Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Ekstenzija

Ekstenzija

Pozdravljeni,

Z mojim 5 mesecnim sinom sva ze avgusta dobila napotnico zaradi ekstenzijskega vzorca, vendar sva sele zdaj prisla na vrsto za razvojno ambulanto.

Skrbi me, da je zdaj ze prepozno, da bi ekstenzijski vzorec popravili. Prvo fizioterapijo sva imela vceraj, fizioterapevtka je samo komentirala da “se res precej zvija”, ne vem pa ali je ekstenzija zelo izrazita ali v “mejah normale”. S handligom se trudim po najboljsih moceh. Je za odpravo ekstenzije pri 5 mesecu starosti ze prepozno ali je se cas?

Najlepsa hvala in lep pozdrav! 🙂

Iztezanje (ekstenzijski vzorec) je zelo pogost “obrambni” mehanizem dojenčka, ko mu kaj ni všeč. In v “mirovanju” tega obnašanja ni opaziti.

Ker gre za vzorec odziva, je seveda povsem dovolj časa za učinkovito fizioterapijo – pa čeprav je tudi možnost, da bi izvenel sam od sebe :-). In če vam fizioterapevtka ni nakazala, da jo kaj skrbi in h komu vse bi vas bilo dobro napotiti, ampak je zgolj komentirala z besedami, ki ste jih navedli, ste res lahko mirni. Pravilno ravnanje – handling pa vedno koristi. Le da pri 5-mesečniku navodila za novorojenčka niso več uporabna :-).

Lepo telovadite in praznujte,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close