endometrioza – dieta
Zaradi ful hude endometrioze bom spremenila prehrano. Prebrala sem že knjigo na to temo, vendar se vseeno še “lovim”. Jedla naj bi stvari brez glutena, brez laktoze, nobenih mlečnih izdelkov, sladkorjev, nobenega mesa, razen piščančjega… Saj tkole na hitro se zdi preprosto, ampak dejansko je pa težje, ker se gluten nahaja v ful živilih. Kolikor sem gledala brezglutenske izdelke, pa vedno vsebujejo še ali laktozo ali pa sladkor. :S
Se mogoče še katera prehranjuje tako?
srečka
tud jaz imam E pa poskušam malce spremenit prehrano in se tudi še “lovim”. Sem že razmišljala, da bi si sama pripravljala domače testenine. Kruh si že pečem. Ravno včeraj se pratkicirala en nov recept in je odličen. Hja, je kar težko tole. Konec koncev kar kupiš v trgovini ima cel kup dodatkov. lahko poveš prosim, katero knjigo si prebrala? Na koncu nam preostane le še to, da jemo repo, zelje in žgance.
ko bom kaj nagruntala se ti še javim. Moram pa povedat, da sem se med 2. IVF-jem bolj zdravo prehranjevala, pa so bili tudi zarodki lepši. Tako da jaz verjamem, da ima hrana velik vpliv.
Pozdravček
http://www.endo-resolved.com/diet.html
Tole sem prebrala, pa še eno knjigo z recepti, ki je več ne najdem. :S
Jaz sem na dieti že kar nekaj časa. Endometrioze si s hrano ne moreš pozdraviti oz. vsaj nobenih dokazov ni, lahko pa si precej olajšamo razne tegobe, ki pridejo z njo (počutje, bolečine).
Kar se glutena tiče… Sem prebrala dve različni knjigi na to temo. V eni piše, da sta prepovedana samo pšenica in rž, lahko pa ješ npr. piro. Jaz si delam pirin kruh in okus je zelo dober. Naredim ga na enak način kot bi belega. Občasno si kupim brezglutenski kruh, da malo zamenjam, ampak je narejen z jajcem. Ne vem, katere stvari naj bi vsebovale gluten. Jaz pripravljenih jedi v trgovini sploh ne kupujem. Če pa piše, da lahko vsebuje sledove glutena, pa to ni noben problem, razen če gre za alergijo.
Na začetku sem se preveč obremenjevala s tem, kar pojem in sem se res striktno držala diete. Sem pa precej shujšala (sem že tako bolj drobna) in sem bila preveč “švoh”. Zato sem se odločila, da se bom načeloma diete držala, ampak ne tako strogo. Občasno pojem tudi kakšno jajce, spijem domač bezgov sok, ki je s sladkorjem, spijem kakšno kavo z mlekom, pojem rezance iz juhe … Pa se mi zdi, da mi prav nič ne škodi. Mislim, da so važne količine. Če poješ domače jajce vsake toliko ali spiješ kapljico nemastnega mleka, nima biti kaj narobe, če seveda ne gre za alergijo. Pri endometriozi je namreč zelo važno tudi to, da imamo močan imunski sistem, ki se lahko obrani pred boleznijo. Če prehrano preveč oklestimo, si lahko naredimo več škode kot koristi.
Mesa že nekaj let ne maram preveč, ampak se trudim, da pojem kakšen zrezek tu pa tam, imam pa rada morsko hrano in ribe, tako da je to redno na mojem jedilniku.
Dodala sem še konopljino olje, jem tudi spirulino in več vrst “super hrane” (semena, plodovi), tako da si zagotovim vse potrebne snovi.
Če boš jedla čim več domače, nepredelane hrane in pila bolj vodo in kakšne čaje, nimaš kaj skrbeti, je to v redu. Ješ lahko veliko stvari, samo mora se ti dat kuhat 🙂 Jaz se kar dobro držim diete in se odlično počutim, je pa res, da mi včasih zapaše kaj sladkega … Pa pojem kakšen kaki, pa je v redu 🙂
Srečno z dieto!
hm, zanimivo. Jaz kar se tiče počutja nimam problemov, bolečine imam samo ob M, pa še to so po operaciji veliko manjše. Jaz sem razmišljala o dieti bolj zato, da se endometrioza ne bi širila, kar je pa najbrž res bolj težko uresničljivo.
Pri kupljenih stvareh opažam, da itak ne smemo jesti nič – vsaka stvar brez glutena in brez laktoze ima noter sladkor ali pa jajce ali pa obratno.. Ni stvari, v kateri ne bi bilo nobene od teh stvari, tako, da je res potrebno vse delati doma.
Kaj pa sadje? Se ga izogibaš?
Lahko mogoče napišeš par jedilnikov, da si malo pomagamo? Kaj si vzeti za malico v službo? Jaz si bom najbrž pekla kar muffine in moke brez glutena, oreščkov in brusnic, čeprav to že ni ravno ok..
