Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija ekstenzijski vzorec

ekstenzijski vzorec

Spoštovani!

Sem sveža mamica enomesečnega sinčka, ki je začel kazati znake ekstenzijskega vzorca. Glavico obrača v eno stran in močno gleda nazaj. Z dojenjem nimam problemov, dobro in močno zagrabi bradavico, se nahraniva in ne končava z jokom.
Ker tudi jaz (kot verjetno mnogo novopečenih mamic) nisem bila opozorjena na določene načine držanja otroka, ki lahko povzročajo take (neprijetne, nezdrave) posledice, sem v skrbeh. Prosila bi vas samo za kratek nasvet, kaj storiti, da to “odpravim” ali je nujno, da obiščem pediatrinjo, saj smo ravno tri dni nazaj imeli pregled in ni nič omenila.
Zanimalo bi me tudi, kako naj ga imam čez dan, ko ne spi, vedno ga namreč ne morem imeti na rokah – je lahko v lupinici, ali mora biti obvezno na ravni podlagi?
Naj še povem, da sem pobrskala po vaših starih odgovorih in izkušnjah drugih mamic, pa nekako nisem zasledila pravega odgovora na svoje vprašanje.
Hvala za vaš trud in odgovor.

Pozdravljeni, mojgg,
otrok naj bo v tej starosti na ravni podlagi, v naročju pa v položaju lunice, tako da ima podprto glavico (ne sme lesti nazaj) ter ročici lepo navzpred v srednji legi. Pri podiranju kupčka pazimo, da otrok ne dviguje glavice, ko je na našem ramenu, ker to povzroči prehitro iztegovanje v vratu, zategovanje ramen nazaj, ki pri legi na hrbtu tako ostajajo fiksirana na podlago, pri obratu na bok pa vidimo, da rame in ročica zaostajata pri obratu. Če otroka, ki ima ekstenzijski vzroec hočemo pravilno nositi v položaju lunice, se temu upira, dviga ritko in nas z glavico tišči v roko-se hoče iztegniti.
Tudi dvigovati ga moramo pravilno. Poglejte poglavja v linku mame i bebe, kjer je to prikazano in opisano.
Otroka imate seveda lahko tudi v lupinici, v naročju, leže na hrbtu in na bokih, vendar naj vsak položaj ne traja kar v nedogled. Lupinice naj ima otrok zadosti po 10 ali 20 minutah, ne sme pa tam sedeti več ur. Prava mera velja za vsak položaj.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Se vam iskreno zahvaljujem za odgovor. Imela pa bi še eno vprašanje. Kako lahko odpravim to obračanje glavice nazaj, pa njegovo tiščanje v roko ter dvigovanje ritke, ko je v položaju lunice? Ali moram roko držati toliko trdno in ne dovoliti, da bi se iztegnil, saj to počne zelo močno in z jokom? Če ga to boli? Smili se mi namreč. Zdaj sem ga zadnje dni bolj opazovala in videla, da se v ležečem položaju na boku tudi preteguje z glavico močno nazaj in takrat vedno zajoka. Mogoče ga zaboli.
Mi lahko, prosim, svetujete pisno, ali naj grem raje do pediatrinje?
Hvala še enkrat in lep pozdrav.

Obračanje in zvijanje nazaj se samo popravi s pravilnim handlingom.
Ko se otroček upre (zategne, postane trd, se z ritko dvigujer in glavico tišči nazaj v vašem naročju), mu položite prosto roko na trebušček in rahlo pritiskajte (če ga imate na levi roki, z levo roko), z desno pa ga božajte po telesu, da ga s tem sprostite. Kar naekrat popusti in potem je v redu. Enako na trebuščku, če kar dviguje prsni koš in ročici tišči nazaj. Ročici mu poravnajte in ga božajte pod ramen proti zapestjem, da se sprosti in razpre rokice. Naslonjen naj bo na podlahti.

Ko vam to preide v navado, potem boste videli, da je tega zategovanja in upiranja vedno manj in da je otrok mehek in v primerni legi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spostovani,
mene samo zanima, kdaj mine ta ekstenzijski vzorec.
Nas zdaj 6 mesecev stari fantek je imel na zacetku enake tezave. Potem smo ga zaceli dvigovati in nositi tako, da je vedno imel rokice pred sabo. In zdaj se mi zdi, da nima vec nobenih tezav.
Soncen pozdrav!

POzdravljeni, Tanya,
če se z otrokom pravilno ravna, potem ekstenzijskega vzorca ni več. Ker to ni normalen pojav, ni možno reči, kdaj mine. Ko pač pravilno delate, se to ne pojavlja več.

