endometrioza-logest
Spoštovani!
Pri rednem ginekološkem pregledu mi je moja ginekologinja ugotovila krvavitev v obeh jajcevodih. Zaradi nizke ravni hormonov mi je za en mesec predpisala kontracepcijske tablete Logest, s katerimi naj bi se jajcevodi pozdravili. V prvem tednu sem jemala eno tableto na dan, nato pa se mi je pojavila krvavitev in ginekologinja mi je povečala dozo na dve tabletki na dan. Nato so se začele bolečine v spodnjem delu trebuha in križu, ki so bile najbolj podobne predporodnim krčem. Čeprav sem jemala dve tabletki na dan, se krvavitev ni ustavila. Po treh dneh jemanja (dveh na dan) in po posvetu z ginekologinjo sem jih prenehala jemati. Bolečine so sicer ponehale.
Prosim, če mi lahko svetujete kakšen je nadaljnji postopek zdravljenja in ali obstaja kakšen drug način zdravljenja razen tablet. Na forumu sem zasledila, da se endometrioza zdravi tudi s pomočjo laparoskopije, vendar mi moja ginekologinja tega ni omenila.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani dr. Pušenjak!
Pri rednem ginekološkem pregledu mi je ginekologinja naredila vaginalni ultrazvok, pri tem pa dejala; “Saj imate jajčnike polne krvi”. Nato mi je razložila da se temu pravi endometrioza in da jo bova začeli zdraviti s tabletkami Logest. Nadaljne težave sem vam že opisala. Če iz tega lahko razberete za kakšno težavo gre in kako jo zdraviti, vas prosim za odgovor.
Hvala!
lepo pozdravljeni.
Včeraj so mi opravili laparoskopijo, histeroskopijo ter naredili test prehodnosti jajcevodov. Danes mi je doktor povedal le to, da ni nič fajn, da je po celotni trebušni votlini obilo sprememb. imam veliko endometrioz, cist in na črevesju je bila neka tvorba, za katero pa niso vedeli kaj bi lahko bilo. Za mnenje so povprašali nekega kirurga.
Rekli so mi, da naj se probam čimprej dogovorit za postopek umetne oploditve, vendar me zelo skrbi moje zdravje.Je morebitna nosečnost zaradi teh spememb lahko kako ogrožena?
Moje menstruacije so izredno boleče, stara sem 30 let, sicer zdrav. Noseća š nisem bila, z možem se trudiva skoraj 2 leti. Ima pa tudi on slab spermiogram(3x).
Na maternici so mi nekaj prerezali- verjetno pregrado, jajcevodi so prehodni, a so tudi imeli neke spremembe.
ne vem pa, če so mi pri toliko cistah kakšno odpravili, saj je doktor dejal, da kaj dosti niso mogli nardit.
Zanima me torej vaše mnenje, če je morebitna zanositev sploh smiselna ali bi bilo boljše prej poskusit odpraviti te napake. Se jih sploh da?
spoštovani,
žal bi moral komentirati že komentar nekoga drugega, saj objektivnih informacij o stanju v vašem trebuhu in okrog rodil pravzaprav nimam. Tega načeloma ne počnem. Če se pri operaciji ni uspelo odstraniti vsega, kar bi bilo sicer treba, potem bi bilo morda primerno vas najprej poslati na kompletno obravnavo tja, kjer bodo to sposobni narediti in to sta kvečjemu UKC Lj. ali UKC Mb. Ob slabem spermiogramu in vašem stanju bo na koncu vseeno verjetno potreben postopek OBMP, bo pa bolj uspešen, če se odstranijo vse spremembe, kolikor je le mogoče, zlasti endometriotične.
Najlepša hvala za odgovor. Ravnokar sem prejela izvid operacije in v bistvu ne razumem kaj so mi že naredili oziroma česa mi niso.
Upam, da Vam ne vzamem preveč časa za branje, toda najbolj smiselno se mi zdi, da Vam prepišem celoten izvid.
DIAGNOZE:
Uterus subseptus
Endometriosis abdominis diffusa/endometriosis omenti maioris
Endometrioma ovarii bill
Endometrioza slepiča in rektosigme
Na dan sprejema opravimo histeroskopsko resekcijo septuma in diagnostično laparoskopijo. Difuzno so po omentumu, na rektosigmi in na apendiksu vidna žarišča endometrioze. Sprememba na rektosigmi je v smislu 1 do 1,5cm velikega polipoznega tumorja, ki je bolj čvrst in na površini po izgledu deloma nekrotičen. V mali medenici je precej rjavo krvave gostejše tekočine, verjetno tekočina iz rupturiranega endometrioma desnega ovarija. Uterus je normalno velik, z zadnjo steno v zarastlinah z Douglasem in adneksi, verjetno pa je pri manipulaciji bilo sproščenih nekaj adhezij tudi črevesjem. Douglasov prostor praktično ni dostopen. Tudi levi ovarij je spremenjen v endometriom. Obe tubi sta prostih fimbrialnih ustij, sicer tudi na njih več žarišč endometrioze. Zaradi obsežnosti sprememb se za nadaljnjo operacijo ne odločim. Napravimo še test prehodnosti jajcevodov, oba jajcevoda sta hitro in izdatno prehodna.
Menimo, da je pri pacientki indiciran postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo. Po porodu pa event. dogovor glede operacije na Ginekološki kliniki v Ljubljani.
