enakopravnost
Mick, to z najemnino nimas sans. Tudi pri nas je tako: ce lastnik stanovanja, pa da je najblizji sorodnik, rece: hocem najemnino, celo od drzave ljudje dobe kot socialno pomoc to najemnino izplacano (zdaj ce jo dajo dalje ali kdo jo na koncu dobi, je pa nedokazljivo).
Ce mama to govori, je grozota. Moras pa tudi vedet, da bo otrok zacel grdo govorit enemu o drugemu in obratno, ker bo videl, da ga imata tako rajsi in se bo pocutil bolj ljubljenega in pomembnejsega.
Otroci hitro zacnejo preizkusat meje, ker se sploh ne zavedajo, kaj s tem pocno.
Nase najmlajse je bil tak tri letni primerek: Si kaj dobila za jest v vrtcu? Neeee.
Ti mama da kaj za jest? Neeee.
Ti da bivsi kaj za jest? Neeee. Si lacna? Jaaaa. (pa je bila pred eno uro v McDonaldsu, pred tremi urami pa so jedli kosilo)..
Kdo je razmetal sobo? Brat.
Kdo je popisal steno? blablabla..
Itd. Ves kak se jih da manipulirat, oz. kak znajo hitro lagat. Od prijateljice hcerka laze v drugem razredu, kak jo je oce htel ubit, ahahaha, da se dela med sosolci pomembno. Saj ne ve kaj govori. Zdaj ima spet novo finto: zivimo v dvo nadstropni vili in imamo 5 zivali doma (zive v trisobnem stanovanju brez ene zivali).
Glede tega, da to govori, da je tocno tako rekla, je vprasanje. Ce je res to njeno mnenje in dozivljanje in da je celo otroku to rekla, je zame znak, da je ona tako to dozivela in ima v spominu, da pa hoce se otroku nekako razlozit, zakaj ne more vec biti z ocetom (slaba vest?).Lahko pa da je otrok slisal, ko je to nekomu razlagala. Ali pa je rekla, da se je enkrat to zgodilo. Ne verjami vsega otroku, fajn bi bilo, da njej poves in jo povprasas.
In glede sodisc: pa kaj ti res verjames, da sodniki to vse citajo? oni imajo taksnih primerov neskocno in bolj jih gnjavis, bolj te bodo mrzli in imeli pun k..S tem ne bos niti ene plus tocke pridobil, ker bos za njih se bolj histericen kot mama otroka, ki jih ne gnjavi z vsako pikico na i.
No ja. Sodnica bi morala po uradni dolžnosti zahtevati vsaj dohodninsko napoved.
Lej, ona nima kaj o tem govorit z otrokom, še manj pa lagat. To kako je ona karkoli doživljala je njena stvar in ne otrokova. Če bi jaz o doživljanju nje govoril otroku..hm, kako bi pa to izgledalo?
In otroka toliko dobro poznam, da mi je jasno kdaj glumi in kdaj pove kaj misli in ve. In točno pove kaj mu je mamica povedala.
Glede sodišč imaš prav, ampak parazite birokratske bom nabil do kraja. Naj delajo in naj delajo po zakonu in njim zakon narekuje, da morajo skrbeti za otrokove koristi, tega pa ne počnejo! Če bo potrebno bom te sodnice zvlačil v medije in vsa gradiva javno objavil.
Zal so (to se strinjam) oni da daljsem “heblu” ni sanse da jih premagas. Pravice ni, nikjer!
Oh ja, bos ti se videl, kak so otroci lahko prebrisani, ko spoznajo, da se starsi nimajo najraje. Eh saj so si ubogi, otroci….
Ce ona se zmeraj govori o tebi in ti o njej – vidva se NIC nimata razcisceno. Vajin odnos, ljubezen je sedaj totalno nasprotje – sovrastvo in ogabnost.
Zakaj sta tako brez veze to obrnila? Vidva ja se imata mocna custva drug do drugega, le, da sta jih sedaj negativno obrnila.
Hja, kot nekateri ocetje – ki jih potem lovi interpol, ko enostavno zbrisejo z otrokom/ci.