Spoštovani!

Kako vem ali je sinovo obnašanje zaradi ekstenzijskega vzorca ali zgolj pretegovanje in krčenje ter zvijanje zaradi močnih krčev oz. zaradi močnih mišic glavice in želje po dvigovanju glavice?Star je en mesec ter 12 dni…

Hvala!

POzdravljeni, Sonce04,
otrok, ki ima povdarjen ekstenzijski vzorec se v položaju lunice ne počusti dobro, dviguje ritko in se opira na petke. Ko ga pestujete, glavico potiska nazaj. Otrok pri 1 mesecu nima nič močnih mišic glave, ima take, kot vsi ostali. Če ga nosite pokonci in v tej starosti preveč dviguje glavico ter vleče ramena nazaj, potem je to nepravilno nošenje in bo kmalu pokazalo tudi svoje znake na ramenih, ročicah, pri obratu na bok…

Pozdravljeni!

O EV sem prebrala res ze veliko, pa imam se vedno nekaj vprasanj, ki se nanasajo na mojega otroka.

1. Ali se EV pojavi kadarkoli v prvem letu otrokovega zivljenja?

2. Ali je VSAKO stegovanje glavice nazaj in uslocevanje hrbta nazaj ze EV ali pa gre lahko za normalne gibe otroka?

3. Ali mora biti otrokova drza ves cas samo uslocenost naprej oz. v polozaju lunice, z rokicami naprej, pokrcenimi udi ipd.?

4. V RA smo bili 10 dni nazaj. Ali je mozno,da je prislo do EV po pregledu v RA (tam niso opazili nicesar posebnega)?

5. Otrok je star 6 tednov in se samo obcasno zvije nazaj, predvsem kadar ga mucijo krci, napenjanje, vetrovi, zraven vedno godrnja ali jokca. Enako je pri podiranju kupcka (mocno dvignjen cez ramo z glavo in rokicami naprej); najprej zagodrnja, se nagne naprej in potem nazaj in zraven se napenja, postane rdec v obraz.
Sicer otrok lepo spi, uslocen naprej z rokicami pred seboj, tudi dojimo se normalno, edino spet, kadar pride do napenjanja, se odriva z rokicami od dojke. Tudi v polozaju lunice se ne upira, razen spet pri napenjanju, takrat se skrci in potem raztegne, zraven obicajno zajoka ali vsaj stoka. Pri kotaljenju iz boka na bok rokice lepo sledijo. Skratka, opazam, da je to uslocevanje nazaj povezano z napenjanjem in stokanjem, nikoli ni kar tako iznenada. Ali je to ze EV?

6. REceno mi je bilo, da se tako majhni otroci iztegujejo stran od bolecine in od tod potem ob napenjanju to uslocevanje nazaj. Ali je to res?

7. Ali tako majhnega otrocka lahko prekotalim na trebuh? Patronazna je rekla, da s tem krepimo vratne misice. V tem polozaju mi otrok premakne glavico iz ene strani na drug stran.

Hvala za vas odgovor, ceprav vem, da ste ze veliko pisali o EV. Ne bi rada delala kaj narobe, sploh ker imam za seboj ze eno res zalostno izkusnjo, sem zdaj se bolj zaskbljena za vsako malenkost.

Pozdravljeni, tana77,
1. EV se najpogosteje pojavlja zgodaj, zaznamo ga običajno že pri prvem mesecu in se potem nepravilno gibanje samo stopnjuje oz. kaže skozi vedno več gibalnih vzrocev.
2. Vsako iztegovanje, ki je se kaže pogosto in otrok ob tem izkazuje tudi težave (se ne poseda, se opira s petkami in dviguje ritko, zateguje ramena, se usloči nazaj, na trebuhu protestira…-velja za prve tri mesece) je patološko.
3. Da, samo takšen položaj, kot ga sicer otrok ima, če ga pustimo na miru in ga ne prisiljujemo v naše željeno pestovanje, je pravilno. Otrok nikakor ne sme biti iztegnjen, iztegovanje je sicer normalen proces, vendar ne v teh mesecih, ko mi že sami hočemo otroka iztegniti (1-3 mesece). Torej, otrok mora ležati na primerni podlagi, pestujemo pa ga v položaju lunice.
4. EV je lahko samo nakazan in so vam sicer samo pokazali pravilni handling (kot vsem ostalim), pri tem pa se smatra, da bodo s pravilnim pestovanjem izginili vsi znaki iztegovanja. Če bi bilo poleg znakov nepravilnega nošenja narobe še kaj, bi bili napoteni k nevrofizioterapevtu.
5. Če opažate iztegovanje le pri napenjanju ali krčih (in nikoli npr. med hranjenjem in pestovanjem v položaju lunice), potem to ni ekstenzijski vzorec, pač pa napenjanje. Vseeno pa se je potrebno držati navodil handlinga.
6. Bo že držalo.
7. Lahko ga prekotalite, za sedaj pa še ni potrebe. Na trebuhu za sedaj zadostuje med previjanjem nekaj mintk.

