Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Endometrioidni karcinom – razlaga

Endometrioidni karcinom – razlaga

Spoštovani,

prosim vas za razlago, ker sem v skrbeh za mami. Po preiskavi; endometrioidni karcinom endometrija nizkega gradusa. Estrogenski receptorji pozitivni 100, progesteronski 100%, p53 divji tip ekspresije,ohranjena ekspresija MMR proteinov.

Mnenje konz: Low grade  endometrioidni karcinom endometrija za kirurško zdravljenje in sicer LAVHA in SNB. Operacija na KOG.

Kako kaže z zdravljenjem te diagnoze? Okrevanje po operaciji? Ali bo jasno šele po operaciji, ko odvzamejo še dodatno tkivo? Pogovora z zdravnikom še ni imela.

Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za pomoč.

Lp,

Lana

 

 

 

Pozdravljeni,

glede na izvid, gre za ugodno obliko tumorja. Low grade pomeni, da se celice počasi delijo in da je verjetnost, da se je rak razširil v okolna tkiva ali v bezgavke, majhna. Najbrž je opravila slikovne preiskave, na podlagi katerih so se odločili za operacijo. Če bi bila bolezen razširjena, potem bi operacija ne bila smiselna, ampak druge oblike zdravljenja.

Gre za hormonsko odvisen rak, to pomenijo pozitivni estrogenski in progesteronski receptorji kar pomeni, da obstaja prijemališče za morebitno sistemsko terapijo. Podobno kot pri raku dojke.

Glede operacije vam težko kaj več povem gede samega posega, saj nisem kirurg. Ponavadi se odstrani maternico, jajčnike in jajcevode (t.i.TELA), SNB pa pomeni, da odstranijo in pregledajo še lokalne bezgavke, ali so prisotni zasevki ali ne. Na podlagi vseh teh podatkov se lahko reče, v katerem stadiju (to pomeni, koliko je bolezen razširjena) je bolezen in se potem glede na to predlaga optimalno dodatno zdravljenje. Le-to v nizkih stadijih ni potrebno, odvisno seveda tudi od splošnega stanja vaše mame in njenih pridruženih bolezni.

Pooperativno okrevanje je zelo različno. Odvisno je od tega, v kakšni kondiciji je zdaj, koliko ‘rezerve’ ima njeno telo za okrevanje, kakšen je njen prehranski status, kako se čustveno sooča s situacijo, v kateri je. Vse to vpliva na čas in kvaliteto povrnitve v novo normalno stanje. Obstajajo številni načini, s katerimi je okrevanje hitrejše, celostno. Kvalitetna prehrana z dovolj vitamini in minerali, vadba za ohranjanje kondicije (že dvigovanje pollitrske stekleničke vode nekaj minut na dan ali raztegovanje elastičnih trakov), saj mišice zelo hitro uplahnejo in se dolgo vračajo v predhodno stanje, če ni vadba redna in usmerjena. Pri hitrejšem okrevanju po operaciji zelo dobro pomaga tudi medicinska hipnoza, avtogeni treningi, čuječnost in podobne metode.

Vam in vaši mami želim vse dobro,

Jana Pahole

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Pozdravljeni,

zahvaljujem se vam za odgovor.  Če je možno vas prosim še za kratko razlago izvida po operaciji.

Patohistološko gre za endometriodni karc.endometrija nizkega gradusa z le fokalno svamozno deferenciacijo. Tumor ne infiltrira več kot polovico debeline miometrija. Prisoten je fokus suspektne limfovaskularne invazije. Serozna površina maternice je brez tumorskih infiltratov, ni vraščanja v cerviks. Status bezgavk desno0/2, varovalne bezgavke levo 0/0. Z a imunofenotip tumorskih celic ER 100%, PR 100%, p53% WT. Izvid barvanja  za MMR (ohranjena espresija), POLE ni mutacije.

Klicana bo na pogovor o obsevanju z intravaginalno brahiradioterapijo.

Hvala vam,

lep pozdrav,

Lana

 

Pozdravljeni,

glede na opisan izvid, gre za omejen rak endometrija. Nekoliko neugoden je sum na invazijo limfnih vodov (limfovaskularna invazija), ki je ne morejo popolnoma izključit. Tumor je hormonsko odvisen, kar pomeni, da bi v primeru, da bi vaša mama potrebovala sistemsko terapijo, na voljo kar nekaj preparatov, ki bi ji v situaciji pomagali. Ugodno je, da je tumor nemutiran na genu p53. (Hiper)mutacija POLE je bila že pred časom prepoznana kot prognostično ugodna, vendar je pri vaši mami žal niso potrdili. Podobno tudi MMR, ki je pri vaši mami ohranjen.

Brahiterapija je lokalno obsevanje, kjer ji v vagino bodisi aplikator, ki je vir sevanja in pustijo na mestu za določen čas. Postopek ji bodo razložili in mislim, da večjih težav ob tem ne bi smela imeti.

Vam in vaši mami želim vse dobro,

Jana

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Hvala vam za pojasnilo in lepe želje.

Lp,

Lana

 

New Report

Close