Sama menim, da prav nič ni dobro, zato me malce bega mnenje, da sem za operacijo “primerna” po morebitnem porodu. Mar moje stanje ni nič ogrozujoče za zdravje?! Sta moja jajčnika tako slaba, da bi bila primerna za odstranitev ali ni tako hudo?! Zanima me še mnenje omenjenega tumorja… Lepo prosim, če mi na kratko “prevedete” izvid- zanima me ali so mi sploh kaj “poštimali”?! So tumor odstranili?!
Iskrena hvala za morebiten odgovor.
spoštovani,
kot prvo bi me zanimalo, kje ste bili operirani. Ne, da bi v koga dvomil, vendar smo za najzahtevnejše primere po Sloveniji različno usposobljeni in če nekdo nekje ne upa oziroma oceni, da ni dorasel situaciji (takšna samoocena je sicer pohvale vredna), to ne pomeni, da bi vam drugje ali nekdo drug znotraj iste ustanove, ki ima s podobnimi stanji več izkušenj, ne uspeli stanja mnogo bolje in bolj radikalno popraviti. To bi bilo tudi za načrtovano nosečnost mnogo bolje! Mislim, da je vaše stanje v trebuhu in okolici rodil dovolj resno, da bi morali biti še pred zanositvijo ustrezno kirurško oskrbljeni. Po opisu operacije sodeč je bilo zgolj malo “pobrkljano po spremembah”, kar ni običajno za npr. Ljubljansko Ginekološko kliniko. Imate namreč obsežno endometriozo globokega tipa (rektosigma) in ovarijsko endometriozo (endometriomi ovarijev) poleg številnih žarišče in zarastline tudi drugje. Za to je potrebna precej obsežna priprava, operacija pa je zahtevna in traja lahko več ur, pri njej pa sodelujejo tako ginekologi kot gastrokirurg.
Lepo pozdravljeni!
Tokrat se javljam po opravljeni laparoskopski operaciji endometrioze, ki so mi jo opravili ta teden. Odsranili so mi jo na obeh jajčnikih, na maternici, po votlini, v Douglasu in še kje verjetno. Bilo jo je kar nekaj, vendar je ostal še endometriom na koncu črevesja, torej pri danki. Ker si je doktorca pred meseci ogledala posnetek laparoskopije, ki so jo opravili v Jeseniški bolnišnici, se je malce oštela, kajti tam tega nosi prikazali. Na posnetku je bilo videti, da je endometrioza tudi na slepiču, a se je izkazakalo, da je ni bilo.
Predlagali so mi, da poskusimo1 ali 2 postopka IVF-ja in po morebitnem neuspehu bi opravili še resekcijo črevesja.
Naj ponovno omenim, da je možev spermigram tudi slab.
Zanima me, po kolikšnem času od te operacije, ki je bila opravljena dne 17.11. lahko zopet poskusimo z “zanositvijo” in ali 3-centimetrski endometriom lahko “sprejme” morebitno nosečnost? Zanima me zgolj teoretično ob predpostavki, da je vse ostalo brez problema. Rekli so mi, da je zdaj vse čisto, lepo, dobro, moje menstruacije so vedno redne, nikoli nisem imela nobenih posebnih vnetij, boleču+in, razen v času menstruacije.
Zanima me še, ali po takšni operaciji uživanje korenine MACA(prehransko dopolnilo) lahko kakorkoli škodljivo? In še- je v postopek priporočljivo iti čimprej ali je potrebno čakati?
Iskrena hvala za morebiten odgovor.
Spoštovani,
globoka endoemetrioza v manjšem obsegu praviloma ne moti nosečnosti in če ne povzroča problemov v smislu bolečin, krvavega blata in težav z odvajanjem, jo je morda res v tem trenutku bolje pustiti pri miru. Resekcija črevesja namreč navsezadnje ni “mačji kašelj” in se ne konča vedno vse po načrtih. Na MACA se pa žal ne spoznam, zato o tem prehranskem dopolnilu raje ne bom ugibal. Postopek bi priporočil čez najmanj 6 do 8 tednov, da se vse lepo zaceli.
Hvala Vam za odgovor.
Zanima me še, ali je 4 dni po laparoskopski operaciji razširjene endometrioze krvavitev upravičena?! Gre za občasne sveže krvave izcedke s primesjo sluzi, sploh ob brisanju… Dan po operaciji so bili ti izcedki rjavkasti, nato pa so že 2-3 dni krvavi… Ne tečejo v potoku, vendar tudi niso zanemarljivi.
Kdaj je potrebno v takšnih primerih urgirati ter o tem obvestiti ginekologa?
Spoštovani,
težko rečem da ali ne. Odvisno od tega, v katerem delu ciklusa ste, kaj so sploh počeli, če so operirali tudi jajčnike ipd…. Vsekakor lahko brez nadaljnjega počakate najmanj 8 dni in če bo krvavitev trajala dalj, pokličete ginekologa in se dogovorite naprej osebno z njim.
Sicer je 21.dan ciklusa, menstruacije imam po definicijah redne,v povprečju na 27 dni (+/- 2 dni), med operacijo so mi pa “obdelovali” tudi oba jajčnika, saj sta oba imela čokoladno cisto, v bistvu sta bila spremenjena v endometriom…
Vsekakor bom počakala še nekaj dni, čeprav sem brala članke, kjer omenjajo, da sveža kri ne bi smela biti prisotna. Sama pa, kot pravim, opažam kar nekaj krvi, ki je videti povsem čista.
V tem primeru velja, kot sem zapisal zgoraj. K ginekologu se oglasite, če bi krvavitev v 8 dneh ne prenehala, prej pa le, če bi postala nadpovprečno močna.