Naceloma, ce smo realni, nekih dosti moznosti res nimas…
Saj to ne morem razumet, nikakor mi ne gre v glavo:
Ce oce zeli stike in imet otroka tudi pol casa ali se vec, MU GA NE DAJO, ker mati dovolj zajebava.
Ce one NE ZELI stikov, pa je ni zive sile, ki bi ga lahko prisilila, ker on zajebava.
IN KDO SE TU VPRASA KAJ HOCE IN KAJ JE DOBRO ZA OTROKA?
Evo točno zato že toliko časa tulim na tem forumu. Zato, ker je sistem narejen proti otrokom in ne v njihovo korist. Bivša je na sodišču utemeljevala fiksno določene stike s tem kako jih ona rabi in….Uni birokrateki tam so ji pa kimali. NIHČE SE NE SPRAŠUJE KAJ JE DOBRO ZA OTROKA.
Vsem je popolnoma jasno, da če bi bil sistem naravnan na otroka bi po zelo hitrem postopku bivšo spravil na realna tla, ker s svojim ravnanjem škodi otroku. Z drugimi besedami. Uzakoni se po definiciji skupno skrbništvo, ki je sedaj samo izjema in se itak večina užaloščenih žensk z njim namerno ne strinja. Ker hočejo mir pred bivšim in to jim sistem dovoljuje. Celo pozdravlja.
S tem se strinjam v celoti – v deljenem skrbnistvu, pola-pola in pola-pola stroskih, vzgoja, obveznosti, lepi trenutki, vpliv od obeh!
Ampak strinjajo se po vecini moski ne.. Kolikor je meni znano. Morda bi se, ce bi bili v to PRISILJENI, brez pardona?! Ti sodis po sebi, ker imas okay placo in rad svojega otroka. Kaj pa tam ko citas, da je moskemu tezko dat 80 eurov za otroka in se dere, da prezivlja s tem bivso???? Kak bo to skrbelo za otroka nooo? Cepi pa po pazlih kot da je tam prilepljen.
Strinjajo se tisti ne, ki gredo in ostanejo za vso zivljenje po locitvi pri svojih starsih oz. jim dajejo le ti potuho. To ne gre. Vsak na svoje in uredit zivljenje sebi in otrokom. Saj se da in se najboljse za vse je.
Serga: deljeno skrbništvo ni za vsakega starša. Eni so tako visoko konfliktni do bivšega/neprimerni, da sodnik sam reče NE, to pa tukaj, v tem primeru, ni možno. Verjemi. V najboljšem primeru se ve, kaj je najbolje za otroka. Dva starša, ki se – kljub razhodu – spoštujeta in sodelujeta. V dobro otrok. Ki ne prizadevata ne drug drugega, ne otrok.
Sodišča bi morala imeti vzvode, če ne bi neskrbnik hodil na stike k otroku. Stiki so pravica otroka! Morda je celokupno res bolje (pri nekaterih), da ne živijo kot družina skupaj, vendar neke stike, določene in dokaj redne imajo otroci pravico imeti! Se razume: razen v ekstremnih primerih, ki sem jih že opisala. Otrok si drugače idealizira (do neke starosti) starša in potem mu je še huje, ko pade na realna tla. Da staršu pač ni bilo mar vzdrževati stik z njim.
Kaj Miki so ti krila zrasla? Skupno skrbništvo? Seveda vseh primerih ko sta oče in mama za to primerna.
Sicer pa kakšno korist imam od ločitve? Veliko, ker sem otroke umaknila od nasilneža in alkoholika. Materialno korist? Nobene. Tako kot tudi ne večina žensk, ki se jim očita da se z 80 ali 100 evri preživnine okoriščajo. A sem kakšno drugo korist spregledala?
Miki nehaj že klatiti neumnosti. Ko že končno pomislim, da bi ti bilo za verjeti, spet tako spustiš, da rečem bogu hvala, da so Mikija zvlekli stran od otrok.
