ENDOMETRIOM
Spoštovani!
V mesecu maju sem bila laparoskopsko operirana zaradi naslednje diagnoze:
Endometrioma ovarii dex.
Pelvalgia
Adhaesiones adnexorum dex.
Cisto so iluščili in odstranili zarastline ( razen v področju desnega sakrouterinega ligamenta). Jajcevoda sta laparoskopsko bp.
Moja G mi je za tri mesece predpisala Stediril-d. Po tem času je opravila UZ. Desni jajčnik leži tesno ob maternici in je nekoliko spremenjen, drugih sprememb ni.
Že pred operacijo eno leto nisem zanosila, najverjetneje zaradi endometrioma.
Sedaj si želim čim prej zanositi, da se mi ne bi kaj podobnega zopet ponovilo (to je svetoval tudi operater). G pa mi je dejala naj do konca leta poskusiva, če ne bo uspelo pa bo pričela s spremljanjem ciklusa… Mislim, da bi lahko to storila že prej.
Kaj menite Vi?
Ali po takšni operaciji pride v poštev stimulacija ovulacije?
Ali tudi zarastline nastanejo zaradi endometrioze? V kolikšnem času se lahko kaj takega ponovi. Na sredini sp. dela trebuha namreč še vedno čutim zbadanja in tudi bolečine. Tudi zato sem zaskrbljena.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam
Draga Petra,
kaj ne berete odgovorov na svoja vprašanja? Na vaše identično vprašanje 24-09-03 ob 22:47 sem že odgovoril takoj naslednji dan. Prosim, uporabite iskalnik.
Pozdravljeni!
Sedaj sem že prebrala odgovor. Se opravičujem, da sem enako vprašanje poslala 2X in se hkrati zahvaljujem za odgovor.
Imam še eno vprašanje. Ali je možno, da so bolečine zaradi mehurja? Imam namreč tudi pogoste pritiske na vodo in tudi po spolnem odnosu moram zmeraj na vodo. Nekajkrat sem imela tudi vnetje mehurja. Vem, da se lahko endometrioza razširi tudi na sečila. Ampak to bi se pri opravljeni laparoskopski operaciji videlo… ali ne? Ali mi svetujete UZ sečil?
Vem, da preveč težim z vprašanji, a je tako, da ob obisku zdravnikov pogosto dobiš le kratke odgovore, ker so preobremenjeni…
Lep pozdrav in najlepša hvala.
Spoštovani,
tudi sam sem zdravnik in tudi sam sem preobremenjen, pa si vsaj za pomembna vprašanja vedno vzamem čas in se prepričam, da je pacientka razumela, kar ji pripovedujem. Ne glede na to imamo verjetno različen pristop in nekateri pač kakovost nadomeščajo s količino.
Vaše težave z mehurjem so lahko neodvisne od endometrioze. Sam pojav potrebe po uriniranju po spolnem odnosu še ni prepovedan, saj se ob SO sečila lahko razdražijo, skupen učinek tega pa je občutek polnega mehurja. Podobne težave ima namreč kar veliko žensk. Če so težave res moteče pa bi bilo vredno izključiti klamidijsko infekcijo v sečnici in v rodilih, ki pogosto dela prav take težave (postkoitalni uretritis, honeymoon cystitis…), samo mnogo bolj zoprne in dalj trajajoče. Endometriozo mehurja se praviloma res vidi pri laparoskopiji.