EKG-nespecifične spremembe
Spoštovani,
sem dokaj zdrava, sicer s previsoko telesno težo in občasnimi bolečinami v prsih, ki pa izzvenijo. Imam tudi anksioznost. Stara sem 24 let.
Zaradi bolečin sem bila 2x na urgenci (4 leta nazaj in drugič leto nazaj). Bolečina je izzvenela sama od sebe. Takrat obakrat so mi naredili EKG, interpretacija zdravnika je bila, da je izvid normalen.
Nekaj dni nazaj pa sem bila na zdravniskem pregledu za delo in EKG naj bi pokazal nespecifične spremembe. Zdravnik je rekel, da so se te spremembe pojavile že na prejšnjih EKG-jih. Danes sem preverila dejanski izvid EKG-ja izpred enega leta in na samem listu s posnetim ekg piše (na grobo povzeto): consider anterolateral infarct, consider anterior ischemia or left ventricular strain, inferior ischemia or left ventricular strain. Nekako mi ne gre v glavo, kako naj bi tak izvid bil interpretiran kot normalen, zato vas naprošam, da mi to obrazložite.
Trenutnega ekg izvida še nimam, ob vprašanju na kaj bi lahko le-ta nakazoval mi je bilo rečeno, da lahko je nič, lahko pa je kaj zamašeno.
Zelo sem šokirana in prestrašena, zato vas prosim, za morda kako pojasnilo, morda kako spodbudno besedo. Iskreno se opravičujem za dolg zapis, a vseeno upam, da je pregleden.
Lep pozdrav,
Maša.
Spoštovana
Glede na vašo starost je težko veejeti, da gre za kaj resnega kot je infarkt ali ishemija (slabša prekrvavitev) miokarda tj srčne mišice. Bolečine, ki jih opisujete lahko pomenijo marsikaj. Prav tako avtomatski zapis EKG nikoli ne jemljemo kot dokončno diagnozo. Vedno je razlaga kardiologa tista ki šteje. Nespecifične spremembe EKG pomenijo določena odstopanja ki lahko nakazujejo določeno bolezen ali pa tudi ne. Skratka v tem primeru ne moremo potrditi obstoja bolezenskega stanja. Kljub vsem napisanem, bi svetoval nadaljno diagnistiko, npr. obremenitveno trstiranje, pri katerem se posname ekg pred, med in po obremenitvi. Tako lshko potrdimo če obstaja ishemija miokarda zaradi ev. ateroskleroticnih sprememb. Skratka, menim da ne gre za nič resnega vendar vsako prsno bolečino moramo resno jemati.
LP