Eltroxin in počutje
Prebrala sem vaše ugotovitve glede novega eltroxina. Jemljem ga že od leta 1997 (papilarni karcinom in popolna odstranitev) in z novim eltroksinom sem začela maja lani. Zdaj trenutno ugotavljam, da se mi včasih vrti (pravzaprav ne vrti, ampak tak občutek je, kot da se mi hoče vrteti, potem pa izostrim pogled in je ok), precej sem zaspana – tudi čez dan. Kontrolo imam šele februarja. Je to povezano s spremembami tablet? Bi morala na pregled hormonov že prej? Hvala za vaše odgovore in mnenja.
Težko rečem karkoli na pamet, ker meni je Eltroxin popolnoma odgovarjal (tanovi).
Sicer pa do februarja ni daleč in znaki očitno niso tako hudi, da ne bi mogla počakati do pregleda?
Drugače pa – Adraialab, če te preveč muči ?
Mene pa zanima.Jemljem Eltroxin 2 tableti 1 krat na dan.Sedaj sem prehlajena,tipično,zelo mi teče iz nosu in oči.Zanima me,če lahko jemljem zdravilo Daleron gold 3, in oz.ali Nalgesin 550 mg.
Bo kaj narobe?Razen,da se mi lahko poslabša delovanje ščitnice. Lekadol mi ne pomaga tudi če vzame 2 tebaleti.
Resnično vas lepo prosim za kar se da hiter odgovor !
Hvala za odgovore,
lp
Sicer bi to najbolje vedela farmacevtka v lekarni, a mislim, da ni problema.
Najbolje je natančno prečitati NAVODILA od eltroxina, kjer točno piše katera zdravila so kontraindicirana.
Po moje je problem lahko edino pri utripu/razbijanju srca, ker omenjena zdravila ponavadi vsebujejo kafein ipd. da človeka poživijo.
Ampak če je količina hormonov uravnovešena in se z zdravili ne pretirava, menim da ni problema.
Povsod piše da je kontraindikacija visok pritisk, očitnio se zaradi poživljajoče sestavine (cold3 ?) lahko pritisk rahlo dvigne…
Sama sem te reči že jemala brez problema, pa imam celo melce visok pritisk.
Info o Daleronu ,ki je pravzaprav paracetamol – kot lekadol in ne more imeti kakega vpliva
http://www.krka.si/sl/zdravila-in-izdelki/izdelki-brez-recepta/daleron
info o Daleron COLD3, tudi ni kontraindikacije
http://www.krka.si/sl/zdravila-in-izdelki/izdelki-brez-recepta/daleron-cold3
Tudi jaz sem na Eltroxinu in sem prebolela še kar hudo virozo. Mirno sem jemala Panadol extra za zbijanje vročine in Operil spraj za nos in nisem imela občutka, da bi to kaj škodilo ščitnici.
Ker pa sem alergična na cvetni prah in so se pri nas na primorskem te težave že začele, me sedaj muči nekaj drugega. Predpisan imam spraj za nos Tafen nasal. V opozorilih sem prebrala, da moramo biti še posebej pozorni pri uporabi vsi tisti, ki imamo zmanjšano delovanje žleze ščitnice. Nekaj mi ga je ostalo še od lani, vendar bom danes poklicala zdravnico, ali mi lahko predpiše kaj drugega. Čeprav sem v preteklosi probala že marsikateri spraj, pa mi je samo ta zares pomagal.
Lep pozdrav,
MK
Pri menije sedaj tako.Vzela sem prvi Daleron Gold 3 pa pol čez 8 ur še enega.Ne čutim ničesar, razen, da mi malenkost razbija srce,ampak to toliko,da opzori, daje Daleron v telesu.Slabosti ni,ničesar.
Piše pa na navodilih za Daleron Gold 3, da naj previdno jemljemo Daleron Gold 3.Torej z Daleronom se obnašam enako kot,da bi jemala nek antibjotik.Jemljem ga na 8 ur.Previdnostni ukrepi. Čutim pa,da me poživi.
Jemljem Nilar 20 mg nato Daleron gold 3, in zato vrjetno se nič ne zgodi po Daleronu.Jemljem tudi Retafer, ampak sedaj raje ne ko jemljem Daleron.
