ekstenzijski vzorec
Običjano to ne pomeni napačnega gibanja, razen če ga zateguje tudi na splošno navzad.
hvala za odgovor. na splošno ga sicer po mojem mnenju ne zateguje. Pomislila sem, ali mu škodujem s podiranjem kupčka preko rame? Sicer v tem položaju ni prav nemiren in se ne steguje nazaj, vendar glavo večinoma drži pokonci in ni naslonjena, razen če je utrujen. Drug položaj, ki ga uporabljam pri podiranju kupčka je preko moje noge – ali je ta bolj ustrezen? Tudi v tem položaju mu glava ne “pada dol”, ampak jo drži v liniji hrbtenice, rokice pa visijo dol preko moje noge. Ali je to ok?
Ali je vzrok obračanja glave proti sredini v bočnem položaju lahko spanje na trebuhu?
Ali je smiselna delta blazina za spanje na boku? do katere starosti je to sploh ustrezno?
Kratkotrajno podiranje kupčka ne povzroča preitranega zategovanja, saj običajno kuopček podrejo v minuti ali dveh.
Dojenčkova lega v spanju je na hrbtu ali na boku, večinoma se sami obrnejo na hrbet, ne na trebuh. Trebušno lego pri malih dojenčkih odvsetujemo (ker so v študijah nenadnih smrti v posteljici pač ugotovili, da je bilo več smrti najdenih pri dojenčkih z zadnjo znano lego na trebuhu).
Blazino lahko uporabite, pa vendar se tudi z blazino pogosto kar sami obrnejo oz. zlezejo na hrbet.
Pozdravljeni!
Moj 25 dni star sin me je vceraj presenetil, ko se je sam obrnil iz trebuha na hrbet in sicer v obe strani. Ker imava posvetovalnico sele naslednji teden se obracam na vsa. Prebrala sem kar nekaj stvari o ekstenzijskem vzorcu in vedno bolj se mi zdi, da bi lahko slo zanj. Ze pri prvem previjanju v porodnisnici je na trebuscku dvigoval glavo in se stegoval nazaj, vendar me nihce ni opozoril da bi lahko bilo kaj narobe, pravtako veckrat med spanjem zateguje glavico nazaj, odrine tudi ce mu jo s cim zalozim. No naj povem se to da je bil porod precej tezek, saj je bil otrok za mojo postavo (155 cm in 48 kg) precej velik 3750g in 51 cm, imel je ovito popkovino in babica je med samim porodom rekla, da ves cas premika in obraca glavo.
Zanima me naslednje:
1. Ker zdaj spi na vzdignjenem vzglavju, kot je v porodnisnici, zaradi polivanja, bi bilo vrjetno boljse, da spi na ravnem, s polivanjem vec nimama tezav?
2. Naj ga polagam na bok ali hrbet?Zdi se mi, da glavico manj zvraca ce je na hrbtu, jo pa sam obraca na obe strani.
3. S cim naj ga zalozim ko je na boku? Ali so primerni tisti trikotniki, ki jih lahko kupis, imama jih doma, vendar jih nisva uporabljala ker je bil vedno nezadovoljen, ampak razmisljam da zato, ker tam glave ne more sam potisniti nazaj.
4. Do sedaj sem ga obcasno dajala spat na trebuh, ker mu je to res odgovarjalo in je res lapo mirno spal. Med spanjem ni dvigoval glave, tudi se ni poskušal obrnit, verjetno je bolje da je sedaj cim manj na trebuscku in da to upostimo?
5. Ali lahko ze tako zgodaj otrok zacne z fizioterapijo? Razmisljala sem tudi da bi obiskovala pedokinetiko, ki jo izvaja fizioterapevtka, verjetno mu to skodit ne more?
Opravicujem se za toliko vprasanj, ampak od vceraj razmisljam se samo o tem. Hvala ze vnaprej!
Hvala
Na ekstenzijski vzorec oz. pretirano iztegovanje dvignjeno vzglavje ne bo vplivalo. Lahko ga spustite, lahko pa tudi pustite dvignjeno vzglavje. Lega, ki jo štejemo primerno za spanje, je hrbtna ali na boku. Dojenček seveda med spanjem, ko je povsem sproščen (torej ni zvišane mišične napetosti), nagne glavico navzad, s tem odpre dihalno pot in lažje diha. To torej ni znak ekstenzijskega vzorca samo po sebi. Ni potrbno podlaganje ali prisilno poravnavanje. Spanje na trebuhu odsvetujemo kot neprimerno za dojenčke.
Trenutno ni videti, da bi potreboval nevrofizioterapevtsko obravnavo, le pravilni handling – pestovanje, pravilno dvigovanje in čim manj v pokončnem položaju.
Pedokinetika je v redu, mogoče pa bi počakali kakšen mesec ali dva, ni potrebno takoj zdaj.
PRAVILNO pasenje kravic je izjemnega pomena pri pridobitvi kontrole glavice in nadaljnjega gibalnega razvoja. Otrok z izrazitim ekstenzijskim vzorcem ne zna vzdrževati lege na trebuhu, ker mu glavico vleče na podlago, ramena pa navzad ali ga kar obrne na hrbte. Otroka položimo na trebuh tako, da se opira na podlahti, če je potrebno, pomagamo, da mu ramena ne potegne narazen (držimo v pravi legi). Obenem sproščamo zakrčene ročice od ramen proti prstom (poteg nežno od ramen proti dlanem).