Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje ELTROXIN

ELTROXIN

Spoštovani!
Pred kratkim sem vas prosila za razlago izvida zdaj pa se zopet obračam na vas glede zdravila Eltroxin.
Včeraj se dvignila zdravilo v lekarni in bila šokirana glede možnih neželenih učinkov.
Zanima me ali so ti zelo resni stranski učinki pogosti, v kolikem času se pojavijo? Ali se bo alergijska reakcija(če se bo) pojavila že prve dni jemanja tablet?
Odpravljam se na dopust in ne bi želela da bi me to presenetilo na dopustu in bi zaradi tega iskala zdravniško pomoč.
V navodilih piše, da varnosti uporabe med nosečnostjo in med dojenjem niso ugotovili in da ga lahko uporabljam le v nujnih primerih. Ali ga bom med nosečnostjo(katero načrtujem v bližnji prihodnosti) morala jemati?
Ali moram zdravilo jemati vsako jutro natančno ob uri, ali je lahko zamik napr 1 uro oz.2 uri?

Stara sem 33 let .
Prejela sem izvid in sicer:

TSH: 5,359 mE/L (0,35-5,50)
PT4: 13,69 pmol/L (11,5-22,7)
PT3:3,56 pmol/L(3,5-6,5)
protitelesa proti TG:35,8 kE/L (do 60)
protitelesa proti TPO : >1300 kE/L (do 60)
TRAK TSI :<0,3 E/L

UZ: ščitnica je normalne oblike in velkosti, difuzno zmerno hipoehogena, nekliko nehomogene strukture. Prekrvavitev je normalna.

Predlagana terapija Eltroxin 50 mcg/dan. Glede na moje izvide me zanima ali je to ustrezna terapija oziroma ali jo potrebujem? Namreč zelo se bojim stranskih učinkov teh tablet tako da bi rada še vaše mnenje preden vzamam prvo tableto.. Je terapija doživljenjska? Moja sestra se zdravi Euthyrox tabletami. Tudi mama ima težave s ščitnico. Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Pri vas gre za kronično avtoimunsko bolezen ščitnice (Hashimotov tiroiditis), ki je na meji premajhnega delovanja. Odločitev glede nadomeščanja ščitničnih hormonov (Eltroxin) je v teh primerih individualna. Kadar je odmerek L-tiroksina primeren, nima nikakršnih stranskih učinkov, saj gre le za dodajanje hormona, ki ga v telesu primanjkuje.
Dodajanje L-tiroksina je še zlasti potrebno v nosečnosti, ko se potrebe po ščitničnih hormonih povečajo. Zdravilo je najbolje jemati zjutraj na tešče, ni pa nujno potrebno jemanje točno ob določeni uri.

Lep pozdrav!

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Zdravo Ria,
tudi mene je bilo na zacetku strah, kako bom reagirala na zdravilo, ne vem sicer, kako ti je svetoval zdravnik, ampak najbolje je, da zacnes z zelo nizko dozo 1/2 tabletke ali pa samo 1/4 in potem cez kaksnih 14 dni povisas, da se telo navadi, vsaj meni so tako svetovali in samih zdravil nisem cutila, sicer pa se ti lahko pojavijo palipitacije (hitro utripanje srca), ce takoj zacnes s 50mcg.
lp Kathy

New Report

Close