Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja Ena ura odmora za dojenje…

Ena ura odmora za dojenje…

Punce, prišla sem na genialno idejo, ki pa s pravnega vidika najbrž ne zdrži.

Doječim materam po Zakonu o DR pripada ena ura odmora med delovnim časom, a ne. A bi se jaz lahko zmenila v službi, da hodim eno uro prej domov (v eno smer se bom vozila v službo 75 km)? Uh bi bilo to faaajn. Sicer nimam ravno službe z rednim delovnim časom, ampak kakšen dan bi pa brez slabe vesti lahko odpeketala k buhtlju…

Mogoče ima katera izkušnje s tem enournim odmorom? A je to dodatno k tistim 30 minutam za malico?

Oglasite se,

Maxi

Hej, kako je 1 ura plus 30 minut ne vem , a odmor ni določen med to in to uro, po moje bi vzdržalo… pozanimaj se v službi ali pa na ministrstvo
T.

Ker se tudi moj iztek porodniške bliža z reaktivno hitrostjo, sem tudi že razmišljala o tem. Ne vem pa kako to sprakticirati. Pri nas se namreč “štempljamo”. Če pa odhajam predčasno domov, se to najbrž ne more šteti za odmor. Ne vem in prav pošteno povem, da si tega vprašanja ne upam postaviti v službi. Tudi kar se skrajšenega delavnika tiče sem malo skeptična. Bojim se, da se količina delavnih nalog ne bo zmanjšala pa še OD je omembe vredno nižji. To slednje bi recimo preživeli, a kako naj naredim vse v manj urah, kot ostali. Pri nas je garanje in ogromno (ne)potrebnega dela. Če pa vsega ne opraviš si pa kaj hitro lahko na “tapeti”.

Maxi, če boš kaj izbrskala, ti bom hvaležna za informacijo.

LP
EvaK

Tale ura za dojenje stopi v veljavo 1.1.2003, a ne? Ker je to “odmor” bi rekla da je precej jasno, da je mišljeno med delovnim časom, morda združeno s tiste pol ure za malico, ne pa kot kasnejši prihod ali odhod. Vendar… če imate dobrega delodajalca oz. nadrejenega, ki je pripravljen sprejeti tudi drugačno interpretacijo… Pri nas marsikaj zelo svobodno interpretiramo, a si tudi kar ne upam s tem na plan. Morda bom poskusila kdaj vnovčiti, kaj več pa ne. Kakšnega velikega razumevanja za dojenje po 15. mesecih itak nisem več deležna. Če bi šefova žena dojila dolgo, bi bilo razumevanja sigirno več.
L.P. Biba

Mislim, da je potrebno to uro upoštevati le v času odmora, ki pa jo po zakonu o delovnih razmerjih lahko izkoristimo v času malice, in sicer ne prej kot najmanj eno uro po začetku delovnega dne in ne kasneje kot najmanj kot 1 uro pred zaključkom delovnega dne. Na malico lahko tako, po zakonu, hodimo po 9.00 in pred 15.00 uro, če je naš delavnik od 8.00 do 16.00.

Lep dan,

Daša

Torej je ta zakon diskriminatoren – kajti velja le za tiste, ki so doma tako blizu službe, da to lahko naredijo v eni uri med delovnim časom!
T.

OOOoooo se zelooo strinjam!!! Ko da vsi delamo čez cesto.

Ja, prav si ga ocenila. Vendar mislim, da tako kot je do sedaj veljalo, da se lahko z delodajalcem dogovoriš, da odhajaš predčasno domov. Jaz sem se npr. lahko dogovarjala v posameznih primerih (ko še zdaleč ni šlo za dojenje ali kaj tako pomembnega), da nisem šla na malico in sem zato odšla pol ure prej domov, ali pa prišla pol ure prej in odšla 1 uro prej domov (brez malice). Je pa to verjetno prej izjema kot pravilo (da ne rabiš koristiti ur ali celo dopusta).

