endodontsko ozdravljen zob
Spoštovani,
septembra mi je endodont zdravil šestico zgoraj. Letos se je pojavila bolečina, zato mi je po sliki videl, da naj bi se nekaj dogajalo pri eni korenini, vendar tega zagotovo ni mogel trditi, saj mi je rekel, da slika ne pokaže vsega. Ko mi je z iglo in vrtanjem prišel do živca, malo je zabolelo, dodal zdravilo in zaprl zob, mi je odleglo. Zvečer sem pojedla mrzel jogurt- bolečina je nastala, sicer me ne trga več, čutim pa neko bolečino. Je morda to po endodontskem zdravljenju, ali pa je še kaj drugega. Tako sem žalostna, da bi morala izgubiti zob. Vem, da je koreninsko zdravljenje zelo kompleksno, ogromno sem prebrala na to temo.
Je bolečina le stanje po včerajšnjem zdravljenju ene korenine, ali ni le-ta ni v redu?
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovana,
za odgovor na Vaše vprašanje žal ne morem odgovoriti brez RTG slike in podatka, kaj je bilo pri drugem posegu iskano, oz. najdeno. Najboljši naslov za Vaše vprašanje je torej Vaš endodont, ki Vam bo znal natančno pojasniti zakaj je do zapleta prišlo. Načelno bolečina nekaj dni po posegu še ni zaplet. V primeru, da se stanje ne umiri, pa predlagam 3-dimenzionalno RTG sliko, ki prikaže tudi tisto, kar se na klasični sliki velikokrat res ne vidi.
Lep pozdrav,
dr. Igor Potočnik
Spoštovani,
hvala lepa za vaš odgovor. Jemljem antibiotike, amoksiklav od srede, ko sem bila pri endodontu. Sedaj je bolečina malo popustila, je možno, da je to zaradi jemanja antibiotikov? Malo bom počakala in če me bo bolelo, bom šla nazaj k endodontu. Hodim pa na stomatologijo v Ljubljani. Ne vem, če imajo tam 3 d slikanje. Po kolikem času naj bi bolečina popustila? Na sliki pa kaže takole: okrog ene korenine bi se lahko nekaj dogajalo- ni vidno, endodont je glede na sliko ocenil, da bi lako bil kakšen proces, druge tri korenine so videti ok. Kot ste omenili, tudi slika vsega ne pokaže. Iz te korenine mi je odstranil polnilo, prevrtal kanal, očistil, ni bilo nič gnoja (tako je rekel) in dal antibiotik v korenino. Sprva olajšanje, zvečer huda bolečina, po dveh dneh malo popustila. Še vedno čutim rahlo trganje po zobu.
Bojim se namreč, da bolečina popušča tudi zaradi jemanja antibiotikov.
Hvala.
Spoštovana,
žal mi tudi ta opis ne zadostuje za oceno poteka zdravljena. Upam, da razumete, da brez RTG slike in opisa zdravljenja zobozdravnika ne morem pojasniti, kaj se dogaja, še manj pa, kaj se bo zgodilo v prihodnjih dneh. Prepričan sem, da Vam bo Vaš endodont znal odgovoriti na zastavljena vprašanja.
Lep pozdrav,
dr. Igor Potočnik