Endokrinološki vzrok ali ne?
Pozdravljeni!
Pred cca. 4 tedni so se mi začele pojavljati težave (težave z dihanjem, od takrat večino časa čutim bitje srca – ob začetku težav cel čas, sedaj primarno v mirovanju; 2-3 krat sem se ob začetku težav skoraj onesvestil (vsaj občutek je bil tak, sem pa za kratek čas – nekaj sekund – “izgubil” kontrolo nad mišicami); ob začetku težav sem imel bolečine primarno pod levim rebrnim lokom, sedaj pa je večino dneva prisotna topa bolečina (kot pritisk) v levem delu prsnega koša) , katerim do sedaj še nismo našli vzroka. V zadnjem mesecu opažam predvsem izgubo “energije”.
Opravljen je bil EKG, krvna slika (ob prvem pregledu povišani levkociti, ki so sedaj na normalnem nivoju), OGTT (2-urni test) ter dexamethasonski test (2 tabletki ob 23h in odvzem krvi naslednje jutro ob 8h). Pri samem dexamethasonskem testu je prišlo do zanimivega efekta – nekaj časa imam tik nad tibio blag zatek (ob pritisku na kožo nad tibio traja do 30 sekund da se vzpostavi normalno stanje). No, po dexamethasonskem testu je ta zatek na levi nogi v celoti izginil, na desni nogi pa je bil ublažen (namesto 30 sekund je trajalo 3-5 sekund da se je koža postavila v normalni položaj). Teden dni po opravljenem dexamethasonskem testu je zatek na obeh nogah nazaj (približno v enaki meri kot pred testom).
Od cca. 11 leta starosti imam prekomerno telesno težo (v času pubertete mi je ta padla za cca. 20 kg, vendar se je čez kaki 2 leti vrnila), čeprav (vsaj po lastnem mnenju) ne pretiravam s hrano in se trudim, da na dan zaužijem med 1000 in 1100 kalorijami. Nekje pri 11-ih letih sem imel težave z bradavicami (na dlaneh), ki so bile ozdravljene z B-Complexom. Na očetovi strani težav s prekomerno težo ni bilo, je pa prisotna na materini strani. Na materini strani imajo stara mati, njena sestra in njen brat diabetes (zaenkrat vsi brez uporabe inzulina); isto na materini strani je druga sestra stare matere imela raka dojk.
Rezultati opravljenih testov:
– RTG turškega sedla (stranski): nativno radiološko normalna dolžina in globina sele. Intaktni sprednji in zadnji klinoidi, kakor tudi dno in dorzum sele. Normalna transparenca sfenoidalnega sinusa pod selo.
– EKG: sinusni ritem, fr. 60/min., bp.
– laboratorijski izvidi:
Hemogram: Levko 6.44, Eri 5.05, Hb 154, ht 0.447, MCV 88.6, MCH 30.5, MCHC 345, DKS: ne 62.8, ly 25.3, mo 5.9, eo 2.1, baso 0.7, luc 3.2%. Tromb. 314. SR 6.
Urin: proteini in glukoza 0, urobilinogen manj kot 1, bilirubin 0, sed: bp.
TSH 1.60, FT4 15.63, FT3 4.20 pmol/L.
Prolaktin 8.13, testosteron 16.52 nmol/L. HbAlc 5.0%.
Biokemija: OGTT I. 4.8, II 5.6 mmol/L. Bilirubin cel 17, dir 0, AST 0.88, ALT 1.06, GGT 0.42, ALP 1.53, sečnina 3.6, kreatinin 88, urat 399, kalij 4.1, natrij 136, klorid 98, kalcij 2.4, fosfat 0.9, CRP 0, holesterol 4.2, HDL 1.2, LDL 2.6 mmol/L.
Proteinogram: celokupne belj. 72.0, A/G 1.60, albumin 44.3, alpha1 2.4, alpha2 10.1, beta 9.8, gamma 15.2%.
Kortizol I. 336
Kortizol II. 8 nmol/L
Nikoli prej nisem imel nobenih zdravstvenih težav (tonzilektomija pri 5 letih, zlom nad zapestjem, nekaj zvinov leve noge), zato sem vseeno malo zaskrbljen nad slabim počutjem. Ne znam si razložiti, zakaj mi je po dexamethasonskem testu zatek na nogah upadel, občutje v generalnem izboljšalo – sedaj pa na žalost spet pada.
