomestiti z želatino kapsul …
tale fitnes postaja kot herbalajf … samo še kapsule, tuna v konzervi, ovseni kosmiči in piščančji file …
kje pa je ostala hrana?

sicer se pa odloča vsak sam …

Lp[/quote]

Če bi bilo vse tako simpl bi samo pojedli preveč proteinov in pridobili mišice, ter premalo maščob in izgubili maščobo.

Ja, ja, lahko hujša z nizko maščobno hrano. Ni vse tako enostavno: če hočeš zgubit maščobo jej manj maščobe. Jah, če hočem dobit mišice moram samo preveč proteinov pojest……
Smiselno je omeniti, da se OH-ji tudi pretvarjajo v maščobo in višek proteinov se pretvarja v glukozo. Torej, kaj je problem, pri propagandi okrog omega 3. Pa poglejmo, glede na povprečna priporočila nekaterih radikalnih študij naj bi človek jedel razmerje maščob omega 3 / omega 6 vsaj 1/5 ali 1/4. Spodaj vidiš, da take hrane ne je nihče prav pogosto.

Flaxseed oil 57 16 18 9
Rapeseed oil 10 22 62 6
Soybean oil 7 54 24 15
Walnut oil 5 51 28 16
Corn oil 1 61 25 13
Peanut oil 0 33 49 18
Safflower oil 0 77 13 10
Sesame oil 0 41 46 13
Sunflower oil 0 69 20 11

Treba je gledati medicinske študije, pri čemer je potrebno poudariti, da je nemogoče narediti dvojno slep preizkus s hrano.

Glede tega, kaj je treba jest se pa ne bova našla. Sva dva moška, ki redno trenirava in sva v svojih 20-ih. Jaz jem 3000-4500 kcal dnevno in večina le te je iz maščobe. Ob taki dieti izgubljam maščobo.

Torej treba je trenirati in lahko se zgodi, da nekdo ne trenira dovolj, za kar obstajajo norme, cooperjev test naprimer.[/quote]

Še vedno velja fizikalno, da če porabiš več energije kot poješ oz vneseš v telo, hujšaš. Tvoja teorija z več beljakovin in mišično maso nima dosti skupnega, dokler ne dodaš hidratov. Mimogrede tudi, če enormno povečaš hidrate za nekaj časa se ne zrediš ampak telo pospreši oksidacijo OH, pazit moraš da je malo maščob v tem času. Preveč OH seveda ne dovoljuje izgubo maščobe v tem času, pravtako ne preveč beljakovin. In maščobe so še posebno delikatna stvar, ker dnevno lahko presnoviš le določeno količino, v najboljšem primeru je ta kvota odvisna od mišične mase. Če dodajaš več maščob v hrano se oksidacija teh ne pospreši ampak ali porabi za energijo, če vneseš premalo kalorij ali pa shrani v rezerve, če je vsega zadosti ali preveč.
Vesna ne zrediš se od OH, ampak se zrediš, ko vneseš preveč kalorij(kateregakoli živila).
Zrediš se tudi, če poješ preveč kalorij in so te kalorije zdrave maščobe. Večinoma je kombinacija preveč OH in preveč M in se vse lepo nalaga.
Tudi, če ješ OH pred spanjem se ne zrediš, če imaš skupno premalo kalorij. Še vedno velja zakon termodinamike, tako da me zelo čudi…
Sicer pa lepo piše zgoraj: “primer”, potem pa si sami urejajte, dodajajte in karkoli že, le da vam bo ustrezalo.

Lp

Flaxseed oil 57 16 18 9
Rapeseed oil 10 22 62 6
Soybean oil 7 54 24 15
Walnut oil 5 51 28 16
Corn oil 1 61 25 13
Peanut oil 0 33 49 18
Safflower oil 0 77 13 10
Sesame oil 0 41 46 13
Sunflower oil 0 69 20 11

Torej treba je trenirati in lahko se zgodi, da nekdo ne trenira dovolj, za kar obstajajo norme, cooperjev test naprimer.[/quote]

Še vedno velja fizikalno, da če porabiš več energije kot poješ oz vneseš v telo, hujšaš. Tvoja teorija z več beljakovin in mišično maso nima dosti skupnega, dokler ne dodaš hidratov. Mimogrede tudi, če enormno povečaš hidrate za nekaj časa se ne zrediš ampak telo pospreši oksidacijo OH, pazit moraš da je malo maščob v tem času. Preveč OH seveda ne dovoljuje izgubo maščobe v tem času, pravtako ne preveč beljakovin. In maščobe so še posebno delikatna stvar, ker dnevno lahko presnoviš le določeno količino, v najboljšem primeru je ta kvota odvisna od mišične mase. Če dodajaš več maščob v hrano se oksidacija teh ne pospreši ampak ali porabi za energijo, če vneseš premalo kalorij ali pa shrani v rezerve, če je vsega zadosti ali preveč.
Vesna ne zrediš se od OH, ampak se zrediš, ko vneseš preveč kalorij(kateregakoli živila).
Zrediš se tudi, če poješ preveč kalorij in so te kalorije zdrave maščobe. Večinoma je kombinacija preveč OH in preveč M in se vse lepo nalaga.
Tudi, če ješ OH pred spanjem se ne zrediš, če imaš skupno premalo kalorij. Še vedno velja zakon termodinamike, tako da me zelo čudi…
Sicer pa lepo piše zgoraj: “primer”, potem pa si sami urejajte, dodajajte in karkoli že, le da vam bo ustrezalo.

