Najdi forum

EKG izvid

Pozdravljeni,

star sem 34 let. Kadilec, rahlo pretežek. Zaradi operacije kolena sem bil poslan tudi na EKG, izvid pa me je malo presenetil.

EKG: sinusni ritem s fr 70/min, normogram Diagnoza: Z039 opazovanje zaradi suma na neopredeljeno bolezen ali stanje.

Ali me mora kaj skrbeti?

Hvala za vaš odgovor

 

 

 

 

Spoštovani

Čisto nič vam ni treba skrbeti. Vse je OK. Napisana “diagnoza” pravzaprav ni diagnoza kakršne koli bolezni temveč zgolj utemeljitev zakaj ste opravili EKG.

LP

Pozdravljeni zarad palpitacij in ekstrasistol sem napotena kardiologu .

Vceraj po pogovoru mi je naredil ultrazvok in me presenetil z dijagnozo in sem se veliko prepadla.

Je rekel da imam prirojeno srcno napako prolaps zaklopki in blago regurgitacijo.

Zdaj vam bom napisala kaj je pisalo v izvidu.

Je videti manjsi prolaps mitralne zaklopke nepomembne stopnje s frakcijo regurgitacije manj kot 20% Eroa manj kot 0.20 ob lateralni steni levega atrija ki ni povecan LAVi je okrog 23ml/m2 RAVi je okrog 16ml /m2 tudi nepovecane dimenzije SPAP 15+cvp pljucne hipertenzije ni

Desni prekat 3.1cm tapse 2.1cm fac okrog 60% kar ni povecana dimenzija Perikard je bp .

Levi prekat sistola 3.1cm diastola 4.9cm indeksirana vrednost za diastolo 55ml/m2nepovecana dimenzija

Aortna zaklopka je kompetentna in morfolosko ohranjena videti je prolaps prednjega in tudi manjsi prolaps zadnjega listica mitralne zaklopke s slabso kopataciko v podrocju mitralne zaklopke hipertrofije ni

EDVLV 120ml ESVLV 40ml SVLV 80ml EF65% E/E ‘7dijastolna funkcija ohranjena

Debelina sten srca 1cm hipertrofije ni aorta ima indeksirano vrednost 10mm/m i nije aneurizmatsko  razsirjena.

Zakljucek:videti je spremembe mitralne zaklopke ki provzrocajo tudi manjso mitralno regurgitacijo nepomembne stopnje.

Mnenje:

Tahikardne motnje srcneg ritma ki jih ima so verjetno posledica prolapsa.Idealno bi bilo da se predpise zdravilo iz skupine betablokatorjev npr concor 1.25mg-2.5 na dan vendar zarad dojenja v tem trenutku zdravilo odsvetujem

Kontrolni ultrazvok srca januarja 2025 .

Stopnja regurgitacije in okvara zaklopke ni taksna da bi bila indikacija za invazivno dijagnostiko.Odsvetujem vecje fizicne obremenitve.

Jaz vas prosim za mnenje a je to res nevarna dijagnoza ker mi je rekel da puls ne bi smel iti preko 140 kako vplivam na to,v nosecnosti sem imela visokega pulsa .

Tudi zdaj obcasno je 120 ko hodim daljse .2019 sem imela ultrazvok ni pokazal nic ..A je mozno da se vse v nosecnosti poslabsalo.

    Celotno zivljenje mi nagaja srce sem tesnobna velikih obremenitvi nikoli nisem prenasala ampak sem vse pripisovala slabi kondiciji

Spoštovana

Mitralna zaklopka je zaklopka (ventil) med levim atrijem in levim prekatom. Skrbi za to, da se kri obogatena s kisikom iz atrija pretaka v prekat. Takrat je zaklopka odprta, zaprta pa je v fazi sistole, ko se krči prekat in iztiska kri skozi aortno zaklopko v aorto in vse druge dele telesa.. Takrat mitralna zaklopka mora dobro tesniti, da se kri ne vrača nazaj v atrij in s tem obremenjuje srce in povzroča tudi simptome, ki jih vi navajate (tahikardija-pospešen utrip srca, ekstrasistole ipd.). V vašem primeru gre za manjšo napako zaklopke, ki ne tesni 100% temveč se del krvi vrača nazaj v atrij (20% celotne količine krvi enega cikla). To je še vedno blago puščanje zaklopke in ne potrebuje kirurškega zdravljenj, ki je seveda možno v primeru hudega prolapsa/puščanja zaklopke. Veliko, predvsem ženske populacije ima ugotovljen prolaps mitralne zaklopke, torej nič nenavadnega. Strinjam se z vašim kardiologom, da je rešitev dokaj enostavna z uporabo zdravil iz družine beta blokatorjev, ki bi že v manjših odmerkih uspešno reševali problem pospešenega bitja srca in ekstrasistol. Prav tako se strinjam, da se uporabi teh zdravil, razen če res ni druge možnosti, izogibate v času dojenja. Namreč obstaja sicer zelo majhna možnost, da bi to negativno vplivalo na dojenčke. Predlagam izogibanje večjim obremenitvam in poživilom, npr. kava, čaj ipd. ter stresu. Ko boste nehali dojiti pa bi uvedba zdravljen z beta blokatorji zagotovo rešil vaš problem. Torej, ni razloga za nepotreben strah, saj vsi ostali parametri srčne mišice ne kažejo na kakršno koli nepravilnost.

