endokrinolog
Pozdravljeni.. sem se odločila, da se obrnem še na vas, če mi mogoče lahko pomagate ..
Ker sem stalno utrujena, neskoncentirana in kar naprej bi spala, sem šla na pregled in ugotovili so mi pomanjkanje železa, vitaminov in mineralov kot so magnezij, selen, b – komplex, c vitamin, d vitamin, kalcij.. v glavnem polno pomanjkanja..
Glavni problem pa je v tem, da jaz teh stvari ne morem nadomestit, ker ne prenašam ničesar od raznih vitaminov, sadnih sokov, niti suhih sliv, rdeče pese, niti kvasa… po takih in podobnih vrstah Zdrave hrane ali po najbolj naravnih vitaminskih dodatkih, s katerimi sem hotela neuspešno popravit svojo slabokrvnost, ker nisem zdržala z konzumiranjem le-teh, zaradi grozno slabega počutja. Po taki vitaminski hrani postanem bleda, se tresem, ne morem se skoncentrirat, vleče me k tlom – težko diham, mi je slabo, oči mam čisto suhe ali pa kar rdeče, simptomov na koži pa nimam, torej ni to alergija..
Včasih teh problemov nisem imela, to se je pojavilo u zadnjem letu..
Zanima me, če je lahko vzrok kakšna motnja v hormonih – ščitnica je normalna – in če mi priporočate pregled pri endokrinologu, ker ne vem kako naj se spravim k sebi, ko ničesar kar bi me nahranilo ne prenašam.. hvala vam za odgovor
Spoštovani!
Utrujenost, zaspanost in težave pri koncentriranju so najverjetneje posledica slabokrvnosti, pomanjkanja železa in mineralov. Če ne prenašate vitaminskih preparatov je možno železo in vitamine nadomestiti z mešano prehrano, ki vsebuje meso, zelenjavo in sadje. V skrajnem slučaju se železo lahko aplicira tudi intramusularno ali celo intavensko.
Lp
stara sem 27 let. Pred 3 leti so ugotovili, da imam hipotirozo po vnetju. predpisali so mi Euthyrox (75μg), problem je v tem, da se po teh tabletih ne počutim najbolje ves čas sem zelo utrujena drugi problem pa je v tem, da sem se v tem času zelo zredila iz 72kg na 98 kg. Sedaj pa so mi začele še močno otekati noge. Na nuklearni medicini so mi rekli naj omejim vnos hrane dnevno na 1500 kalorij. Tako da sem zdaj že obsedena s štetjem kalorij in s tem kaj pojem. s telesno vadbo se ukvarjam vsaj 4 tedensko po eno uro. Jemljem tudi kontracepcijske tablete Tri regol, ker zaradi pogostih uroinfektov občasno nisem imela menstruacije.Danes sem sicer dobila napotnico za endokrinologa. Zanima pa me ali so za vse te težave krivi hormoni oz. kombinacije tablat. Pa še zanima me kolikšna je čakalna vrsta, ker v takem stanju ne bom zdržala dolgo. Hvala za odgovor
Spoštovani!
Glede na top, da prejemate Euthyrox ob tem ste utrujeniin pridobivate na telesni teži, priporočam določiti TSH pri izbranem zdravniku družinske medicine in glede na izvid morda prilagoditi odmerek zdravila. Sicer je dejansko za pridobivanje na telesni teži kriv prekomeren vnos kalorij glede na porabo. Jemanje oralnih kontraceptivov nima direktnega učinka na telesno težo. Čakalna doba za pregled pri endokrinologu je v UKC Ljubljana okoli 3 do 6 mesecev. Glede na navedeno pa menim, da vam tudi endokrinolog ne bo svetoval drugega kakor redukcijo telesne teže.
Lp