Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? enako zdravilo na recept in brez

enako zdravilo na recept in brez

A mi lahko kakšna farmacevtka ali pa zdravnica razloži v čem je fora, da so nekatera zdravila izključno na recept, enakovredno zdravilo pod drugim namenom pa je na voljo tudi brez recepta.

Čisto konkretno: Zdravilo Nolplaza je izključno na recept, Controloc, ki vsebuje isto učinkovino v enakih koncentracijah oz. odmerkih pa je tudi v prosti prodaji.

Pa Rupurut ima tudi neko enakovredno varianto (rutacit ?), ki je izključno na recept.

in še bi se našlo.

Zakaj?

Cisto preprosto, eni farmacevtski lobiji so vplivnejsi,drugi pa ne.
Podobno so se zborili v GSK da je antipiretik Calpol na listi, lahko ga pa tudi kupis.

Ja, to razumem, ampak a obstaja kakšno zdravilo enakovredno Calpolu, ki je samo na recept?

Mi je jasno, da je določeno zdravilo lahko in v prosti prodaji in na recept. Mi je tudi jasno, da so določena zdravila samo na recept.

Zakaj je pa določeno zdravilo samo na recept, njemu enakovredno zdravilo pod drugim imenom pa je v prosti prodaji, mi pa ni.

A niso zdravila, ki so izključno na recept načeloma taka, ki naj si jih ne bi sami ‘predpisovali’ oz. jemali brez vednosti zdravnika? Zakaj potem enakovredna v prosti prodaji?

in nimajo časa viset na forumu…

To enostavno ne drži. Če je zdravilo pod enim zaščitenim imenom samo na recept, so vsi generični ekvivalenti prav tako samo na recept. Lahko si pogledaš v register zdravil, je prosto dostopen na netu.

seveda je razlika med obema zdraviloma

nolplaza ima 40 mg učinkovine, controloc pa 20 mg, zaradi tega se nolplaza lahko izdaja le na recept.
saj to ni edini primer, ko je močnejše zdravilo le na recept, blažje pa v prosti prodaji.

Ni nolplaza, ampak Nolpaza. Vse oblike pantoprazola so trenutno na tržišču v 20mg in 40mg odmerku in obe obliki (odmerka) sta samo na recept.

Ni res, obstaja tudi Nolpaza 20 mg, ki je ravno tako ni možno dobiti brez recepta.

Se opravičujem, seveda gre za Nolpazo in res se oba odmerka dobita samo na recept.

Controloc pa brez problema, še ponudijo ti ga, ko greš vprašat za Nolpazo 🙂

controloc Control 20 mg – brez recepta
controloc 20 mg – z receptom

razlika med prvim in drugim je v tem, da je oni bez recepta pakiran v manjših količinah (po 7 in 14 tbl, za razliko od 28 in 56 tbl) in da ima prvi centralno registracijo, drugi pa ne. verjetno je tu tudi razlog za z/brez recepta

New Report

Close