Lp[/quote]

Ja, ja. Moram jesti OH-je, da mi bodo mišice rastle. Če OH-jev ne bom jedel mi ne bojo rasle. to sem poslušal nutricionistov toliko, da glava peče. Jaz ne vem, kako naj v teorijo, da je potrebno jesti OH-je za rast mišic umestim ketonsko bodybuildersko dieto.
Pri mišicah se pogosto zameša med regeneracijo in rastjo ter napolnitvijo glikogena. Kar se tiče slednje je nemogoče doseči brez OH. Kar se tiče pa prve je pa boljše, če OH-jev ni. Klasični nutricionizem definira regeneracijo kot napolnitev glikogena.
Pa sej tukaj ne mislim nobene razlage zatirati. Saj je zelo malo ljudi, ki bi vsaj delno razumelo kaj se dogaja v telesu in tudi jaz vem, da ne razumem vsega, ampak!
Glede mišične rasti ti povem, da se mi ne blede in da ne rabim OH-jev za rast mišic in da, če kaj vem vem to, da esencialnih OH-jev ni in je to zgolj gorivo, ki v primeru, če je neporabljeno postane maščoba.
Seveda se ne zrediš, če imaš skupno premalo kalorij, ampak spet…..inzulin drži noter maščobe in glukozo.

Pogosto fitnesaši poudarjajo, da ne smeš jest OH-jev pred spanjem, da si v anaboličnem stanju, ter da je dobro, če poješ nekaj celostnih proteinov in, seveda, maščob. Slednje so le kao varovalka, da ne boš proteinov prehitro prebavil in da boš potem kao celo noč v anaboličnem stanju.
Glede tiste količine “toliko lahko, več pa ne, ker telo potem ne presnovi ničesar več” tistega ne verjamem niti malo več. Enkrat se je to razlagalo za jajca, drugič za kaj drugega. Vsi zdravniki ti ne povejo iste stvari.

Sem pa pripravljen tudi z meritvami kakšno stvar dokazati. Ne vem, koliko bi bila po tvoje cifra, da telo lahko razgradi maščob v enem dnevu, ampak zavoljo znanosti in slave, da bom potem “znanstveni čudež” bi je bil pripravljen pojesti tja ene 300-500 g dnevno in se ob tem ne zrediti.

Lp[/quote]

Ja, ja. Moram jesti OH-je, da mi bodo mišice rastle. Če OH-jev ne bom jedel mi ne bojo rasle. to sem poslušal nutricionistov toliko, da glava peče. Jaz ne vem, kako naj v teorijo, da je potrebno jesti OH-je za rast mišic umestim ketonsko bodybuildersko dieto.
Pri mišicah se pogosto zameša med regeneracijo in rastjo ter napolnitvijo glikogena. Kar se tiče slednje je nemogoče doseči brez OH. Kar se tiče pa prve je pa boljše, če OH-jev ni. Klasični nutricionizem definira regeneracijo kot napolnitev glikogena.
Pa sej tukaj ne mislim nobene razlage zatirati. Saj je zelo malo ljudi, ki bi vsaj delno razumelo kaj se dogaja v telesu in tudi jaz vem, da ne razumem vsega, ampak!
Glede mišične rasti ti povem, da se mi ne blede in da ne rabim OH-jev za rast mišic in da, če kaj vem vem to, da esencialnih OH-jev ni in je to zgolj gorivo, ki v primeru, če je neporabljeno postane maščoba.
Seveda se ne zrediš, če imaš skupno premalo kalorij, ampak spet…..inzulin drži noter maščobe in glukozo.

Pogosto fitnesaši poudarjajo, da ne smeš jest OH-jev pred spanjem, da si v anaboličnem stanju, ter da je dobro, če poješ nekaj celostnih proteinov in, seveda, maščob. Slednje so le kao varovalka, da ne boš proteinov prehitro prebavil in da boš potem kao celo noč v anaboličnem stanju.
Glede tiste količine “toliko lahko, več pa ne, ker telo potem ne presnovi ničesar več” tistega ne verjamem niti malo več. Enkrat se je to razlagalo za jajca, drugič za kaj drugega. Vsi zdravniki ti ne povejo iste stvari.