Jaz drugače sploh nisem imela bolečih M, bolela pa me je cista na desnem jajčniku, ki sem jo fejst čutila skoraj vsak dan – ni blo vezano na cikel. Po operaciji zdaj jemljem Visanne.
Lahko da se z dieto ustavi širjenje endometrioze – dieta sama pa po mojem mnenju ne more pozdraviti škode, ki je v telesu že narejena (če so endometriomi, jih je treba operacijsko odstraniti). Po operaciji je pa fajn dieta. Na sploh je ta dieta zdrava tudi za ženske, ki nimajo endometrioze.
Sadju se nikakor ne izogibam, ga imam zelo rada, pazim pa seveda pri količinah. Sploh suho sadje ima veliko sladkorja, ampak ga vseeno občasno jem. Sladkor iz sadja ni enak belemu sladkorju v kristalčkih. Ponavadi pojem en do dva sadeža na dan.
Moj jedilnik? Za zajtrk pojem manj masten jogurt z mešanico kosmičev in semen, ki si jih namešam in zmeljem sama: bučno, laneno, sezamovo seme, goji jagode, chia semena, pirini kosmiči, amarant … Namesto jogurta lahko uporabiš kakšno rastlinsko mleko (samo sojinega ne smemo), meni je všeč lešnikovo, pa ovseno, tudi riževo, ampak mi je boljše z jogurtom.
Za kosilo imam kakšno joto, mineštro, pirine ali koruzne testenine s tuno ali zelenjavno omako, rjav riž z rakci ali kakšno zelenjavo, zelenjavne polpete, ki jih naredim sama iz zelenjave, ovsenih kosmičev ipd., dostikrat si naredim ribo (losos, oslič), zraven pečen krompir in solata.
Veliko pojem zelenjave: na sopari pokuham cvetačo ali brokoli, zdaj pojem veliko zelja, ki si ga naribam v solato, motovilec, radič. Včasih za večerjo pojem kuhano lečo, kvinojo ali proseno kašo z zelenjavo, kruh si spečem sama iz pirine moke, za gor si lahko narediš namaz iz avokada, jaz jem občasno tudi namaz iz skute … skratka idej je polno. Tudi sladico si lahko narediš – iz pirine kaše in jabolk, namesto sladkorja sladkam z javorjevim ali agavinim sladkorjem, oboje je dovoljeno. To dam tudi v kruh in se sploh ne okusi.
Se pa res izogibam sladkarijam, belemu kruhu, svinjini, raznim salamam, pripravljeni hrani, mleku, kavi (kofeinu na splošno), alkoholu …
Tako dieto se da furati brez problema celo življenje, samo moraš probat različne recepte. Če te še kaj zanima, rade volje povem 🙂
Zdravo,
jaz sicer nimam problemov z neplodnostjo ali endometriozo, sem pa po prvem porodu postala hud alergik, tako da že več kot dve leti ne jem:
– mleka in mlečnih izdelkov
– glutena (tj. nobene vrste pšenice, rži, ječmena, ovsa)
– sladkorja (belega, rjavega)
– soje
– mesa (jem ribe)
Poleg tega vsako jutro na tešče pijem sveže stisnjen zelenjavni sok (stiskalnik Green Way). Čisti organizem – punce si s tako dieto (mesec samo na svežih zelenjavnih sokovih) zdravijo tumorje, ciste, pa tudi endometriozo. Sokovi baje “topijo” strupe – kar ciste in endometrioza so. Potrditi pa tega žal ne morem, ker, kot že rečeno, nimam teh problemov.
Pijem tudi veliko kvalitetnih olj – laneno, konopljino, bučno.
Jaz sem se s takim načinom prehranjevanja in sokovi znebila kandide, zakisanosti, imam lepo kožo, shujšala sem, ne zbolevam. Zanosila sem dvakrat v prvo. Tudi če čez noč izgubim vse alergije, ne grem NIKOLI nazaj na “normalno” hrano. Tako imenovana “normalna” hrana – bel kruh, mleko, pšenica, meso, sladkarija, kolači, poceni siri in salame itd – je strup.
Naj omenim še to, da ima hčerka enako dieto kot jaz (zdaj je stara 3 leta in še ni jedla sladkarije – in je ne bo vzela, tudi če ji jo ponudite 🙂 Ima rajši suho sadje), v vrtec je šla s šestimi meseci (živimo v tujini, kjer je to praksa) in NE ZBOLEVA. Ne vemo, kaj je to bronhitis, pljučnica, viroza itd itd.
