Elektricne zobne scetke
Zena si zeli elektricno zobno scetko. Rad bi seveda kupil dobro napravo, ze iz tega vem da zadeva ne bo poceni, poleg tega nocem imeti navadnih baterij notri ampak akumulatorje. Krtaca mora biti primerna tudi za nekoga, ki ima obcutljuve dlesni.
Sicer sem prebral, kar je v tem forumu ze bilo napisano, vendar bi raje kaksen bolj konkretne odgovore o preizkusenih modelih, ker nocem uletet v trgovino in Delboyu za pultom rec naj mi proda “dobro ampak zato malce drazjo scetko”.
Prav tako me zanima, kaj je s to vodno prho zob, ki je omenjena v nekaterih clankih, kajti po vseh testih ki sem jih prebral do sedaj je najboljsa krtaca Sonicare plus, baje je dober tudi oral b 3d, vendar nobeden nima tus kabine zraven. Na koliko casa se v praksi menja scetke, ker so nagravzno drage?
V upanju na kaksen pameten odgovor, lp KT
Spoštovani kilgore,
verjetno ste prebrali o električnih zobnih ščetkah več kot jaz, tako da vam “pametnega” odgovora, ki ga pričakujete od mene, ne morem dati.
Žal tudi nimam osebnih izkušenj s temi krtačkami.
Vodne prhe odstranjujejo le ostanke hrane in ne zobnih oblog, ki jih je potrebno odstraniti mehanično – z navadno ali z električno krtačko. Obe krtački, ki ju omenjate, sta kvalitetni, tako da gre v veliki meri le za izbiro proizvajalca.
Navadne zobne krtačke naj bi ( teoretično ) zamenjali vsak mesec, vendar pa za odrasle zadostuje približno na 3 mesece. Cena pa je relativna stvar – zalivke, mostički in prevleke so dosti dražji, umivanje zob pa je edina prava preventiva pred kariesom ( tudi bencin je drag, pa se vseeno stalno vozimo z avtomobili ).
Lepo pozdravljeni!
Krtačko sem danes celo kupil, predvsem ker me je poklical še en vaš stanovski kolega (skoraj, še en izpit mu manjka), ki me je prepričal, da so razne ionizajoče ščetke samo drage in nekoristne igrače, da je pa električna mehanska krtača solidno darilo.
S tem je seveda izločil sonic. Tako da sem si že razpraskal dlesni. 🙂
Lep pozdrav, KT
Da ste avtomatično izločili ‘sonic’ (verjetno mišljeno sonicare) seveda ni pravilno. Sonicare ni ionizirajoča zobna ščetka (kot tiste, ki so jih prodajali v topshopu), ampak je električna ščetka, ki čisti s pomočjo ultrazvočnega nihanja ščetin, ki ob mehanskem čiščenju daje izredno dobre rezultate. Klinične raziskave namreč kažejo, da ta ščetka edina zmanjša oz. deluje na medzobne obloge in tako nadomesti vsakodnevno nitkanje (ki ga opravlja le 6% Slovencev) ter tako preprečuje nastanek paradontalne bolezni. Ultrazvočno nihanje deluje namreč še 2-3 mm dlje od konca ščetin. Dobre rezultate s dotično ščetko so ugotovili tudi na Stomatološki kliniki v Lj, kjer so jo testirali na pacientih z implantati. Edino cena je slaba stran te ščetke. Nastavki se pa menjujejo na pol leta.
Glede oscilirajoče ščetke, ki ste si jo kupili pa slednje: ker je lahko izguba trde substance zob zaradi hitrega ščetkanja in abrazivov v zobnih pastah velika uporabljajte raje gel in ne paste. Gel je brez abrazivov in zobje bodo čisti in nepoškodovani. Bodite pozorni na vsebnost Triclosana v pastah in gelih. To je odličen kemični odstranjevalec oblog, ki ga vedno pogosteje uporabljajo.
Za konec pa to: vsaka ščetka je dobra, samo, da jo uporabljate in to pravilno!
Lep pozdrav!
Rene Male, dr.stom.