Draga Tana,
veselite se otročka in ne skrbite, prav gotovo bi vsi, ki so do sedaj otročka pregledali, opazili, če bi bilo karkoli narobe.
Vse dobro v novem letu vam želim.

Najlepsa hvala za vas odgovor ki nam je kar trem mamicam razjasnil marsikaj.

Se eno vprasanje bi imela, ce lahko; ali se EV kaze samo v budnem stanju otroka ali tudi med spanjem?

Otrocek brez problema zaspi v polozaju lunice v narocju, le ko se pricne prebujati in kazati znake lakote, se pricne zvijati v vse smeri, med drugim tudi nazaj. Ko ni lacen je spet brez problema buden v polozaju lunice.

Se da kje dobiti navodila za handling, razen na bebe in mame? V RA so bili pokazani prijemi zelo na hitro, nihce ni omenil EV ali karkoli v zvezi s tem. Obstaja kak CD z napotki ali kaksna knjiga, karkoli?

Namrec odkar skusamo izvajati handling, je premikanje otroka prava mora, saj nikoli ne vemo ali ga drzimo pravilno. Lunico se znamo, tezave se zacnejo pri premikanju iz enega polozaja v drugega, recimo iz polozaja za dojenje v polozaj za podiranje kupcka. Kako to izvesti brez da bi otroka vsaj nekoliko iztegnili, ko si ga polagamo na rame?

Zahvaljujemo se vam za vaso potrpezljivost in tudi vam zelimo samo vse dobro v novem letu.

Pozdravljeni, Tana,
med spanjem je otrok običajno sproščen, vendar včasih tudi v spanju vidimo, da leži čisto iztegnjen, z glavico nazaj. Najbolj pa je EV opazen pri gibanju v budnem stanju.
Če se zvija in izteguje pri prebujanju ali ko je jezen, sicer pa ne in je čisto rad v primernem položaju za pestovanje, potem to zelo verjetno ni EV.
Navodila za handling so žač na internetu nepopolna ali slaba, tudi razvojna pediatrinja svetuje mame i bebe. Obstaja pa pri zdr. zavarovalnici Vzajemni DVD, ki ga lahko naročite, z vsemi navodili.
http://www.vzajemna.si/content.asp?ContentId=978

tana, nič ni narobe, če otoka “iztegneš”, ko ga daješ iz enega položaja v drugega. mi že več mesecev hodimo na fizioterpijo in niso nikoli omenili, da bi to lahko bil problem. sem pa jaz dostikrat rešila zadevo tako, da sem otroka odložila po hranjenju in ga takoj ponovno dvignila za podiranje kupčka. tako se izogneš stegovanju, pa še kupček se običajno hitreje podre.
pri handlingu je najbolj pomembno, da se otroka nosi v lunici in da se ga zna dvigovati/polagati v bočnem položaju.

Pozdravljeni,
nisem vedela, da je takšno iztegovanje problematično, celo patološko. Naša punčka je stara 3 mesece.
Že od rojstva dalje smo opažali, da je, predvsem v spanju (dajali smo jo na bok), spala tako, da je glavico velikokrat močno usločila nazaj. Prav tako sva imeli težave tudi pri dojenju, saj je zavračala dojko in se vedno začela močno usločevati nazaj, zraven je jokala. (Dojenje smo opustlili, sedaj jo s svojim mlekom hranim po steklenički)
V posvetovalnici zdravnik na to ni reagiral, češ da odlično napreduje.
Pri podiranju kupčka ni z glavico nikoli počivala na rami (razen, ko je med dojenjem zaspala), vedno jo je imela dvignjeno. Prav tako opažam, da ko “pase kravice” sploh ne zna počivati tako, da bi glavico spustila. Prej je vedno pričela jokati, zdaj, ko je že večja, se z usločeno glavico prevali na bok in potem na hrbet.
Pred tremi dnevi je bila stara 3 mesece in že popolnoma samostojno drži glavico. Nositi se hoče samo v pokončnem položaju ali sedeti. Položaj na rokah (lunica) zavrača razen, ko je zelo zaspana.
Pred dobrim tednom dni (pri 3 mesecih, torej) so se začeli tudi zelo hudi krči (zvečer dam včasih celo lekadol, pa ne pomaga skoraj nič) s smrdečim blatom (izvidi krvi so ok – ne kaže na virozo). Ob krčih pa to zvijanje nazaj postane še toliko bolj očitno, saj skoraj “pobegne” iz rok. Opre se na glavico in pete, ritko ter hrbtenico pa močno usloči od podlage.
Ali lahko gre za EV? Kako naj ugotovim, glede na to, da v posvetovalnici zdravnik ničesar ne obravnava “resno”. Na vsako moje vprašanje dobim odgovor, da naj ne skrbim, saj zelo lepo napreduje.
Kakšne so dolgoročne posledice EV, če se ne zdravi? Ali je pri nas že prepozno?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Valerija

