Ekološka hrana – izsledki študije
Official: organic really is better
Izsledki študije Evropske Unije, ki je trajala štiri leta, so uradno pokazali,
da ekološko pridelana hrana vsebuje več mineralov, antioksidantov
in manj maščobnih kislin kot konvencionalna.
V ekološko proizvedenem mleku so našli za 80% več antioksidantov kot v konvencionalnem, kakor tudi višje količine vitamina E. V ekološko pridelani pšenici, paradižniku, zelju, čebuli in zeleni solati je antioksidantov za 40% več kot v njihovih konvencionalnih dvojnikih.
Tudi ekološko pridelan krompir, kivi in korenje vsebujejo večji delež vitamina C.
Prav tako je v ekološko pridelanem sadju in zelenjavi več mineralov kot so železo in cink.
Še nedavno nazaj je angleška Agencija za standardizacijo in varnost hrane FSA trdila, da ni nobene pomembne razlike med konvencionalno in ekološko proizvodnjo.
Glede na visoko hranilno vrednost ekološko pridelanega sadja in zelenjave sedaj razpadajo veljavni standardi FSA, ki jih postavljajo in širijo pod zvenečimi imeni kot »5 na dan«, kajti sedaj zadostuje tudi manj. Tako postane ekološko pridelana hrana cenovno dostopnejša, ker ne potrebujemo kupovati nečloveških količin.
Študija je pokazala in upajmo, da za vselej končala razpravo o tem, da je kupovanje in uživanje ekološko pridelane hrane zgolj posameznikova odločitev za »poseben« življenjski stil.
Objavljen članek:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article2753446.ece
Ja, no to sem objavila zato, ker ljudje večinoma mislijo, da je prednost ekoloških živil samo to, da nimajo pesticidov in ostalih strupov, vendar to ne drži – je še dodaten plus, kar so zdaj dokazali, namreč tudi koristnih hranil je veliko več, ker jih kemija ne uniči, in predvsem ker so vzgajana ekološko, na zemlji in pod milim nebom in soncem, hranjena z deževnico in naravnim kompostom, ne pa v plastenjakih ali bog ne daj na hidroponiki, na cevkah, s katerimi jim dovajajo umetno hrano in ki sonca in zemlje še videle niso… :(( (ja, to se žal večinoma prodaja v naših trgovinah, vse polno vode in umetnih hranil…)
Že dolgo sem porabnica ekološko pridelanih živil (ne samo sadja in zelenjave), še preden je to postalo “moderno” (saj hvala bogu, da je, tako imamo možnost za večjo ponudbo). Ampak res ne vem, kaj je narobe z eksotičnim sadjem? Tudi to je lahko ekološko pridelano. Pa tudi, če ni, raznolika prehrana šteje. Sploh pozimi, ko je našega sadja manj na razpolago. Hvala bogu za citruse, ananase ipd. (pa čeprav le-ti nikoli niso pol tako dobri kot tisti, ki jih jem tam, kjer dejansko rastejo). Bolje nekaj vitaminov kot nič vitaminov.
Z eksotičnim sadjem samim po sebi seveda ni narobe prav nič – namenjeno je ljudem iz tistega klimatskega pasu, kjer uspeva; ljudje naj bi uživali predvsm hrano svojega podnebja, ker naj bi to bilo najnaravnejše – tako kot je tvoj organizem prilagojen na to podneje, je prilagjen tudi na rastline, ki v tem podnebu uspevajo.
Sadje… “od daleč” pa naj ne bi ustrezalo nam – npr. lastnost agrumov je, razumljivo (glede na podorčje kjer uspevajo), da HLADIJO organizem: to potrebujejo npr. črnci v žgoči Afriki pod vročim soncem, nikakor pa mi Evropejci v hladnejšem podnebju, če pa že, pa nikakor ne pozimi, kvečjemu poleti. Pozimi so pač primerna živila, ki (notranje) grejejo, in to definitivno ni eksotično sadje. Če si torej pozimi privoščiš kaj eksotičnega, naj bo to raje kak ingver in podobno…
Majja, pa sem te že imela za razsvetljeno, potem pa tukaj zagovarjaš eno od teorij prehranjevanja, ki je kot že rečeno zgolj teorija, kot mnogo drugih.
In kaj potem porečeš na npr. banane? Te prav nič ne hladijo. In pikantna hrana te prav dobro pogreje, pa jo jejo večinoma v zelo toplih krajih??
In še nekaj: Moj organizem krasno prenaša tropsko klimo, še bolj pa začinjeno hrano (kadarkoli!), pa sem rojena pod mrzlimi Alpami.
V., in kako ti veš, da ta teorija ne drži? Saj tudi ti lahko samo verjameš tistemu, kar prebereš ali slišiš, najbrž nisi šla zapisanih teorij o zdravi prehrani lastnoročno preverjat, pa tudi če bi jih preizkušala, bi to zahtevalo leta in leta, da se pokažejo kakšni relevantni rezultati. Človek mora v življenju uporabiti tudi nekaj intuicije, biti selektiven pri poplavi informacij, ki so nam dane – in ta konkretna teorija se vsaj meni osebno zdi zelo smiselna in logična, narava je že vedela, za katera bitja bo “rodila” kakšne plodove, če se banalno izrazim. Povsem jasno se mi zdi, da nam najbolje ustrezajo tisti sadeži, ki rastejo v klimi, v kakršni “rastemo” tudi mi (zdaj, drugo so migracije, to so pač umetne selitve in nimajo zveze z naravo). Če pa ti v to “teorijo” ne verjameš, to še ni garant, da je zato teorija zagotovo zmotna. Če ti ne leži, pač sledi drugim, saj ima vsak prosto pot.
A samo za informacijo, to teorijo zagovarjajo mnoge stare tradicionalne filozofije, med njimi makrobiotika, ki se ni brez razloga obdržala že tisočletja (ne le to, poznam mnogo primerov ,ko so si ljudje s tem načinom prehrane ozdravili hude bolezni, da še zdravniki niso mogli verjeti!!). A kot pravim, kakor komu ljubo!