LP

Hvala za odgovor ,me zanima kako je mogoce da 2019 kardilog na ultrazvoku ni videl nic .Tri tete imajo tezave s zaklopkami tudi babice so imele z obe strani.

A je mogoce dedno?Mama ze dolg casa jemlje betablokatorje ni naredila uzv za konkretno dijagnozo.

Imam dva zoba ki jih treba puliti imam termin v decembru ,ali to bo kaj nevarno ali lahko umrem zarad tega.

Par mesecev nazaj sem pulila zob nisem vedla da imam tezave s srcem.

 

Spoštovana

Možno je, da se puščanje mitralne zaklopke pogosteje pojavlja v določenih družinah (dednost), ni pa pravilo. Poslabšanje puščanja mitralne zaklopke je zelo počasen proces zato ne verjamem, da tega puščanja ni bilo leta 2019, prej bi dejal, da pri izvedbi ultrazvoka srca, kardiolog ni bil posebej pozoren pri ugotavljanju tega puščanja. Morate vedeti, da je srce živa zadeva in ne nekaj statičnega zato so možne razlike pri odčitavanju rezultatov ultrazvočne preiskave. Zaradi puljenja zob zagotovo ne boste umrli. 🙂 Vsaka skrb je odveč. Mogoče lahko poveste dentistu za puščanje mitralne zaklopke, ki vam lahko preventivno predpiše kakšen antibiotik, čeprav to ni več praksa, ki je veljala v preteklosti. Bodite brez skrbi, z vašim srcem je vse OK, beta blokatorji bodo tudi vam pomagali, da se odpravijo simptomi, poslabšanje puščanja zaklopke  pa verjetno bo tako počasno, da kirurški poseg ne bo nikoli potreben. Tudi če do tega pride, danes obstajajo manj invazivne kirurške tehnike za popravilo zaklopke.

LP

Hvala za pomirojoce besede.

Me zanima se ena stvar ali lahko od zoba ki je za puliti dobim endokarditis berem same crne scenarije po spletu ki mi provzrocajo napade panike.

A je mozno tudi da imam kardiomiopatijo po porodu ker pise da lahko zamenjajo dijagnozo ali se kardiomiopatija vidi na ultrazvoku.

Cim vec berem vec me je strah .

Stara sem komaj 32 let in bi hotela se ziveti ..

Spoštovana

Vaše skrbi so popolnoma odveč. Kot sem napisal, lahko pred puljenjem zob, prosite zobozdravnika za antibitik bolj z namenom, da bi bili sami bolj pomirjeni. Endokarditis je vnetjs srčne mišice zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Od puljenja zob je zelo majhna možnost da do tega pride, tudi zaradi tega  ker je vaša mitralna zaklopka samo blago degenerativno spremenjena. Kardiomiopatije nimate (povečanje srčnih votlin), kajti to bi sicer pri ultrazvoku srca zagotovo ugotovili če bi jo imeli. In nasvet, čimmanj berite glede bolezni ali domnevnih srčnih bolezni. 😁 Z vašim srcem je vse ok.

LP

Hvala za odgovor.

Se nekaj me zanima ,a je mozno da se mi ekstrasistole bolj pogosto pojavljajo od ovulacije proti menstruaciji.

Takrat jih cutim vec .In niso le v miru zgodijo se tudi ko nekaj delam pospravljam stanovanje ipd.

Tudi se mi dogaja nihanje pritiska,kardiolog ni komentiral tega.

Spoštovana

Med ovulacijo in po ovulaciji prihaja do hormonskih sprememb, ki lahko vplivajo na srčni utrip in seveda na pojav ekstrasistol.

LP

Pozdravljeni me zanima naslednje ali puls od 140 v minuti v miru se mora cutiti.

Imam sportno uro in sem slucajno pogledala vrednosti katere mi je merila cez dan in sem vidla puls 143 v minuti pogledala sem katera ura je bla takrat nic posebnega nisem delala.

Obcasno se mi je prej dogajalo puls 130 ampak takrat je blo hudo sem cutila zelo hitre in mocne udarce in mi je blo slabo.

 

Spoštovana

Utripe 140/min v mirovanju bi morali čutiti. To že sami omenjate, ko ste imeli 130 utripov/min. Ne bi prevec zaupal mobenim športnim uram. Možno je  da ste imeli 3-4 zelo hitra utripa in posledično izračun 140 utripov/min.

Lp

Pozdravljeni ,a je prolaps mitralne zaklopke  toliko nevaren da lahko pride do nenadne srcne smrti.

