endometrioza in ponovna zanositev
Pozdravljeni!Ker mi je v prvo uspelo zanositi šele po laparoskopiji, kjer so mi odstranili endometriozo in ker si želim imeti še enega otroka, hkrati pa bi se rada izognila ponovni operaciji, me zanima vaše mnenje, kdaj teoretično se endometrioza po porodu začne “vračati” (sem pol leta po porodu, nisem dojila, ne jemljem KT).
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
endometrioza je stanje ali bolezen, ki ga ni mogoče pozdraviti temveč je kronično. Težave dela oziroma je naglneja k ponavljanju v zelo nepredvidljivem vzorcu vasj, dokler jajčniki delujejo in spodbujajo maternično sluznico k rasti. Če se bo vaša endometrioza ponovila in kdaj torej ne vem in tega tudi nihče ne more napovedati, niti ni mogoče napovedati ali bo zaradi nje še kdaj nastopila težava z zanositvijo ali ne. V preventivnem smislu velja torej v času nenačrtovanja nosečnosti čim dalj uporabljati zaviralce rasti endometrioze (npr. KT), sicer pa ciljano posjkusiti čimprej zanositi.
Pozdravljeni,
leta 2004 sem imela endometriozo (le en miom na levem jajčniku). Pred 6 meseci sem spontano zanosila (v prvem mesecu “poizkušanja”), sem v 26 t.
Glede na to, da nisem imela nobenih težav z zanositvijo in da sem imela le eno žarišče, je možno, da se endometrioza nikoli več ne ponovi? Glede na vaš podatek o kroničnosti sklepam, da jo bom zagotovo še dobila…
Hvala, lp
Sara
Spoštovani,
menda sem že večkrat zapisal, da je endometrioza muhasta bolezen, ki se pojavlja nepredvidljivo in se tako lahko tudi ponavlja, nepredvidljivo torej. Nič torej ni gotovo.