Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija ekstrasistolije

ekstrasistolije

Lepo pozdravljeni!

Stara sem 24 let in imam atrijske in ventikularne ES ter med drugim blagi prolaps mitralne zaklopke. Trenutno jemjem propranolol (40mg) vendar mi ne pomaga, kajti težave (preskakovanje srca, nereden utrip skratka) se mi še vedno pojavljajo. Opažam, da nekoliko bolj ob hudem psihičnem ter fizičnem naporu. Zanima me kako se lahko te težave odpravijo in katera zdravila bi mi mogoče bolj pomagala kot betablokator? Ali so ES v mojem primeru lahko nevarne zaradi prolapsa? Hvala za odgovor! LP, Teja

Odmerek Propranolola (40 mg) je mnogokrat zadosten, da prepreči nastanek ekstrasistol (ES), vendar ne vedno. Verjetno ne bo nič narobe, če boste poizkusili jemati dva odmerka po 40 mg na dan (40 mg zjutraj in 40 mg zvečer). Če se bo ob tej terapiji stanje izboljšalo, svetujem, da jo jemljete 1-2 tedna in se za tem vrnete na prvotno terapijo. Morda se bo pokazalo, da je najbolj primerna terapija Propranolol 2 x 40 mg/dan.

Propranolol je verjetno najbolj primeren betablokator proti ES. Lahko poizkustie še drugega po navodilih zdravnika. Če betablokatorji niso uspešni, preidemo na druga antiaritmična zdravila (teh je več vrst). Če ne prekinemo ES z nobenim zdravilom preidemo na manjši instrumentalni poseg.

ES niso nevarne, če jih ni dosti. Če jih je dosti, bolnika motijo pri delu.

Prolaps je lahko majhna nenormalnost srca, za katero bolnica niti ne ve, lahko pa velika in moteča.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close