ena dojka brez mleka?!
Moj problem je, da iz ene dojke, na katero sicer otroka redno pristavljam (star je 4 tedne), priteče običajno le nekaj kapljic mleka, kadar si ga iztiskam s črpalko. Ta dojka je tudi vidno manjša (do drugega tedna po po porodu sta bili enaki).
Ali je to normalno in kako naj stimuliram še drugo dojko?
LP in Hvala!
Tudi meni se je to zgodilo. Ena dojka je bila že skoraj od vsega začetka razen prvih dne prazn. Hčerka ni hotela vleči na levo, saj skoraj nič ni priteklo, tako da sem se po nekaj tdnih odločila, da bom dojila samo iz desne. Polno sem dojila tri mesece. Tudi jaz sem si črpala, pa iz leve ni priteklo nič. Ginekolog mi je dejal, da verjetno mlečne žleze ne deluje tako kot v desni in da to ni nič nenormalnega.
Želim ti da čim dlje dojiš saj sem bila jaz zelo žalostna, ko mi je mleka zmanjkalo.
Korajža velja.
Draga Barba,
veliko doječih mamic se srečuje s podobno situacijo, oz. vsaj večina mamic opaža, da je ena stran pri otrocih bolj priljubljena ali kakor jaz včasih rečem, da je ena dojka “bolj pridna” s proizvodnjo mleka oz. da se otrok na eni strani rajši doji, kakor na drugi. Še pri mojem tretjem, dojenem otroku, ki se doji že sedemnajsti mesec, opažam razliko v velikosti, mehkobi/trdoti, pri črpanju in pri sesanju…
V dojkah mleka zmanjka le zato, ker ni bilo dovolj stimulacije, toda tudi to je zelo postopen proces, mleka v njej ne more zmanjkati kar čez noč. Zato pravimo temu zakon PP (ponudba=povpraševanje). Več ko je povpraševanja, večja je ponudba.
Glede črpanja je tako, da je morda potrebno na tej dojki poleg samega črpanja iztisk mleka še kako drugače spodbujati, npr. skupaj s čpanjem še z masažo ali pritiskom (molzenjem) na mlečne vode. Poleg tega s črpanjem s črpalko iz dojk zdaleč ne moremo iztisniti toliko mleka, kolikor ga lahko izmolze otrok, zato črpanje ne more biti merilo, kolikšno količino mleka imamo. Nekatere prsne črpalke, ki dobro služijo večini mamic, nekaterim sploh ne ustrzajo (osebno imam takšno izkušnjo z Aventovo črpalko, z njo iztisnem mnogo manj mleka, kakor z drugo). In tudi tehnike črpanja se priučimo z vajo.
Seveda je možno, da je po sredi lahko tudi kakšna anatomska nepravilnost v zgradbi dojke, toda taki primeri so res zelo, zelo, zelo redki. Včasih je možno, da so mlečni grozdi ali vodi lahko že razvojno zakrneli (takrat ženske včasih, ne pa nujno, opažajo veliko razliko v velikostih dojk) ali pa so zaradi kakšnega kirurškega posega v preteklosti prerezani. Sicer kirurgi vedno pazijo, da mlečnih vodov ne prerežejo, tudi če gre za kirurško povečavo ali pomanjšavo dojk, biopsije, rezanje abcesov,…
Tudi dojenje iz ene same dojke je popolnoma možno in poznam osebno tudi nekaj mamic, ki so dojile samo iz ene dojke ali pa mamice, ki so dojile dvojčke in celo trojčke (tako nekako bi lahko rekli ena dojka na enega in manj…). Torej tudi z eno samo dojko je možno polno dojiti, je pa seveda težje. Razlika v velikosti dojk se povrne po končanem dojenju na enako stanje kakor pred nosečnostjo.
Nekaj dni poskusi dojenčka pristavljati vedno najprej na tisto stran, ki ni “pridna”, da bo stimulacija večja, saj otrok na začetku zelo močno molze mleko in s tem močno spodbuja dojko k nastajanju novega mleka.
Prijazen pozdrav,
Karmen.