Eltroxin in ščitnica
Pozdravljeni!
Pred tremi leti so mi postavili diagnozo Hashimotov tiroiditis in moteno toleranco na glukozo. Zdravim se z Eltroxin 50 (eno tableto dnevno). Vrednost TSH kontroliram na 3 do 6 mesecev in je skoraj v mejah normale (med 4.8 in 6.2 – še vedno majčkeno hipo).
Pogosto mi uro po zaužitju srčni utrip precej poskoči (tudi do 120 utripov na minuto), muči me vrtoglavica in nemirnost, napetost. To traja od 15 do 30 minut, včasih več (predvsem v času ovulacije in pred menstruacijo). Takrat se tudi zelo slabo počutim in mi naraste tudi vrednost sladkorja (do 12mmol/l) ne glede na zaužito hrano in v kratkem času (v eni uri) drastično pade na normalo (na od 6-7). Diabetes reguliram samo z dieto in vrednost HbAc1 je od 6.3-6.9. Pred mesecem dni sem začela Eltroxin uživati zvečer pred spanjem in posledica je bila slabo spanje ali bolje rečeno nespanje. Zdaj ga spet uživam zjutraj na tešče (zakaj ga je pravzaprav treba jemati na tešče?). Ali Eltroxin vpliva na dvig sladkorja in slabo počutje? Stara sem 38 let. Hvala in lep pozdrav! Lynda
Spoštovani!
L-tiroksin (Eltroxin, Euthyrox..), proporočamo jemati na tešče zato, da dosežemo boljšo resorbcijo, torej, da zaužito zdravilo dejansko pride v kri. Dvig krvnega sladkorja kako uro po zaužitju Eltroxina, najveverjetneje ni povezan z jemanjem zdravila. Ščitnični hormoni namreč pospešujejo metabolne procese in znižujejo vrednosti glukoze. Pospešen srčni utrip je lahko posledica prevelikega odmerka zdravila, vendar je v tem primeru prisoten stalno, in ne samo uro po zaužitju zdravila. Glede na vrednosti TSH med 4,8 in 6,2 bi bilo potrebno odmerek ELtroxina celo povečati (npr. izmenoma 75 oziroma 50 ug dnevno.
Lep pozdrav!
Lepa hvala za odgovor.
Ali menite, da sta slabo počutje in dvig sladkorja lahko povezana z obratom hormonov, kajti omenjene težave (pospešeno bitje srca, vrtoglavica in napetost) se najpogosteje pojavljajo ob ovulaciji in pred menstruacijo, ki je redna (na 27 do 29 dni). Je pa zanimivo, da se te težave pojavijo vedno po zajtrku oz.prvem dnevnem obroku (vedno dopoldne in nikoli popoldne ali redko zvečer) in so zelo neprijetne, kajti ko mi srce dirja, težko diham oz.lovim sapo, kot recimo pri potencirani fizični aktivnosti. Saj vedno mine ampak teh 30 minut je neznosnih in potem sem fizično izčrpana! Naj še omenim, da sem kar aktivna športnica in mi kondicije ne primanjkuje.
Lep pozdrav,
Lynda
Spoštovani!
Vzrok za tahikardijo (pospešeno bitje srca) je včasih težko opredeliti. Znižanje ravni estrogenov lahko povzroči tahikardijo, ki pa običajno ne traja več kot par minut. Glede na to, da včasih tahikardija pri vas traja tudi 30 minut, priporočam opraviti pregled pri kardiologu, oziroma 24 urno monitoriranje srčnega utripa (Holter monitorizacija).
Lep pozdrav!
imam tudi nek notranji nemir,ki pa si ga ne znam čisto razložit…sem slišala za takoimenovano anksioznost,ki pa je verjetno mogoče da povzroča tudi povečan utrip srca. kaj bi bilo mogoče?Edi P napisal:
> Spoštovani!
>
> Vzrok za tahikardijo (pospešeno bitje srca) je včasih težko
> opredeliti. Znižanje ravni estrogenov lahko povzroči
> tahikardijo, ki pa običajno ne traja več kot par minut. Glede
> na to, da včasih tahikardija pri vas traja tudi 30 minut,
> priporočam opraviti pregled pri kardiologu, oziroma 24 urno
> monitoriranje srčnega utripa (Holter monitorizacija).
>
> Lep pozdrav!
>
Pozdravljeni še enkrat!