Sem pa pripravljen tudi z meritvami kakšno stvar dokazati. Ne vem, koliko bi bila po tvoje cifra, da telo lahko razgradi maščob v enem dnevu, ampak zavoljo znanosti in slave, da bom potem “znanstveni čudež” bi je bil pripravljen pojesti tja ene 300-500 g dnevno in se ob tem ne zrediti.[/quote]

Ti si verjetno v ketozi in porabljaš 2/3 maščob za energijo, kar si že sam povedal in še beljakovine, ko dodaš imaš skoraj vse na jedilniku tako, da si zelo očitno v večjem deficitu z maščobami. Glede mišične rasti verjami kar hočeš, lahko pa poveš svoje lastne izkušnje kako je kaj zrastlo pa kolko od tega je seveda bilo kaj uporabnega.

Lp

Sem pa pripravljen tudi z meritvami kakšno stvar dokazati. Ne vem, koliko bi bila po tvoje cifra, da telo lahko razgradi maščob v enem dnevu, ampak zavoljo znanosti in slave, da bom potem “znanstveni čudež” bi je bil pripravljen pojesti tja ene 300-500 g dnevno in se ob tem ne zrediti.[/quote]

Ti si verjetno v ketozi in porabljaš 2/3 maščob za energijo, kar si že sam povedal in še beljakovine, ko dodaš imaš skoraj vse na jedilniku tako, da si zelo očitno v večjem deficitu z maščobami. Glede mišične rasti verjami kar hočeš, lahko pa poveš svoje lastne izkušnje kako je kaj zrastlo pa kolko od tega je seveda bilo kaj uporabnega.

Lp[/quote]

Meni je raslo brez OH-jev. Nakej časa sem verjetno tudi v ketozi, vendar sigurno ne nonstop. Če misliš “uporabnega” kot fizična pripravljenost potem, ja, je tudi v tem razlika, ne bi znal pa prav primerjat s tem kako bi bilo, če bi jedel več OH, ker imam sedaj drugačne treninge.
No, zdaj berem še malo reklam po netu. OH-ji naj bi bili nujni za gradnjo mišic, ker se brez njih kao ne da trenirati in zato naj ne bi bilo rezultatov.
Kaj pa vem, mislim, da je treba poiskati svojo vrsto diete, vendar to, da brez OH ni rasti mišic verjetno ne drži. Nekaj študij je nagnjenih v smer za OHje nekaj pa v smer proti njim.

Bilderji večinoma delujejo po pricipu bulk & cut. V fazi bulk, ko pridobivajo na mišicah (in predvsem špehu) pojejo vse, kar gre mino. V fazi cut se pa s ketonsko kaznujejo za minule grehe in skurijo špeh + nekaj mišic. To se ponavlja iz leta v leto in rezultira v uničenem metabolizmu, tako kot pri puncah, ki gredo pred vsakim poletjem na stradanje.

Resno pridobivanje mišic na ketonski je totalno mimo, ker kot prvo nimaš energije za res die-hard anaerobni trening, da o aerobnem sploh ne govorimo, predvsem pa zato, ker mišice za uspešno rast in regeneracijo občasno potrebujejo konkreten inzulinski spike. To so osnove fiziologije in športne prehrane, ki jih ni mogoče obiti.

Ketonska je totalno mimo za bilokaj, razen za hujšanje na kavču ali res ameboidno gibanje.

Lp[/quote]

Meni je raslo brez OH-jev. Nakej časa sem verjetno tudi v ketozi, vendar sigurno ne nonstop. Če misliš “uporabnega” kot fizična pripravljenost potem, ja, je tudi v tem razlika, ne bi znal pa prav primerjat s tem kako bi bilo, če bi jedel več OH, ker imam sedaj drugačne treninge.
No, zdaj berem še malo reklam po netu. OH-ji naj bi bili nujni za gradnjo mišic, ker se brez njih kao ne da trenirati in zato naj ne bi bilo rezultatov.
Kaj pa vem, mislim, da je treba poiskati svojo vrsto diete, vendar to, da brez OH ni rasti mišic verjetno ne drži. Nekaj študij je nagnjenih v smer za OHje nekaj pa v smer proti njim.[/quote]

Meni ni jasno kako si ti predstavljaš, da telo preusmeri hranila v mišico. Verjetno je temu namenjen inzulin.

Lp

Osmoza, difuzija, ne vem……..je pa inzulin reakcija obroka in ne treninga.
Inzulin spravi sladkor v krvi dol. Potem, ko ostane inzulin sam pa začne stradati celo telo. Nekateri trenerji zato tudi svarijo pred preveč OH pred treningom.

*facepalm*

New Report

Close