ena ledvica
Spoštovani!
Rodila sem se le z eno ledvico. Načrtujem umetno oploditev. Zanima me, ali lahko zanositev na kakršen koli način negativno vpliva na to eno ledvico. Od kolegic sem namreč slišala, da v času nosečnosti morajo veliko piti, saj ledvice delajo za dva. Prav zaradi tega se malo bojim, da ne bi prišlo do kakšnih zapletov oz. poškodbe ledvice.
Že vnparej hvala za odgovor.
Spoštovani!
Vaše vprašanje spada na forum ginekologija ali pa na forume, ki se ukvarjajo z interno medicino, kamor spada nefrologija, to je stroka, ki se ukvarja z odkrivanjem, zdravljenjem in preprečevanjem bolezni ledvic.
S stališča urologa ne vidim težav.
Običajno je, da v primeru ene ledvice od rojstva le ta postane večja in povsem prevzame, nadomesti funkcijo obeh ledvic. Če je torej sedaj ledvična funkcija dobra, ni razloga, da bi se bali (vsaj po mojem mnenju, je pa to stvar vašega ginekologa).
Zanosile in rodile so tudi ženske sploh brez ledvic (na dializi!) ter s presajenimi ledvicami.
Raziskave so opravili na številnih ženskah, ki so se rodile normalno z obema ledvicama, nato pa so eno podarile ter nato zgolj z eno zanosile in rodile otroka (Ibrahim, Am J Transpl 2009). V splošnem ni bilo razlik, res pa je, da je v tem primeru bilo opaziti nekaj odstotkov več zapletov (malo zgodnejši porodi in malo večji odstotek tistih, ki so si morale kontrolirati krvni sladkor ali zdraviti krvni pritisk) pri teh, ki so darovale ledvico in nato zanosile ali pri tistih nosečnostih po darovanju ledvice v primerjavi z nosečnostmi pred darovanjem ledvice pri istih ženskah. Pri nas takšnih izkušenj ni, saj etična komisija zelo omejuje (praktično nerazumno preprečuje) darovanje ledvic od živega dajalca (na primer mati otroku ali žena možu ali tudi povsem tuja, dobromisleča oseba tistemu, ki potrebuje) v nasprotju s tujino, kjer marsikje velik del ledvic presadijo od živih darovalcev (in ne le od mrtvih, kot je pri nas).
Če boste zanosili (za kar s strani ledvic skoraj gotovo ni ovire), boste opravili, kot vse nosečnice, pri vašem ginekologu preiskave (krvni pritisk, beljakovine v urinu…). Če bodo te preiskave pokazale sum na probleme, jih bodo ustrezno obravnavali in vas vodili. Če je vaša ledvična funkcija sedaj normalna, najbrž ni za težave nič večje tveganje, če imate eno veliko ali dve povprečni ledvici. Pa še – če ste ženska ki namerava zanositi – ne pozabite na redno jemanje preparata folne kisline (npr. Tifol) – to bi morale jemati vse ženske v rodni dobi, saj bi tako zmanjšale možnost nastanka mielomeningokele pri otroku, ki mu lahko posledično zelo prizadane tudi sečila.
Lepo pozdravljeni!