Skratka, osebno mislim, da hrana zelo vpliva na naše telo, zdravje in vse pomembne življenjske funkcije. Ampak kdor ne poskusi (tj. ne spremeni načina življenja in prehranjevanja), ne ve in ne verjame. Na začetku se ti zdi konec sveta (nikoli več ne bom jedla mlečnega zdroba s čokolado? nikoli več sladoleda in babičinih piškotov? nikoli več sveže pečenega pšeničnega kruhka? itd), po parih mesecih pa ugotoviš, da se je pravo življenje šele dobro začelo! 🙂
Veliko uspeha!
zyrafa, se strinjam, da se navadiš na tak način prehrane. Tudi meni sladko večinoma sploh ne paše, ampak problem nastane pri raznih družinskih srečanjih, praznovanjih v službi … Ljudje opazijo, da ničesar ne ješ, tako da potem sprašujejo in si mislijo svoje. Meni se pa tudi ne da razlagati vsakemu, ki ga firbec daje, zakaj sem se odločila za tak način življenja.
Za sokove se strinjam, so super, samo sadje in zelenjava mora biti čimbolj bio, ker z raznimi pesticidi telo samo obremenjujemo, kar pa pri nobeni bolezni ni fajn.
Jaz se v celoti nekaterim stvarem ne morem odpovedati, niti se jim ne mislim. Obožujem jogurte, včasih pojem jajce, malo skute … Mislim, da mi ne škodi. Enako z mesom, včasih moram pojesti košček purana/piščanca, ribe jem redno. Odvisno tudi od načina življenja. Jaz sem že tako suha, zraven še precej športno aktivna in če ne zaužijem dovolj stvari, nisem dovolj močna, hitro zbolim. Od samega soka ne morem živeti. Brezglutenski kruh, ki ga prodajajo v trgovinah, je pa mešanica nekih reči, ki jih sploh ne poznam (poleg moke). Če je že normalen, pa je narejen z jajcem. Kaj pa vem, nisem še pripravljena na tako velik korak.
Kako naravna kontracepcija? Endometrioza lahko onemogoča zanositev, ker se izloča neka snov v telesu, ampak o tem ne vem dosti. Veliko žensk pa zanosi kljub E, tako da ne razumem čisto tega vprašanja.
Ja, mlečni izdelki niso fajn, samo včasih si lahko kaj privoščiš. Fajn je, da eno stvar vsaj za 1 mesec popolnoma izločiš iz prehrane. Potem pa probaš nekaj tistega pojest in takoj vidiš, če tvojemu telesu paše ali ne (če se pojavi driska, zaprtje, bolečine, slabost, mozolji, ipd). Tako veš, da določene hrane ne prenašaš.
Ve mogoče katera, če je sindorm policističnih jajčnikov in endometrioza lahko sovpadata ali gre za dva različna pojava. Namreč najprej so mi odkrili SPJ in sedaj sumim, da imam mogoče tudi endometriozo. Ker pri mensturaciji imam veliko “jetrc” trebuh imam napihnjen in stalno čutim jajčnike, in sedaj po novem pri spolnem odnosu čutim tako topo bolečino v notranjosti da niti ne morem imeti normalnih odnosov. Moj ginekolog pravi, verjetno me boli zaradi jajčnikov, sama pa nisem tako prepričana
Po moje, da lahko imaš oboje skupaj. To sta sicer dve različni stvari, pri PCO se ti na jajčnikih pojavljajo cistice, ki lahko izginejo (sicer tega ne poznam tako dobro), veliko se da narediti s pravo dieto, medtem ko je endometrioza tkivo, ki se namesto v maternici, razrašča izven nje in povzroča zarastline, ko se npr. organi zlepijo skupaj, posledica so bolečine, tudi pri spolnih odnosih, najbolj med menstruacijo (tudi pred in po) ali pa izven cikla. Včasih nastanejo takoimenovane čokoladne ciste, napolnjene s krvjo, ki ne izginejo same, ampak moraš na laparoskopijo. Če ne moreš zanositi dlje časa, greš v vsakem primeru na ta poseg in samo tam ti lahko ugotovijo E.
Jaz bi v tej temi samo dodala, da je meni bolečine zaradi endometrioze najbolj omilila prehrana brez glutena in to zelo stroga. Pred to dieto sem imela zelo boleče ovulacije, bolečina se je pojavila tudi kar tako, po tej dieti pa zelo zelo redko. Sumim, da imam težave tudi s črevesjem, ki je zelo občutljivo. Ostalo hrano sem jedla normalno (tudi mlečne izdelke, sicer malo in organsko pridelano ter polnomastno). Do te diete sem prišla čisto po naključju, ko dva dni nisem jedla nič kruha in mi je bilo čudno, da me spodaj nič ne boli. Ko sem to dvoje povezala, sem se takoj odločila, da bom s tem nadaljevala (pol leta). In sploh se ni težko odpovedat določeni hrani, če ti ta povzroča bolečino. Zdaj sicer testiram, ali me moti samo pšenica ali morda tudi pira in oves, zaenkrat pšenice še ne jem in sem še vedno OK.