Vnaprej se vam zahvaljujem za vaš čas.
lp, Težavnik.
Se opravičujem – še dodatek.
Ob prvem testu sem bil napoten na UZ abodmna, zato dodajam še rezultate te preiskave:
Status localis: trebuh je mehak, palp. občutljiv pod LRL, kjer ne morem tipati rezistenc, mogoče obstaja zatrdlina v MCL levo, jeter in vranice ne tipam, boleč je rahlo še v 1. hipogastriju.
UZ trebuha:
Jetra so gladkoroba, prim. strukture, prim. ehogena, homogena, brez žariščnih lezij, žolčni vodi so norm.
Žolčnik leži globlje, rahlo neravna stena, ne vidim pa konkrementov.
Panrekas je steatotičen, repa ni videti.
Vranica je norm. velika.
Aorta je primerna.
Obe ledvici sta na norm. mestu, leva sumljivo za dvojni votl. sistem in konkretement v sp. kalices v vel. do 3 mm, ki ne dela odtočnih motenj.
Prostata ni povečana.
Zadebeljenih črevesnih vijug ne vidim.
Imam pa vtis, da je sigmoidalni del bolj z izraženimi haustrami kot pri divertiklih, kar je za bolnikovo starost (25-30) nenavadno.
Na osnovi te preiskave je bila postavljena diagnoza za GERB – prvi teden sem jemal Fromilid, Ortanol in Efloran. Po tednu dni je Ortanol bil zamenjan za Controloc (ekstremno slabo počutje, spal sem cca. 15 ur na dan), ki ga jemljem tudi sedaj.
Kot dodatek še to: pred cca. 3 leti mi je dermatologinja ugotovila Rozaceo, ki jo ob izbruhih (2-3 krat letno) uspešno zaustavimo z Efloranom.
Še enkrat, vnaprej hvala.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Glede na številne opravljene preiskave, ki so, z izjemo GERB, praktično v celoti v mejah normale, vzrok za vaše težave najverjetneje NI endokrinološki. Glavna težava je “izguba energije”. Možno je, da ste preboleli kakšno virusno okužbo, ali pa gre ze depresijo. Dexamethason ima protivnetno delovanje, kar je lahko vplivalo na otekline na nogah. Kljub normalnemu EKG, bi bilo potrebno opraviti še UZ srca za izuključevanje morebitnega miokarditisa in morda obisk pri nevrologu.
Priporočam obisk pri izbranem zdravniku, ki bo opravil dodatne preiskave.
LP
Najlepša hvala za vaš čas.
No, danes se je zadeva spet malček zakomplicirala. Zjutraj sem imel pritisk 150/110 (zame nenaravno, ker sistolicnega pritiska v mirovanju nikoli nisem imel preko 130-135, diastolicnega pa ne preko 90-92) in pulz 75. EKG je bil ok. Po 1 ampuli apaurina mi je pritisk po pol ure padel na 150/106. Vecino dneva sem prezivel v mirovanju, sedaj pa imam normalen pritisk (127/86, pulz 65).
V prvem postu nisem omenil, da imam zadnje case tezave z nespecnostjo (nekaj je pogojevano zaradi sluzbe, ki je vcasih tudi nocna) – tako da imam vcasih dneve ki trajajo ali 8 ur (preden sem utrujen do konca), ekstremi pa segajo tudi do 24 ur (pri cemer ne morem zaspati kljub temu, da sem utrujen in zaspan). Vmes imam dneve, ko ne morem zaspati – ko padem v polsen, in se v trenutku brez zunanjega vpliva prebudim v celoti. Po dexamethasonskem testu sem tako tudi prebedel noc (tudi v polsen nisem uspel “pasti”).
Enostavno vec ne vem, kam naj se obrnem 🙁
Hvala vam.
lp.
Še enkrat hvala na vašem odgovoru.
Samo kratko poročilo – opravil danes pregled pri kardiologu (EKG, naročen na UZ v aprilu) – vse bp, pritisk 120/80, puls 67. Pri pregledu abdomna je kardiolog ob otipu ugotovil, da je boleča trebušna slinavka. Napoten na interni oddelek v bolnišnico – upam, da zadevi končno pridemo do dna.
(ne bom vam več kradel vašega časa – zahvaljujem se vam na vaši prijaznosti in vašem času).
lp, Težavnik 🙂