Imam prolaps oba listica mitralne zaklopke.Danes sem cutila omotico hitro bitje srca in noge so mi se zacele tresti tudi roke.

Hud strah ,blo mi je zelo slabo zacela sem jokati od strahu.

A bi to blo kaj od prolapsa ali pa napad panike.

Mitralna regurgitacija zelo mejhna .

Nisem dobila napotnice za daljse preiskave samo kontrolo 2025 januarja

Hvala za vsaki odgovoor

Spoštovana

Pri prolapsu mitralne zaklopke z manšo regurgitacijo ni nevarnosti nenadne srčne smrti, lahko pa se pojavijo določene težave podobne tistim, ki jih omenjate vendar menim, da so vaše težave potencirane s paničnim napadom. Kadar gre za manjšo težavo, zdravljenje sploh ni potrebno. Pri resnejši okvari pa bo zdravnik predpisal zdravila (antibiotike, kadar je prisotno vnetje, antiaritmike, če je treba vzpostaviti normalni srčni ritem, vazodilatatorje, če je treba razširiti žile, diuretike, propanolol, antikoagulante, tisto pač, kar je pri posameznem bolniku potrebno. Pri resnejših primerih prolapsa bo kardiolog priporočil operativni poseg, zamenjavo mitralne zaklopke. Skratka, živite umirjeno s čim manj stresa in redno hodite na kontrole.

LP

Pozdravljeni ali lahko pri prolapsu mitralne zaklopke pride do cudnih obcutkov v prsih .

Danes sem zacutila kot da mi srce vibrira ali pa kot da je zgubilo ritem

Par ful zelo hitrih udarcev po tem sporih in sem bla omoticna.

 

Spoštovana

Seveda so to lahko znaki prolapsa mitralne zdklopke. Med drugimi tudi občutek močnega bitja srca (palpitacije),  bolečina v prsih, težave pri dihanju, utrujenost, kašljanje, kratka sapa med ležanjem…

LP

 

Lepo prosim, da mi razjasnite kaj predstavljajo naslednje diagnoze ( moj zadnji EKG):

-začetna hipertenzivna bolezen srca-diastolična disfunkcija I.stopnje

-mitralna in aortna regurgitacija – blaga

-DKB

V mladosti sem prebolela vnetje srčne mišice in zaklopk, dolgo sem se zdravila in

še vedno sem pod kontrolo. Najlepša hvala in lep pozdrav!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spoštovana

Diagnoza “desnokračni blok”  (DKB) pove, da so v srcu prekinjene živčne poti, po katerih potuje dražljaj za neposredno krčenje desnega prekata. V takem primeru prevzamejo “skrb” za krčenje desnega prekata živčne niti iz levega prekata. DKB je lahko posledica prebolelega vnetja srčne mišice in zaklopk. Ni posebnega zdravljenja za DKB, odsvetuje se zgolj vrhunski šport. Blago puščanje zaklopk je prav tako lahko posledica prebolelega vnetja le teh. Dokler je puščanje še blago ni potrebe po kakršnih kolih ukrepih. Diastolična disfunkcija je težava z diastolo, prvim delom srčnega utripa. Običajno se spodnje srčne komore med diastolo sprostijo in napolnijo s krvjo. Diastolična disfunkcija se pojavi, ko se spodnje srčne komore ne sprostijo, kot bi se morale. Za zdravljenje diastolične disfunkcije se uporabljajo zdravila za nižanje krvnega tlaka. Dokler je še blaga diastolična disfunkcija ne predstavlja resnega problema, treba je pa preprečiti nadaljnji razvoj bolezni.

LP

Pozdravljeni

Enoletnik je bil na pregledu srca ker je rojen s prirojeno srcno napako vsd.

Pregledal ga zdravnik Samo Vesel in je rekel in tudi napisal v izvidu da otrok ima popolnoma zdravo in funkcionalno srce .

V izvidu me je prestrasilo tole

Ekg sinusni ritem 132 ,vertikalna os vprasljiva obremenitev desnega prekata.

Zelo se bojim kaj to pomeni a mu popusca srce??

Zdravnik je rekel ko ga je moz vprasal a ima omejitvi glede sporta ko bo otrok zrastel je rekel ne ,nobenih.

 

Spoštovana,

Ni govora o kakršnem koli popuščanju srca. Majhna prekatna septalna okvara se lahko pojavi spontano ali z drugimi povezanimi srčnimi napakami. Na splošno se manjši VSD ponavadi zaprejo sami, medtem ko večji VSD potrebujejo kirurško popravilo, da preprečijo nadaljnje zaplete. Za volumsko obremenitev desnega prekata je značilna dilatacija desnega prekata in hiperdinamična funkcija desnega prekata. Izvid ne pove, da je desni prekat res preobremenjen. Zaupajte zdravniku in če vam je povedal, da je z otrokom vse OK, potem je temu res tako.

LP

New Report

Close