Kaj pravite na jemljem vse skupaj Nilar 20 mg, Eltroxin 2 tableti Ratafer 100mg, in Daleron gold 3 ,mislim vse skupaj na en x ,s kakšnim pol ure razlike med tabletami.
Na navodilih Eltroxina pa ni navedeno nobenih opzoril,da se Paracetanol ne bi smel jemati..
Hvala za odgovore.
lp vsem
Takole bi rekla (laično, da se razumemo) :
Ker sem bila opozorjena, da naj bi nekateri farmacevti odsvetovcali jemanje DaleronCold3 in podobnih zadev ščitničlnim bolnikom, sem ponovno prečesala cel internet, da bi našla morebitne interakcije med posameznimi sestavinami. Nisem našla nič. Prosila sem za vir opozorila, če zadeva drži, jo sdeveda našpišem.
Menim, da se opozorila nanašajo predvsem na razbijanje srca, ker taka kombinacija kot je Cold3 in podobne nas tudi poživljanjo in jih tudi zdtravi ljuidje lahko čutijo kot razbijanje srca (kar kot pišeš čutiš tudi sama). problem bi lahko bil, če bi bila s ščitničnimi hormoni tako visoko, da bi ti že od tega razbijalo srce ali ba bi bilo na tem, da ti začne… pa ga dodatno spodbudiš s temi tabletami (kot bi spila zelo močno kavo ipd..)
Tudi za Nilar nisem našla nobenih medsebojnih učinkov, res pa je, da je ščitnične hormone reba vzeti na tešče in jaz jih ne bi skupaj z Nilarom, ker vpliva na želodčno sluznico in s tem verjetno tudi na na absorbcijo ?
Glede Retafera pa smo že velikokrat omenjali, da železo absolutno ne gre skupaj s ščitničnimi tabletami, ker zavira absorbcijo in pretvorbo … hormonov. Med njima mora biti vsaj 4 ure. Enako velja za kalcij, tudi soja zavira absorbcijo ite… Ampak to je že druga zgodba..
Retafer ne jemlji skupaj z Eltroxinom.
Na tešče vzami Eltroxin, nato počakaj pol ure in vzami Nilar, morda pol ure ali še malo več kasneje COld3… Železo pa enkra popoldan… lahko z drugim odmerkom Colda…
Takole bi rekla (laično, da se razumemo) :
Ker sem bila opozorjena, da naj bi nekateri farmacevti odsvetovcali jemanje DaleronCold3 in podobnih zadev ščitničlnim bolnikom, sem ponovno prečesala cel internet, da bi našla morebitne interakcije med posameznimi sestavinami. Nisem našla nič. Prosila sem za vir opozorila, če zadeva drži, jo sdeveda našpišem.
Menim, da se opozorila nanašajo predvsem na razbijanje srca, ker taka kombinacija kot je Cold3 in podobne nas tudi poživljanjo in jih tudi zdtravi ljuidje lahko čutijo kot razbijanje srca (kar kot pišeš čutiš tudi sama). problem bi lahko bil, če bi bila s ščitničnimi hormoni tako visoko, da bi ti že od tega razbijalo srce ali ba bi bilo na tem, da ti začne… pa ga dodatno spodbudiš s temi tabletami (kot bi spila zelo močno kavo ipd..)
Tudi za Nilar nisem našla nobenih medsebojnih učinkov, res pa je, da je ščitnične hormone reba vzeti na tešče in jaz jih ne bi skupaj z Nilarom, ker vpliva na želodčno sluznico in s tem verjetno tudi na na absorbcijo ?
Glede Retafera pa smo že velikokrat omenjali, da železo absolutno ne gre skupaj s ščitničnimi tabletami, ker zavira absorbcijo in pretvorbo … hormonov. Med njima mora biti vsaj 4 ure. Enako velja za kalcij, tudi soja zavira absorbcijo ite… Ampak to je že druga zgodba..
Retafer ne jemlji skupaj z Eltroxinom.
