ekstenzijski vzorec?
pozdravljeni. pri hčerki ki je stara en esec me je začelo skrbet to da morda ne gre za ekstenz. vzorec, kajti v vratu je zelo močna, dviga glavico medtem ko je na ramenu( podiranje kupčka), na trebuhu noče ležati niti minuti v posteljici, razen na mojem prsnem košu pa leži. tudi ko išče dojko in ji nekaj ne odgovarja imam občutek da kar fajn nazaj z glavo leze. kaj je to povezano kaj z ekst. vzorcem in če je, kaj je vzrok temu in kakšne so posledice?
hvala
Spoštovana,
“ekstenzijski vzorec” je samo opis določenega gibanja dojenčka in sam po sebi ni nekaj patološkega. Drugo je namreč, če dojenček reagira na ta način v določenem trenutku (pri podiranju kupčka, ob “histeričnem” joku, ob iskanju vira hrane) ali pa je v tem položaju večji del časa, celo v spanju.
To, kar opisujete pri vaši malčici, se mi ne zdi nič napačnega. Seveda pa lahko šele pregled (ki ga bo zanesljivo opravil vaš pediater v posvetovalnici) da dokončen pomirjujoč odgovor.
Pozdrav,
zanima me še to, ker že tako dviga glavico ali je priporočljivo jo za kako min. f+dati v trebušni položaj? zasledila sem da je za dojenčke priporočljivo da se jih da na trebuh da jačajo vratne mišice- ampak naša je že tako aktivna v v rtau, da ne bi s položajem na trebuhu tega še ojačala- oziroma če gre res za eks. vzorec, ali je sploh lahko na trebuhu?
hvala
lep večer
Spoštovana,
pri novorojenčkih in dojenčkih do 3. meseca se svetuje polaganje na trebušček le za krajši čas, več pri tistih, ki imajo težave z napenjanjem, pa še to le pod nadzorom. Razlog je v ugotovitvi, da je spanje na trebuščku pri “mladih” dojenčkih eden od dejavnikov tveganja za nenadno nepričakovano smrt v zibki (med njimi so tudi pregretje – spanje na pretoplem, kajenje v prostoru, kjer je dojenček, virusne okužbe dihal).
Po 3. mesecu pa je “pasenje kravic” spet priporočljivo – a seveda v razumnih časovnih mejah. Najbolj smo zadovoljni, če se otrok sam obrača s hrbta na trebušček in obratno.
V starosti, kot je vaša dojenčica, ni nobene potrebe po siljenju v ta položaj, zlasti če ga “ne mara”. In prav ste ugotavljali – če že tako ali tako pretirava z iztezanjem vratu, bi njen prekomerni vzorec s polaganjem na trebuh še okrepili.
Lepo se imejte,