EMG izvid laična razlaga
Spoštovani.
Vljudno vs naprošam za razlago izvida EMG z dne 11.1.2023 po “domače” in ali je, kot piše v izvidu, pri meni živec v fazi obnavljanja? Operacijo sem imela julija 2022, sedaj smo marec 2023. Se bo živec še kaj obnovil – lahko priačakujem izboljšanje/zmanjšnje bolečine ali je po 6 mesecih res končana obnova zivca? Brala sem, da traja obnova živca vse do 2 leti, osebni zdravnik pa mi je povedal, čes da je 6 mesecev minilo in, da ne bo nič več boljse oz. se zivec ne bo več nic obnovil. Torej kar je naredil v 6 mesecih je to, to, pravi osebni zdravnik.
Je temu res tako, da se zivec po 6. mesecih od operacije nic vec ne obnavlja in res ni za pričakovati, da se mi bo izboljšalo stanje?
Osebni zdravnik me želi poslati na invalidsko komisijo, da bi me za 4 ure trajno upokojili. Se ne strinjam s tem, saj sem mnenja, da se bo živec še popravil in bi želela, da ostanem še naprej nekaj časa na bolniški 4 ure, 4 ure pa delam, kot to do sedaj od meseca 12/2022 naprej. Kaj res ni druge možnosti (še nekaj časa bolniške 4 ure, 4 ure pa bi delala….), kot da me pošlje na inv. komisijo in mi slednja dodeli kategorijo III. invalida ter me za 4 ure da v pokoj pri 46 letih?
ANAMNEZA IN KLINIČNI POVZETEK:
Gospa je bila operirana zaradi hernije diska v višini L5-S1 levo maja 2022 in ponovno julija 2022 (recidiv). Bolečina v križu je še vedno prisotna, izžareva po zadnji strani lve spodnje okončine do podplata. Podplat je mravljinčast, ima občutek tujka. Med sedenjem in daljšo hojo se bolečia stopnjuje. Ob stanju na mestu jo pričneta peči oba podplata. Sfinktrskih motenj ne navaja. Pred 8 leti je bila zaradi hernije diska operirana v višini L5-S1 desno.
Lassegue levo pozitiven pri 70 stopinjah. Atrofij na spodnjih okončinah ni. Mišična moč je primerna. Patelarna refleksa sta simetrično izzivna, levi Ahilov refleks je slabše izziven. Navaja slabši občutek za dotik po dermatonu S1 levo.
ELEKTROFIZIOLOŠKI POVZETEK:
Izmerjeni parametri prevajanja po perifernem živcevju so v mejah normalnega, Pri igelni EMG v pregeldanih mišicah ni denervacijske ativnosti, PME so polifazični z blago redukcijo interferenčnega vzorca v gastoknemiusu levo.
MNENJE:
EMG preiskava odkrije znake subakutne okvare korenine S1 levo, z znaki še potekajoče reinervscije.
Hvala lepa za vaš čas in odgovor na vprašanje.
Mici46
Spoštovani,
v izvidu EMG preiskave navajajo znake ne povsem nedavne okvare 1. križnične korenine levo, z znaki potekajoče reinervacije (popravljanja živca). Popravljanje živcev lahko po mojem vedenju traja tudi do 2 leti.
Zelo verjetno gre pri vas bolj za administrativni problem dolgotrajne, sicer delne, bolniške odsostnosti. V primeru dogotrajne bolniške odsotnosti namreč pogosto sprožijo postopke invalidske ocene (delazmožnosti) in posledično invalidske upokojitve. Takšne odločbe niso nujno dokončne. V primeru izboljšanja se lahko ocena ponovi in invalidska upokojitev odpravi.