Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Eltroxin-ščitnica-dilema

Eltroxin-ščitnica-dilema

LP

Lani sem bil operiran na ščitnici, odvzeli so mi levi reženj, sedaj pa že leto in pol jemljem le preparate joda. Ker se mi je desni reženj malo povečal, sem vprašal zdravnika, če mi morda ne bi bilo pametno predpisat kak hormonski dodatek, da bi se razbremenila desna polovica in se ne bi povečevala. Nekako mi ni deloval najbolj prepričljiv, bolj mi jih je predpisal na mojo prigovarjanje ( predpisal mi je 50 mikrogr. Eltroxin dnevno ), sedaj pa se ne morem odločit. ali bi jih jemal ali ne, ker ne vem ali si s tem ne bi morda škodoval, seveda gledano dolgoročno.
Namreč TG in TSH imam čisto v redu ( 29 in 2,69 ), problem je pač bil, da se mi je desni reženj malo povečal ( meri 18x 16 mm ), je homogen.
Ali ima kdo večletne izkušnje z Eltroxinom?

Dragi jan,

žal ne vem, kateri zdravnik vam je predpisal zdravilo. Ste bili po operaciji že na kakšnem kontrolnem pregledu pri endokrinologu? Ste zdravilo prejeli po navodilih endokrinologa ali osebnega zdravnika? Glede na to, da opažate povečanost preostalega režnja, bi temu veljalo posvetiti dodatno pozornost endokrinologa in opraviti še kakšno preiskavo (opredeliti, koliko se je reženj dejansko povečal v kolikšnem času).

Lepo vas pozdravljam,

Irena

LP

Hvala za odgovor. Zdravilo mi je predpisal tireolog, hodim k njemu vsakih pol leta, do sedaj se mi je desni reženj povečal morda par mm v enem letu, zdravnik mi je dejal, da zaradi tega, ker je pač ostal le desni reženj. Na UZ vidi, da je desni reženj homogen, pa tudi TG in TSH sta v mejah normale in se nista po operaciji nič povečala, ostajata nekje na istih vrednostih.
Kolikor sem ga razumel, bi naj takšno povečanje preostanka bilo normalno?!

Dragi jan,

povečanje preostalega režnja resnično ni izrazito. Dilema, ali bi začeli z jemanjem Eltroxina ali ne, pa ostaja, zlasti, ker sta TG in TSH v normalnih vrednostih. Zdravilo se sicer predpiše ob premajhni aktivnosti ščitnice (in premajhnem izločanju hormonov). Ali bi jemanje resnično razbremenilo preostali reženj ščitnice, je vprašljivo. Ne poznam tudi vzrokov, zakaj ste si Eltroxin od tireologa sploh izprosili. Opažate slabo počutje ali kakšne druge motnje? Tudi predhodne bolezni niste nič opisali. Tireolog vam je predpisal nizek odmerek Eltroxina, zato lahko tudi poskusite z jemanjem. Pravih indikacij za to pa ni. Če se je desni reženj povečal za par mm, to prav tako ni nič zaskrbljujoče. Priporočljive pa so redne kontrole pri tireologu. Če ostajajo hormoni v mejah normale in je vaše splošno počutje dobro, ni tehtnega razloga, da bi jemali dodatne hormone ali katerakoli druga zdravila.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Spoštovani!

Verjetno so vam odstranili del ščitnice zaradi golše, kar pomeni, da je bila vaša ščitnica povečana zaradi prizadevanja, da bi iz razpoložljivega joda v telesu pripravila dovolj ščitničnih hormonov. Nadomesnti jod naj bi pri preostali ščitnici to olajšal. Njeno povečanje gre lahko na račun kompenzatornega – nadomestnega povečanja zaradi izgube dela ščitnice ali pa zaradi še vedno nezadostne količine razpoložljvega joda. Tega se v tem trenuku ne da razločiti. Dodatni hormon špčitnice bo dodatno razbremenil ščitnico in zmanjšal možnost njenega nadaljnjega povečevanja, kar pa boste ugotovili ob naslednji kontroli.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close