Korist od ločitve? Mir v hiši. Ni konfliktnosti skoraj non stop. To nosi srečo. Nisem obremenjena z zadovoljevanjem velikega otroka. Situacij brezveznih konfliktov, ki jih je delal. Čakanja kdaj bo, kaj bo. Tako, da kup problemov že tu odpade. 🙂 Ne rabim debatirati malenkosti. Vzgajam sama. Obremenjena pa sem časovno, energijsko, finančno, osebnostno (da ne kaj zbolim,..) bolj. Ampak za tisto prvo, je vredno. Ko gledam mirno in srečno igro otrok….
No fajter. Napiši vsaj grozne detajle svoje zgodbe, ne pa da bruhaš ogenj. Ali si res samo nekdo, ki zato, ker ti bivši ni več všeč pasja in zajebana in se samo po prsih tolčeš kako zelo si ti dobra. Do sedaj nisi niti enega argumenta proti bivšemu povedala. Vse govoriš samo načelno in “kr neki”.
Včeraj je povedala, da je dobila batine in druge grozne detajle. Ti pa kar nekaj trobiš. Tko kot kak janšist. Vse je proti meni….
Jaz vaju razumem, zakaj sta proti skupnih skrbnistvom – ker imata bivse, kot je bil ta moj zadnji. Ampak gre tudi drugace.
Ce bi bil pogoj skupnega skrbnistva: vsak uredi SVOJE in samostojno stanovanje, za vsakega otroka svojo sobo v njem, ter izmenicno hodi po sluzbi po otroke stars, pri katerem otroci so, oz. po dogovoru itd., bi se medsebojsno zajebavanje hitro koncalo. Le skupno bi se dolocalo, koliko bodo otroci lahko z babicami in dedki med tedom in vikendi (enako kot v druzinah).
Sem prepricana, da bi se tudi zajebavanje od moskih (kar imata vidve v mislih), hitro nehalo, ker namesto bojev, bi mogli prekleto organizirat vsakdanjik, da bi vse sfolgali. Prav tako pa bi se izsiljevanje zensk: moji starsi bodo z vnukom, jaz pa sem fino fraj in svobodna, tudi nehali.
Saj pa otrok ni zajebancija.
Ni res, da eni moski niso zreli, ali ene zenske: ce bi bili zakoni drugacni, bi se kako bili zreli.
Za dolocene ljudi je pomembno, kaksne so kazni in posledice.
Ce se drugih zakonov znajo drzati, se bodo tudi nekaj teh.
Serga, ti pišeš iz svojih izkušenj z moškimi. Tvoj bivši mož je bil krasen, je sodeloval in bil Oče. Tudi tvoj sedanji je pravi. Vmes, kolikor sem razumela je bil en takšen, ki ga pa jaz razumem do obisti. Ki je ekstremen v vseh pogledih. In o takšnem jaz govorim. Res je, da če bi te neodgovorneže in nezreleže zaposlili na polno, le-ti (morda) ne bi imeli časa žaliti bivše, jih vlačiti po sodiščih in se smiliti sebi po internetnih klepetalnicah. Ker ne bi imeli časa. Morali bi skrbeti za svoj zarod. Zakonsko pač ne moremo v detajle urediti kako bi se morali starši po ločitvi obnašati (do bivših, otrok, svojih, drugih starih staršev), ker bi to bila pač represija in bi jo ljudje zavračali. Kot že sedaj (nekateri) zavračajo sodno določene stike. Jaz govorim o takšnih, ki jih kazni in posledice ne ganejo. Ki lovijo vse možne zakonske luknje, da se jim izognejo. Ki ne plačujejo (nočejo/ne bi plačevati/li) za lastne otroke, ki lastnih otrok ne obiskujejo. Ki nimajo mej. Ne zakonskih, ne drugih. Ki jih nekdo, ki jih ni doživel, ne more razumeti.
Fighter. ne vemo kakšna je tvoja zgodba in težko sodim, če imaš prav ali ne. Lahko si pa samo ena od tistih, ki enači svojo ljubezen do bivšega z otrokovo potrebo po očetu.
Generalno pa je sistem represija za večino očetov. Fiksni stiki so represija in hudo jemanje pravic. Poglej malo pragmatično. Bivša se odloči ločit in samo in izključno zato imam sem in tja pravico videt otroka. Za koga je to dobro? Za otroka? Lepo te prosim.