Lep vikend vsem,

Daša

Ljube punce,

pripada vam pravica do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja NAJMANJ eno uro dnevno.

Kako se boste dogovorile, je vaša stvar. Se pa bojim, da bo v praksi ta določba prinesla več težav kot koristi.

Lp, Ena

Maxi, ful imaš ideje! Če je pri vas tak dogovor možen, potem kar v napad! Sicer pa ni bilo tako mišljeno, hehehe. Bila sem zraven na pogajanjih za ZDR in o tej temi smo se precej pogovarjali (ravno takrat sem bila noseča in so se mi vsi režali češ zakaj me pa ravno TA člen tako zanima.-)) Dokazovala sem jim, da je člen precej neuporabno napisan, ker če ne stanuješ ravno pet minut stran od službe, ti nič ne koristi. Da o diskriminatornosti sploh ne govorim.

No, mišljeno je bilo pa tako, da bi mamica med delovnim časom (se pravi ne pred ali po – žal) skočila domov ali k varuški ali v vrtec malčka podojit in nato prišla nazaj. Seveda poleg polurnega odmora za malico (tudi mamica mora jesti!). Ko sem jih spraševala, kako bodo morale mamice dokazovati, da še vedno dojijo (ko bo šel mulc recimo že v peti razred:-)), mi pa niso vedeli povedati.

Po drugi strani je pa res, da je umetnost prava v interpretaciji. Doječe mamice si bomo jasno ta člen razlagale tako, da bo nam v korist!

Lp,
katarina

Draga Katarina,

veš, tvoje vrste pravniki so se mi zmeraj dopadli. No, jaz bom recimo argumentirala, da naš buhtelj čaka na nujno porcijo mame vsak dan ob 16.00. Da me dopoldne še povoha ne, he he, ker ima za malco najraje jogurt!

Sicer pa mi bo to prišlo prav predvsem zato, da me moja tajnica pa kadrovik ne bosta obirala po firmi (ali pa me itak bosta), če bom uspela kdaj pa kdaj malo prej mrknit iz firme, vsaj dokler se dnevi ne bodo malo podaljšali, no recimo do buhtljevega 15. meseca. Direktorja itak preveč ne zanima, kdaj delam.

Bomo še izmenjale izkušnje, a ne…

lep vikend

Maxi

Spoštovane,

tukaj sem skopirala 193. člen novega Zakona o delovnih razmerjih, ki je stopil v veljavo 1.1.2003. Kakor sem jaz gledala Zakon nikjer ne določa specifično, da se ta NAJMANJ ura dnevno združuje s časom, ki delavcu pripada kot 30 minutni odmor med delom, je pa res, da se temin “odmor” uporablja v obeh primerih. Potemtakem je torej možna tudi taka interpretacija.

193. člen
(pravica doječe matere)

(1) Delavka, ki doji otroka in dela s polnim delovnim časom, imapravico do odmora za dojenje med delovnim časom, ki traja najmanjeno uro dnevno.

(2) Pravica do nadomestila plače za čas odmora po prejšnjemodstavku se uresničuje v skladu s predpisi, ki urejajo starševski dopust.

Odgovor na objavo uporabnika
Tinkara , 15.11.2002 ob 13:06

Torej je ta zakon diskriminatoren – kajti velja le za tiste, ki so doma tako blizu službe, da to lahko naredijo v eni uri med delovnim časom!
T.

Tudi mene to zanima.moja služba oddaljena eno uro stran.kako naj v tem času pridem domov pa še otroka podojim

Eno uro ima mamica za dojenje časa.kaj pa ko si oddaljen eno uro vstran od doma zaradi službe. Grem vjutro ob osmih od doma domov pridem zvečer 22 uri. Moj delovnik je po 12 ur dnevna 12 ur nočna in dva dni prosta… Ubija me ko pomislim da nebi otroka podojila prej ko zvečer in še to pol komaj ponoči ko si zaželi na prsa.jokammm zaradi tega

New Report

Close