Eklampsija
Spoštvani dr. Pušenjak !
Upam da ne boste zamerili ker vam bom postavila naslednje vprašanje. Pred 4 leti sem bila zaradi suma na antifosfolipidni sindrom konec 8.meseca nosečnosti sprejeta v porodnišnico. Tri dni po sprejetju v bolnico sem ponoči dobila eklamptični napad in naredili so mi urgentni carski rez. K sreči se je vse dobro končalo in dobili smo zdravo punčko.
Zanima pa me naslednje: ali se v takih primerih vodijo kakšni podrobni porodni zapisniki ? Od trenutka ko sem poklicala sestro da je z mano nekaj hudo narobe(motnje vida, otežkočeno dihanje…) se ne spomnim ničesar več. Kaj se je z mano zgodilo ne vem. Ne vem ali sem izgubila zavest ali je bilo kaj drugega. Tudi dan po carskem rezu se ne spominjam praktično nič. Vem da so mi povedali da imam deklico to pa je tudi vse.
Sam napad je bil res grozovit in imela sem občutek kot da me “odnaša” na drugi svet. Mogoče se vam bo to zdelo pretirano vendar ko se spomnim kako je bilo, se šele zavem kakšno srečo sem imela da sem bila takrat že v porodnišnici. Po eni strani imam občutek da je to tudi moj “drugi” rojstni dan ker bi se vse skupaj lahko zelo slabo končalo.
Pa še nekaj me zanima ? Koliko primerov eklampsije imate na leto v vaši porodnišnici. Ko se o tem pogovarjamo imam občutek da sem bila jaz eden redkih primerov. Za preeklampsijo ljudje že slišijo, za eklampsijo pa ne.
Upam da vas z svojim dolgovezenjem nisem preveč zamorila. Želim vam lep dan in vse dobro v prihajajočem letu.
Spoštovani,
eklampsija je oblika epileptičnega napada, ki pa ga sprožijo bolezenki procesi zaradi nosečosti. Pozdravi jo le odstranitev posteljice. Ob eklamptičnem napadu ženska izgubi zavest in za ta čas izgubi spomin, enako kot pri velikem epileptičnem napadu. Ob eklamptičnih napadih, če si ti sledijo drug za drugim brez ustrezne zdravstvene pomoči, je smrtnost zelo visoka in dosega tudi 50% in več. Eklampsija je v Sloveniji in pri nosečnicah, ki redno hodijo na posvete k ginekologu, izredno redka, se pa zgodi cca. 3 – 4 x letno, pri nas v LJ povprečno 1 – 2x letno. Ima namreč izredno pestro sliko razvoja. V preko 98% primerih napade uspemo preprečiti s pravočasno prekinitvijo nosečnosti, v redkih primerih pa se razvije tako hitro, da nam preprosto “uide” skozi filtre znanja in izkušenj, včasih pa se razvije med dvema terminoma pri ginekologu v nekaj dneh. Od nosečnic, ki jih prizadane eklampsija v Sloveniji jih večina ni hodila na redne preglede. Iz omenjenega si lahko ustvarite lastno mnenje, kako redek je takšen zaplet v nosečnosti, saj je v Sloveii letno okrog 18.000 porodov.
O vsakem porodu vodimo porodni zapisnik in ustrezne druge oblike dokumentacije, pri ekpampsiji intenzivne liste ali anesteziološke zapisnike ipd.
motnje vida, slepota (centralna), ki je ni tako lahko zaznati, saj nosečnica nič ne vidi vendar tega ne ve, dokler je ne vprašamo (zelo zanimivo stanje!), bliskanje pred očmi (od tega ime eklampsija – bliskanje!)….nato pa izguba zavesti in genealizirani tonično lonični krči vseh mišic po telesu, prenehanje dihanja za nekaj sekund do nekaj minut….