Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo endodontsko zdravljenje

endodontsko zdravljenje

pozdravljeni!

v začetku oktobra sem zaradi bolečin v zobu odšla k zobozdravniku, zob mi je odprl in vstavil zdravilo. rentgenska slika ni pokazala nobenih posebnosti. ponovno me je naročil čez dva meseca. na moje vprašanje mi je zatrdil, da lahko normalno grizem in jem na ta zob. nekaj dni pred ponovnim pregledom mi je ob ugrizu nekaj močno počilo, izkazalo se je, da je to polovica zoba. zobozdravnik mi je to polovico odstranil in na novo vstavil zdravilo, mislim da ultrakal. ko sem zdravilo imela v zobu prvič, je bilo vse ok, popolnoma nič me ni bolelo, lahko sem žvečila. od zloma oz. po drugi vstavitivi zdravila pa ni več tako, grizem itak ne več na ta zob, da tista bela reč s katero imam zob zaprt, ne pade stran, rahla bolečina se pojavi, če pritisnem na zob in tudi če si ga ščetkam, čutim draženje. na ponovni rtg sliki je vmes med koreninama nastala majhna črna lisa, zobozdravnik pa me je napotil na endodontsko zdravljenje, češ, da se na korenini nekaj dogaja, da imam morda kak mikrokanal.
kako se je taka sprememba zgodila kljub zdravljenju? na stomatološki sem naročena 4.6., tako da me skrbi, da ne bo takrat že prepozno za zdravljenje in mi ga bodo morali izruvati. Kakšno je vaše mnenje glede tega vmesnega časa, se lahko stanje v treh mesecih tako poslabša, da se zoba ne da več rešiti? glede na to, da je zdravljenje pri zasebniku precej drago, bi rajši počakala.
In kot da to ne bi bilo dovolj, me je pričela boleti še spodnja šestica na drugi strani. zobozdravnik ni bil navdušen nad mojo idejo, naj mi jo popravi, pravi, da ni priporočljivo, da se zdravi dva zoba, predlagal je, naj mi še ta zob endodontsko zdravijo. Jaz pa sem vztrajala, naj ga poskuša popraviti najprej on, saj menda ni nujno, da se mi bo tudi pri tem zobu tako zapletlo. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Hvala Vam že vnaprej za odgovor.
lep pozdrav

Spoštovana jagoda23,

opis dogodkov pri zdravljenju prvega zoba me je napeljal na misel, da je prišlo do vertikalne poke korenine (+ odlom krone). Mikrokanal (??) se ne pojavi med zdravljenjem, ampak je na zobu (govorimo o dodatnem kanalu) prisoten od njegovega nastanka. Za poko v korenini govorijo tudi občutne bolečine, ki so prisotne že ob najmanjšem dotiku zoba.
Če so vas pri spec. endodontu pregledali in na osnovi pregleda ocenili, da lahko počakate do 4.6., potem lahko počakate. Če pa ste le dobili datum, brez da bi vas kdo pregledal, pa menim, da je datum odločno predaleč. Z napotnico vas morajo sprejeti brez naročanja – ok, nek razumen datum v bližnji prihodnosti, nikakor pa ne nekaj mesecev stran!
Drug zob naj zobozdravnik kar popravi. Popolnoma se strinjam z vami – ni pričakovati, da se hkrati zaplete pri istem pacientu na dveh zobeh:).
Srečno!

Hvala lepa za vaš odgovor.

Kaj pomeni vertikalni pok korenine in kako, če sploh, se to pozdravi? bolečina je sicer minimalna, le čutim, da ni tako, kot bi moralo biti.

Lepo pozdravljeni!

Spoštovana jagoda23,

vertikalna frakura korenine pomeni, da se korenina ne prelomi vodoravno, ampak vertikalno (navpično). Taka poka lahko poteka po celotni dolžini zoba (od zobne krone do konca korenine).
Vertikalna poka se večinoma ne da pozdraviti, zato tak zob ekstrahiramo.
Vsekakor pa mora to diagnozo postaviti nekdo, ki bo vaš zob in rtg posnetke tudi videl (in ne samo jaz na osnovi vašega opisa:)).

New Report

Close