Pospešeno bitje srca traja pol ure le redko…torej ob ovulaciji in pred menstruacijo pa še to ne vedno. Ni mi jasno, zakaj se to dogaja le po hrani, če ne jem nič, se to ne pojavi. Zadnje dni pač ne jem zajtrka in jem šele pozno dopoldne…tako se izognem težavam. A se da to kako razložiti?
Najbrž kombinacija hrane in eltroxina nima vpliva…ali pač?
Morda je pa to povezano z bliskovitim dvigom sladkorja, ki vedno naraste le dopoldne?
Hormoni so očitno zapletena zadeva…
Lep pozdrav,
Lynda
Živjo!
Ja prav imate, hormoni so zapletena zadeva in jih je kar težko “imeti pod kontrolo”, zato tudi občutite vse te simptome ob ovulaciji, menstruaciji… Jaz imam Hashimoto po prvem porodu. Sedaj sem sicer brez zdravil, jemala pa sem Euthyrox. Tudi jaz imam težave med ovulacijo in menstruacijo – včasih med, pred, po…kakor kdaj. Pri meni se to pokaže predvsem z omotico in oteženim dihanjem. Verjemite, dala sem skozi vse možne preiskave, kar jih premore zdravstvo, pa mi ni nič, razen nepravilnega delovanja ščitnice. Ne vem, kaj bi vam rekla, ker tudi sama še iščem odgovore, vendar je jasno, da hormonsko neravnovesje povzroča tudi psihične težave, ki se odražajo v najrazličnejših simptomih – osebno se zdravim tudi zaradi anksioznosti, ki jo je sprovocirala ravno iztirjena ščitnica.
Ali se tudi vam kdaj zdi da ne morete vdihniti do konca oz. da težko dihate? Kaj pa kakšno zbadanje po prsnem košu – spredaj, zadaj?
LP
Živjo Jelena!
Natanko take težave imam! Ne morem vdihniti s polnimi pljuči, ko se neham s tem obremenjevat in preusmerim misli drugam, pa vdihnem normalno in globoko…sicer se mi pa dogajajo še druge neprijetne zadeve…recimo, ko mi srce začne pospešeno biti, se ustrašim in v bistvu me preplavi panika…takrat mi začne dreveneti zatilje in dobim mravljinčaste roke. Jasno je, da adrenalin šiba po telesu, kot nor. Od tega me zajame še vrtoglavica. Ko se malce umirim, se zadeva dokaj hitro umiri. Ampak z vsem tem se nekako ne obremenjujem več, moti me le prehitro bitje srca, ker se takrat res slabo počutim in težko diham. Pomaga mi AT!
A mi lahko prosim pišete na [email protected], ker bi o teh zadevah z veseljem predebatirala z vami.
LP
Lynda
Po hranjenju se prične najprej proces vsrkavanja, nato pa proces razgradnje hrane.
Zlasti, kadar zaužijemo hrano, bogato z beljakovinami, se pojavi tako-imenovani dinamični učinek hrane, kar pomeni, da se v cca 15 do 45 minutah po jedi nekoliko dvigne telesna temperatura, odvečna toplota se oddaja preko kože. Ker se ob oddajanju toplote preko kože razširijo krvne žilice na preriferiji, krvni pritisk nekoliko pade. Zaradi nekoliko nižjega krvnega pritiska se refleksno poveča frekvenca srčnih utripov.
V kolikšni meri poteka navedeno dogajanje, pa je predvsem od nevro-vegetativnega žičnega sistema (sistem, na katerega ne moremo vplivati z lastno voljo), oziroma odzivnosti žilja na impulze. Nevro-vegetativni odtiv je v veliki meri pogojen genetsko, nanj pa seveda vplivajo tudi različni dejavniki: stres, razmerja hormonov (npr. estrogenske osi), starost, telesni ustroj, telesna teža, snovi v prehrani, zdravila, in še in še, …
Lep pozdrav!
Nina
Najlepša hvala za razlago. Torej je zadevo najbolje ignorirat?
Zdaj testiram, po kateri hrani je bolje ali slabše. Vsekakor se pa izognem neprijetnemu nabijanju srca, če si privoščim le manjši obrok zjutraj.
Še eno vprašanje:
Dr.Pirnat je predlagal, da bi glede na izvide TSH izmenično jemala različno dozo Eltroxina. Ali pri obratu hormonov (ovulacija in menstruacija) nivo tiroksina naraste ali pade…ali boljše vprašanje…ali ob obratu hormonov dozo Eltroxina povečam ali pomanjšam?
LP
Lynda