endometrioza in nosečnost
Sporočam ti, da sem zanosila takoj po prvi menstruaciji, ki sem jo dobila po operaciji, vendar se žal ni zaključila uspešno (vendar mislim, da so bili vzroki drugje, saj sem med drugim jemala ena zelo huda zdravila, ker je po pregledu ginekologinja rekla najprej da nisem noseča, čeprav sem že bila).
Jaz sem poleg laparoskopije, pri kateri so mi odkrili endometriozo in mi jo “sčistili” imela še odstranitev majhnega mioma v maternici, pregledali so mi prehodnost jajcevodov, ter “našpikanje” foliklov, zaradi česar sem verjetno tudi takoj zanosila. Meni pri ovulaciji folikel ne poči, in se tako jajčece ne sprosti, zato so mi to naredili. Z možem sva seksala le parkrat, saj še nisem bila čisto O.K. po operaciji, zato mi na kraj pameti ni padlo, da bi res takoj lahko zanosila. Pa še nič nisem plodne dneve računala, ker je bila taprva menstruacija full čudna.
Veliko sreče!
Pozdravljeni,
na tem forumu se danes oglašam prvič. In takoj sem seveda opazila ine endometrioza, moja groza življenja.
Prvič sem bila operirana ko sem imela 16 let – takrat ni nihče niti približno omenjal te diagnoze, sedaj opažam, da so začeli v zadnjih par letih vse te zadeve jemati resneje.
No skratka od takrat sem bila operirana še 4 kra, kar pa ni najhujše, zame so bile to konstantne nemogoče bolečine.
Zanosila sem prvič pri 20 letih, spontano splavila nato pa so se težave tako poslabšale, da sem pri 23 prebila v bolnišnici kar 5 mesecev, in se bojevala z različnimi terapijami, da bi ustavili krvavitve katere so se širile na debelo črevo, Doglasov prostor in mi tudi “umorile” jajčnik..
Končno sem po enem letu z vsakomesečnimi inekcijami uspela za 3 leta ustaviti krvavitve.
Nato pa sva z novim partnerjem začela načrtovati družino kar me je zopet popeljalo na trnovo pot vsakomesečnih muk in molitev, najprej da sem dobila po dobrem letu, brez inekcij, nazaj menstruacijo in strahu kam bom zopet krvavela.
Nato ogromno preizkav in že sva bila naročena na epruvetko, vmes sem jenala Klomifen in redno kontrolirala kaj in kako so se obnašala moja jajčeca, ki so se presenetljivo kar pojavljala.
Imala sem neverjetno vero v doberi zid s strani mojega pozitivno nastrojenega zdravnika, ki me spremlja že 10 let.
Njegov moto je bil, da poizkusiti vse od alternative pa do konvencionalne medicine….vse preden se odločimo za epruvetko, saj je vedel, da sem že veliko prestala in, da je ta postopek kar obremenjujoč za žensko telo.
In tako sem lepega dne zanosila, kar je bilo skoraj nemogoče a sem in sedaj imam tukaj 14 mesečno “asistentko”, ki bo v to moje pisanje vnesla kakšno napakico !!ifthjkhiro
In naj vam na koncu dodam še malo sladke smetane in to je da imam tudi sedaj razlog, da ponovno pozabim na vse muke prestane tokom teh let in sicer imam že kar zajeten trebušček, kajti čez 4 mesece bomo dobili še enega nadebudneža.
Vsem, ki se bojujete z tako ali drugačno obliko endometrioze naj povem, da je tukaj poplačana le vtrajnost in zaupanje vase pa tudi v zdravnika.
Moj zdravnik je Dr.Aleksander Merlo in nimam besed kako bi opisala kaj mi pomeni.
No sem se kar malo razpisala, upam, da bo komu le kaj pomagalo !
Lep dan še naprej !
MalaAja
Po dveh letih neuspelih poskusov zanositve, so mi na laparoskopiji potrdili hudo obliko endometrioze. Dr. Ribičeva mi je odstranila žarišča in vse fajn “popucala”. Približno pol leta kasneje sem zanosila. Trenutno sem na začetku tretjega tromesečja in zaenkrat nosečnost poteka brez problemov 🙂
Kar korajžno – tudi endomentriozo se da premagati!
Pozdravček in veliko sreče, N
Imela sem endometriozo in po posegu (operaciji- uničenju vseh žarišč) sem po par mesecih zanosila in sedaj imamo doma 19 mesečno hčerkico 🙂
Kar korajžno in srečno!
lp,Kristi*