Na tešče vzami Eltroxin, nato počakaj pol ure in vzami Nilar, morda pol ure ali še malo več kasneje COld3… Železo pa enkrat popoldan… lahko z drugim odmerkom Colda…
Hvala za izčrpne informacije! Meni je zdravnica rekla,da lahko jemlem vse skupaj in,da ne bo nobenega problema.Torej najprej Nilar,čez par minut Eltroxin, čez par minut železove…
Od začetka dokler se jih nisem navadila (jemljem jih približno 2 tedna) je bilo malo čudnega počutja,zdaj sem se jih navadla.
Nikoli prej nisem imela probleme z Daleronom gold 3,zdaj pa ko sem povečala na 2Eltroxina pa sem se bala,da ne bo kaj narobe. Samo opažam, da ne bo hudega. Razen edino,lahko se mi ščitnica poslabša,a upam da ne .
Za kakršne koli informacije pa se priporočam!
Hvala!
Vsekakor mora biti Eltroxin PRVA stvar, ki jo zjutraj poješ, najbolje še v postelji, ker potem ko vstaneš, se umiješ in oblečeš, si pripraviš hrano, je ravno prav časa… sicer se ti zna zgoditi, da ti “ne prime” potem boš imela pa še večje težave.
Ne vem zakaj imaš NIlar.. Zadeve za želodec se ponavadi vzame najprej, ampak ne pred ščitničnimi zdravili (ti ne bodo šlodovale želodcu). Morda ga potrebuješ zaradi železa? Če da, potem ga vzami pred železom – A kot rečeno, železto najmanj 4 ure PO Eltroxinu, najboloje popoldne (čeprav dostikrat piše, da je treba tudi železo vzeti na tešče. a pri ščitničnih hormonih to enostavno ne gre.
Nekateri sicer jemljejo ščitnične tablete tudi zvečer, a učinek ni enak – sem ravno zadnjič brala študije.. TSH je v teh primerih manj stabilen in višji, kar občutljivi lahko čutijo.
Pojma nimam!Eltroxin ja imaš prav,da je na 1.mestu pol Nilar pol železo in pol vse ostalo.Nilar imam zaradi tega,ker mi je po nekaterih tabletah rado slabo ali pa boli trebuh.Imam tudi neke male probleme s trebuhom.Ravno v pon.imam ultrazvok.Nilar imam zaradi tablet da jih lažje prenašam.
Toliko vem koliko mi je povedala zdravnica.Zdaj pa ne vem,če se ona moti!Upam,da ne.
Ja, saj predvidevam tudi jaz da ga imaš zato.
Ampak ščitnične tablete načeloma ne delajo problemov in naj ga ne bi vzela pred njimi. Po možnosti. Če ti bo kaj narobe v želodcu zaradi tega, pa se dodatno pogovori z zdravnico.
No, dobila info in priznam da sem SLEPA… dajem link na Daleron COld3 in ne preberem dovolj natančno… Ne vem kaj naj rečem… da berite sami, itaQ ??? No, ja..
Res piše, da ni primerno za ščitnične bolnike.
Link še enkrat: http://www.lekarnar.com/izdelki/daleron-cold-3-filmsko-oblozene-tablete
točka 2. pšod: “bodite posebno pozorni…..”
Ampak na internetu pa resnično ni nobenih opozoril, zato še vedno menim, da gre za probleme s srcem (utrip, neenakomerno bitje ipd)
SAMO nekaj je razlika med besedami NE SMEŠ JEMATI in PREVIDNO JEMLI neke tablete.
Pri goldu je oz.piše PREVIDNO JEMLIJ TABELETE.Torej mislim samo,če naprimer zdaj vzamemo Nalgesin pol Daleron lahko vzamemo čez cirka 8 ur. Ali gold 3 zdaj pa še enega čez 8 ur.
Imam prav?Nisem pa čisto sigurna Nalegsin naprimer zdaj Daleron čez 8 ur.Temu pravim.PREVIDNO JEMANJE tablet.
Se motim?
Seveda je razlika, večina take vrste opozoril (“previdno jemati”) je tam zato, ker se je vsaj enkrat nekaj zgodilo, če se NE sme, je pa že znanstveno dokazano da ne gre skupaj.
