Endometriom
Pozdravljeni mag. Pušenjak,
pred mescem dni so mi z UZ odkrili endometriom na D jajčniku, sumijo tudi na endometriozo po abdomnu. Izvid je bil sledeč: DOV- 83*70*92mm z malo ohranjenega tkiva na prefieriji, LOV-35*21mm z vod. foliklom 18mm. V CD ni proste tekočine. Naj povem, da sem stara 22, imam redne menstruacije, rodila še nisem in prav tako nimam trajne KC zaščite.
Veliko sem brala Vaše prejšnje odgovore, kjer ste zapisali, da je izredno majhna verjetnost, da takšna cista poči sama od sebe. Zanima me, ali pri meni vendarle obstaja kakšen rizik, glede na velikost ciste- je možno, da pride do torzije ovarija, razpoka ciste in posledično do peritonitisa? Ali se moram izogibati vadbi v fitnes centru in jogi, je potrebna dodatna previdnost?
Še zadnje vprašanje – ali obstaja kakšno pojasnilo zakaj nastajajo endometriomi oziroma posledica česa je endometrioza? Kolikor sem brala, obstaja več teorij- od retrogradnega toka krvi, metaplazije embrionalnih c., dioksin v tamponih (sem redna uporabnica tamponov!)..ipd?
Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem in Vam želim čimprejšnje okrevanje!
Spoštovani,
res je, da o endometriozi, zlasti o njenem izvoru, vemo zelo malo, ugibanja pa seveda sežejo tudi do takšnih perverznosti, kot bi naj bil dioksin v tamponih, kar seveda ni res, saj dioksina v nobeni obliki in v niti najmanjših količinah ne sme biti v nobenem industrijskem izdelku, ki je namenjen človeku ali živali, higieni, prehrani ali kontaktu s kožo (obleka) in ga tudi ni. Endometriom je v bistvu cistična sprememba v jajčniku, ki nastane zaradi “ovarijske endometrioze”, ki ob vsaki menstruaciji krvavi sam vase in se s tem ustavi “krvava cista”. Tako povečan jajčnik se zelo redko zasuka okrog svoje osi, ker je praviloma priraščen tudi na okolico, večinoma v “foso ovariko”, področje med maternico in koncem jajcevoda. Seveda ob močnem udarcu v trebuh ali ob padcu na zadnjico z večje višine, bi tudi jajčnik lahko počil, ampak to res praviloma ne gre pričakovati.
Pozdravljeni mag. Pušenjak,
pred mesecem dni sem bila lapoaroskopsko opeirana, kjer so mi omenjeni endometriom odstranili. Po pošti sem prejela odpustno pismo, kjer so zapisane sledeče diagnoze: Cystis ovarii dex., endometriosis speti rectovaginalis, endometriosis peritonei, adhesiones pelvis. Po posegu mi je operater povedal, da je endometrioza kar razširjena (3.st), maternica je v adhezijah s črevesjem in teh ni bilo mogoče razrešiti (prav tako ne tistih v Douglasu). Za eno leto mi je bila svetovana th z Visanne, nato Qlaira.
Imam kar nekaj vprašanj za Vas- glede na to, da so Visanne registrirane za zdr površinske endometrioze, bodo učinkovite tudi pri globoki? Po eni strani me je strah razsrasta in razsoja žariš izven pelvisa, po drugi pa berem o stranskih učinkih (porast teže, akne, depresija…) Ali bi bila bolj smiselna uporaba progesterosnke kreme? Na koliko časa se ponavlja shema Visanne/OKT?
Za odgovore se Vam najlepše zahvaljujem.
Spoštovani,
tako kompleksno situacijo težko komentiram po pošti, še zlasti ob le bežnem opisu stanja. Endometriozo v bistvu nima več toliko smisla deliti po stopnjah, temveč le na globoko in površinsko in če jo hočemo kolikor toliko pozdraviti, je potrebno odstraniti vse endometriotično spremenjeno tkivo, kolikor ga je le mogoče doseči. Včasih je za to potrebno narediti tudi resekcijo končnega dela črevesja (odstranitev dela črevesa). Kot kaže, to pri vas ni bilo niti narejeno niti omenjeno kot možnost. Zgolj z zdravili se globoke endometrioze ne da pozdraviti, morebiti omiliti za čas uporabe zdravil. Če mi sporočite operaterja, vam bom morda vedel svetovati, če ima smisla obrniti se še na koga drugega za drugo mnenje, kajti na področju operiranja endometrioze imamo žal zelo pestro stanje v SLO, od tega, da kdo odstrani le tisto, kar se z lahkoto odstrani do tega, da je res radikalen, kot je pri endometriozi treba biti. Vse bolj se namreč kaže, da zlasti globoke endometrioze ne bi smel operirati vsakdo, ki “zna priti v trebušno votlino”. OK, dokler ni jasna diagnoza, razumem, ko se lotiš tega problema kirurško, pa moraš imeti dokaj dobro izdelan načrt, koliko si pripravljen narediti in v kolikor nalogi nisi kos, je bolje pripustiti ali poklicati na pomoč nekoga, ki obvlada celoten spekter kirurških ukrepov, po potrebi tudi urološke, proktološke in gastrokirurške tehnike operiranja.
spoštovani,
vaše zadnje sporočilo sem v ZP prejel 3.4. in kolikor vem, sem nanj tudi odgovoril. Z datumom 5.4. v zasebnem predalu nimam nobenega vašega novejšega sporočila.