Med krči ali bolečinami ekstenzijskega vzorca ne moremo ocenjevati, saj se vsi otroci v takih primerih krčijo in iztegujejo. Vendar opisujete nekatere znake tudi v času, ko je deklica zdrava. Pomagalo bi, da bi vam kakšen nevrofizioterapevt pokazal, kako ravnati z otrokom, kako vzpodbujati pravilno gibanje in popravljati ekstenzijske gibe. Dolgoročno so otroci z izrazitim ekstenzijskim vzorcem upočasnjeni v gibalnem razvoju, naučijo se nepravilnega zaporedja in gibov ter so običajno malce “štorasti” in nerodni.
http://med.over.net/forum5/read.php?11,504710,504710#msg-504710
http://med.over.net/forum5/read.php?46,1577324,1577486#msg-1577486

Pozdravljeni!

Imamo skoraj 6-mesečno punčko, rojeno 1 mesec prezgodaj in dobrih 14 dni nazaj sem opazila zvijanje glave nazaj (predvsem pri ležanju na desnem boku). A gre tudi pri njej za ekstenzijski vzorec? Pred tem nisem opazila ničesar nenavadnega (pasenje kravic, obračanje na bok…vse se mi zdi normalno in časovno primerno). Posebnega handlinga nismo izvajali. A mislite, če bi začeli s pravilnim handlingom sedaj ne bo prepozno in se bo to popravilo? A bo potrebno v RA? Hvala za pomoč.

Če je njen gibalni razvoj popolnoma normalen, se torej obrača iz hrbta na trebuh, na trebuhu dvigne prsni koš in se opre na iztegnjene ročice, prijemlje z obema rokama, predene igračko iz ene ročice v drugo, potem je malo verjetno, da bi v tej starosti šlo za novonastali ekstenzijski vzorec. Otrokov razvoj bo ocenil pediater na preventivnem pregledu v starsoti 6 mesecev.

Pozdravljeni!

Punčka se še ne obrača iz hrbta na trebuh, samo iz hrbta na oba boka. Tudi ne iz trebuha na hrbet, če jo tja damo. Na trebuščku dvigne prsni koš, rokice iztegne, vendar jih ne da pod sebe, ampak večinokrat pred sebe in se zato ne dvigne tako visoko, da bi se lahko prekucnila. Igračke, ki visijo nad njo ali če jih damo v roko ali pred njo, da jih doseže, prijemlje in jih daje v usta, velikokrat jo opazim, da si ogleduje rokice pred sabo. Skoraj ves čas, ko leži na hrbtu ima nogice dvignjene in si jih prijema z rokami. Ko leži na hrbtu tudi pogosto dviguje rito in se z nogicami upre od podlage in se tako premika po podlagi. Zadnje nekaj dni na trebuščku skrči desno nogo in jo daje pod ritko. A je to še vse normalni razvoj? Če ne gre za ekstenzijski vzorec, kaj bi potem lahko bilo? Hvala za vse.

Kar ste napisali, izgleda povsem pričakovan in normalni gibalni razvoj 5 mesečnika (kar deklica tudi je, če gledamo prezgodaj rojenost).

mene pa zanima, če je normalno, da 2 meseca star sin, ko ga s hrbta obrnem na bok, da bi ga dvignila, glavo obrača proti sredini in se na ta način želi vrniti na hrbet. to dela na previjalni mizi in v postelji. ponoči se z boka takoj obrne na hrbet, čeprav ga od zadaj zalagam.

New Report

Close