Seveda je treba biti previden, nihče noče nositi odgovornosti, ljudje smo zelo različno občutljivi in vsak mora ravnati pač po svoje in je odgovoren zase.
Je pa od človeka do čoveka različno.En lahko jemlje vse tudi,če piše,da sen sme,že drug ne bo smel….
Prav je,da smo različni….
Pozdravljeni,
sedem mesecev po operaciji (odstranitev levega režnja ščitnice) in jemanju 50 Eltroxina dnevno, sem začela na sebi opažati prve spremembe. Zadnji izvidi (pred dobrima dvema mesecema) so bili O.K. – vse v mejnih vrednostih, kontrolo imam čez eno leto.
Imam nenormalno suho kožo, ki se mi prav lušči in nobeno mleko, niti olje za telo ne pomaga. To se mi do zdaj ni nikoli dogajalo. Vsako jutro se zbudim utrujena in bi še kar spala. Sploh se ne morem spravit iz postelje. No, ko se umijem in spijem svojo prvo kavo, je boljše. Pred Eltroxinom se mi to ni dogajalo – bila sem izrazito jutranji tip in sem brez problemov vstajala, polna energije, gore bi lahko premikala. Poleg tega imam zjutraj otečene prste na rokah. To v toku dopoldneva splahni in zelo pogosto moram lulat. Kot, da bi se mi čez noč nabrala voda. Zredila sem se 3 kg, vendar imam tudi povečan apetit in več jem. Je mogoče povečan apetit posledica jemanja Eltroxina? Bolijo me mišice in sklepi, kot da bi fizično delala oz. telovadila.
Pred kakšnim tednom sem začela jemati prehransko dopolnilo – Schindele’s mineralien (Schindelejevi minerali – kremenčeva/silicijeva kislina, železo in magnezij). To naj bi bilo dobro za vse, razstrupljevalo naj bi telo, predvsem pa pomagalo prebavi, ki je pri meni že od nekdaj lena. Pazim, da dopolnilo vzamem več kot štiri ure po Eltroxinu. Za enkrat ne opažam nekih učinkov, vendar pa se menda ne poznajo takoj. Je tako dopolnilo sploh primerno za nas, ki jemljemo tiroxin?
Prosim za kakšno mnenje še z vaše strani, ki imate več izkušenj in ste že dlje časa v tem – te spremembe, ki jih opažam – so normalne? Naj povem še to, da sem stara 46 let in drugače zdrava.
Lep pozdrav,
MK
Za počutje niso krive tablete ampak neprimerna količina hormona v telesu, kar pomeni premalo ali preveč tablet.
Vaši problemi so se začeli v bistvu po odstranitvi polovice ščitnice in obenem začetku nadomeščanja hormonov.Telo nima več samostojno urejene “proizvodnje” hormona in to je po vsej verjetnosti razlog za težave.Vsak od nas različno absorbira tablete, poleg tega se lahko celo zgodi, da Eltroksin ne deluje tako kot bi moral…
Vaši znaki kažejo na premalo hormona (otekanje, lena prebava, rejenje, utrujenost…) Tudi povečan apetit je znak premalo hormona (prenizka doza tablet in ne tablet kot takih).
Kakšen je vaš TSH ? Zdravniki hitro rečejo da so izvidi OK, vendar izkušnje kažejo, da ima večina bolnikov znake prenizke količine hormonov, če ima TSH nad 2.in niso OK.
Prehransko dopolnilo naj ne bi škodilo, je pa res, da morajo preteči biti najmanj 4 ure po zaužitju tabletk, še bolje bi bilo, če ga vzamete po kosilu ali proti večeru (to predvsem velja za železo in kalcij.. po mojih izkušnjah pa tudi za kisline.
Te spremembe so pogoste v “hipo” stanju po OP ščitnice in začetku (ali tudi kasneje) jemanja tablet, ko količina tablet ni zadostna. Vendar je to starnje potrebno urediti, da bo počutje vredu. Kontrola čez eno leto je pri takem počutju malo pozna, kahko si greste pregledat kri (vsaj TSH, če ne še T4 in T3) v Adrialab.
Forum je zaprt za komentiranje.