Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Endometrioza in zamrznitev jajčec

Endometrioza in zamrznitev jajčec

Pozdravljeni, stara sem 23 let, pred dvema mesecoma so mi laporoskopsko odstranili 7cm endometriom na desnem jajcniku. Odstranili so tudi nekaj zarisc in adhezij. Kakor sem razumela zdravnike in brala na spletu, je zelo možno, da se endometriom vrne. Skrbi me za tkivo v jajčniku oziroma kakovost in količino jajčec, če se bo endometriom vrnil, sploh pa v takšni velikosti. Ginekologu sicer nisem omenila, ampak zanima me, če bi bila zamrznitev jajčec nekaj, kar bi bilo zame primerno, saj so mi rekli da je najbolje, da čimprej zanosim in ne čakam preveč. Sama trenutno ne načrtujem otrok in ne bi rada bila pod takšnim pritiskom. Vedno sem mislila, da bom imela otroke okrog 30 leta, saj še študiram itd. Kaj bi predlagali glede zamrznitve jajčec in ali bi to bila boljša možnost kot pa počakati do takrat, ko bom želela zanositi z možnostjo, da bom morala še na kakšno operacijo do takrat.

Najlepša hvala

Spoštovani,

razumem vašo skrb. Če želite zmanjšati tveganje za ponovitev endometriomov, bi vam svetovala, da pričnete z uporabo hormonske terapije. Ta namreč najbolj zmanjša tveganje za ponovitev. Glede zamrzovanja pa imam premalo podatkov. Potrebno bi bilo določiti AMH, prešteti antralne folikle in se na osnovi teh rezultatov odločiti glede eventuelnega zamrzovanja.

Srečno!

doc. dr. Tanja Burnik Papler, dr. med., vodja Centra za zdravljenje neplodnosti, Bolnišnica Postojna *** [email protected] *** Tel: 05/7000 720.

New Report

Close