endometrioza-razlaga izvida
Spoštovani,
Stara sem 36 let in se že več kot leto dni neuspešno trudim zanositi. pred 5 meseci sem imela laparoskopsko operacijo, kjer so mi odstranili 5 cm veliko čokoladno cisto na levem jajčniku. Le ta se mi je zopet ponovila na istem jajčniku in je sedaj velika 3 cm. Ker poskušam zanositi se je moja gin. odločila, da s ponovno operacijo počakamo ter da poskusim zanositi po naravni poti v roku nekaj mesecev, drugače grem v postopek IVF.
Prebrala sem, da je ena izmed možnosti za nastanek čokoladne ciste lahko tudi prevlada estrogena v telesu oz. pomanjkanje progesterona, kar je naj bi bil velikokrat tudi vzrok za spontane splave, zato sem se odločila, da dam preveriti nekatere hormone.
Na 23. dan 34-dnevnega cikla sem testirala:
S-TSH: 3,73 mlU/L
S-T3 prosti: 5,10 poml/L
S-T4 prosti: 16,74 poml/L
S-Estradiol: 868,7 pmol/L
S-Progesteron: 30,24 nmol/L
S- Testosteron: 1,56 nmol/L
Pred tem so mi tudi preverili CA125, katerega rezultat je bil 12,42.
Naj povem še, da sem večino časa utrujena brez posebnega zunanjega vzroka, že več let. Menstruacije imam zelo boleče 1-2 dan, že od pubertete naprej me pesti tudi malo bolj izrazita poraščenost. Zadnje leto dni sem bila pod velikim stresom, saj sem imela zobobol skoraj vsak dan zaradi manjše razpoke na njem in nesposobnsti njegovega samoobnavljanja zaradi zakisane ustne votline (po mnenju spec.stom.), vendar sem to že delno uspela popravit s spremenjeno, bolj bazično prehrano.
Trenutno jemljem folno kislino, omega-3, E,C, B vitamin, Ca, Mg in cink ter vsako jutro spijem žlico konopljinega olja na tešče.
Iz srca vas prosim, če mi lahko razložite moj izvid ter če mi v primeru, da kaj ni dobro, lahko svetujete kaj lako storim sama s prehrano, prehrambenimi dodatki, BH, da izboljšam svoje stanje hormonov, endometrioze in povečam možnosti naravne zanositve in varne donositve v primeru, da mi bo dano zanositi.
Najlepše se vam zahvaljujem za vaš odgovor ter za vašo nesebično pomoč preko interneta.
Lep pozdrav
Pozdravljeni!
Glede na vašo starost in diagnozo, se ne strinjam povsem z vašo zdravnico, da imate še veliko časa za odložitev nadaljnih postopkov. Čim prej naj vas pošlje na kliniko za reprodukcijo (IVF)
Endometrioza pomembno vpliva na možnost zanositve, na donositev, v primeru uspešne zanositve, pa ne.
Cink bolj priporočam vašemu možu kot vam. Ca in Mg ne jemljite istočasno. Folna kislina, vitamini E, B in C so priporočljivi.
Ne odlašajte!
Lep pozdrav, Sabina Senčar.