Najdi forum

ekcem

Že nekaj časa, predvsem odkar je bil mraz pozimi, se mi spet pojavlja ekcem po telesu. Letos se je prvič pojavil okoli ust, kjer se mi naredi prav velika, občasno pekoča in rdeča lisa. Zanima me, kaj mi svetujete s čim naj ta predel mažem? Večinoma uporabljam Atopiclair, ki sicer ublaži neprijeten občutek, odpravi pa vsekakor ne.

najlepša hvala in lep dan.

Spoštovani!

Takšne spremembe je vsekakor potrebno videti. Svetujem vam, da se napotite do osebnega zdravnika, ki vam bo zagotovo znal najbolje svetovati.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

vprašanje bom zastavila kar tu, da ne odpiram nove teme. Stara sem 26 let in že 4 mesece imam težave z zelo srbečimi izpuščaji po rokah in nogah, nekateri se rahlo luščijo, v zadnjem času se širijo tudi na trebuh in hrbet. Dva različna dermatologa sta postavila isto diagnozo in sicer numularni ekcem. Prvi dermatolog mi je predpisal naslednja mazila: diprogenta za 1 teden, 30% kuterid v belobazi, olivno olje v belobazi za telo ker je koža menda suha. Izpuščaji so se izboljšali, vendar se je stanje po prenehanju mazanja zopet poslabšalo. Ob naslednjem obisku sem dobila kremo elocom. Zopet se je vse ponovilo, bilo je izbojšanje, vendar se nato zopet poslabša in ves čas nastajajo vedno novi in novi izpuščaji. Na predelu zapestja in hrbtne strani sem imela dva večja izpuščaja, ki sta se sedaj že združila, tako imam recimo ogormen izpuščaj okrog in okrog zapestja in hrbtne strani roke. Da ne omenjam še vseh ostalih po rokah in nogah. En mesec sem jemala tudi tabete Xyzall proti srbenju, ki so popolnoma brez učinka. Pomagale mi niso čisto nič. Nato sem dobila tablete Telfast, zgodba se je ponovila, po enomesečnem jemanju lahko rečem, da nimajo nobenega učinka, ob tem naj poudarim, da sem ob hujšem srbenju vzela dva naenkrat in učinka ni. Srbenje ne poneha. Večkrat je bilo tako hudo, da sem jokala, ker sem enostavno tako nemočna ob tem in si ne znam pomagati.

Ob tem naj še povem, da sem se na začetku mazala tudi z aloe vero, olivnim oljem,kremo tea tree in nekim zeliščnim oljem, ki naj bi vsebovalo ne vem koliko zelišč. Nobena stvar ni niti malo omilila težav.

Sedaj me pa zanima naslednje:

1. Ali obstaja še kakšna stvar, ki bi lahko ublažila to neznosno srbenje, če antihistmatiki ne pomagajo? Edino kar pomaga so kortikosteroidi, ampak mažem se že ves ta čas, in če te izpuščaje strnemo skupaj, je te površine kar veliko! Ves čas mi pravijo, da kortik. niso nevarni, če jih uporabljamo na manjših površinah, ampak jaz imam toliko izpuščajev in za povrh so nekateri zelo veliki, tako da me to kar skrbi.

2. Dermatologinja je omenila tudi injekcije v primeru, če bi bilo res hudo in tako hudo je večkrat. Zanima me, če mi lahko poveste kaj več o teh injekcijah, kaj vsebujejo, koliko časa držijo in predvsem kakšni so stranski učinki?

3. Na testiranje za alergije še čakam, ker je koža preveč vneta in me ne morejo testirati. Ampak glede na to, da antihistmatiki ne pomagajo, jaz laično sklepam, da to ni neka alergija?

4. Ali mi lahko še kakorkoli pomagate? Povem naj pa še to, da sem že tri mesece na zelo strogi dieti, ne pojem nobenega konzervansa, barvila, sladkorja, črtala sem pšenico, jajca. Vse si kuham sama, vse je pripravljeno sveže. V prehrano sem vključila tudi laneno olje. Vsak dan spijem vsaj 2 litra tekočine. Dva meseca sem pila čaj za čišenje krvi. In stanje kože se samo še slabša, tako da hrana ne more biti vzrok. Enostavno si ne znam več pomagati. Dermatolog pa mi ob vsakem obisku prdpiše elocom in zadeva je zanj zaključena.

Hvala za vaš čas, lepo vas pozdravljam!

Spoštovani!

Numularni dermatitis je vrsta endogenega dermatitisa. Endogeni pomeni, da obolenje izvira iz notranjosti telesa. Točen vzrok je zaenkrat nezpoznan, najverjetneje pa gre za imunsko reakcijo kože na različne dele različnih mikrobov. Ker je odkrivanje vnetnih žarišč v telesu zelo težko oziroma praktično nemogoče, se bolnike zdravi zgolj simptomatsko, kar pomeni, da se vsako poslabšanje bolezni zdravi s steroidi in/ali antihistaminiki.

Numularni dermatitis na žalost lahko traja več let in navadno poteka v zagonih. Spremljajo ga močno srbenje in vnetja. Kaže se v obliki značilnih kožnih sprememb, oblike kovanca z drobnimi mehurčki, krastami in luskami. Najpogosteje prizadane ljudi srednjih let, zlasti pogost je seveda pri ljudeh z zelo suho kožo. Temu primerno je najpogostejši oziroma najbolj izražen v zimskem času.

Na začetku kožne spremembe izgledajo kot srbeče lise, sestavljene iz mozoljčkov in mehurčkov iz katerih se kasneje cedi tekočina. Tvorijo se kraste. Numularni dermatitis se lahko širi. Pogosteje se pojavlja na hrbtni strani rok, nog in stegen. Redkeje se pojavi tudi na zgornjem delu trupa.

Zdravljenje numularnega dermatitisa je težavno in potrebna je potrpežljivost. Tudi, ko se stanje počasi izboljšuje, se z lokalnim zdravljenjem s kortikosteroidi ne sme prekiniti. Zdravljenje poteka počasi, lahko več mesecev, včasih lahko tudi eno leto. Menim, da je bilo vaše zdravljenje z lokalnimi kortikosteroidi prekratko.

Izogibati se je potrebno hitrim temperaturnim spremembam okolja, ter volnenim in sintetičnim materialom. Tuširajte se le z mlačno vodo, pri čemer predhodno kožo namažite z mandljevim ali olivnim oljem. Po tuširanju pa kožo obvezno namažite z negovalno kremo. Občutek srbenja pomirjajo tudi kamilični obkladki, Kamagel, razni losjoni z mentolom, Fenistil gel,…in peroralni antihistaminiki. Ko ne pomaga niti kombinacija lokalnega kortikosteroida, ter lokalnega (okladki,…) in sistemskega antihistaminika, je potrebna uporaba injekcije kortikosteroida.

Najpomembnejši ukrep pri simptomatskem zdravljenju numularnega dermatitisa je nedvomno neprestano vlaženje kože z hidratantnimi negovalnimi kremami ali losijoni (npr Bepanthol, Eucerin aquaporine,…). Za umivanje uporabljajte zgolj dermatološke sindete, ki ne vsebuje mila (A-Derma, LRP,…) ali vlažilna mila (npr. Dove). Izogibajte se stiku z raznimi kemikalijami, izpostavljanju pretirani toploti, raznim čistilom, cigaretnemu dimu, stresu,… Pri pranju perila uporabljajte detergente brez dodanega vonja. V prostorih kjer bivate (zlasti v spalnici) poskrbite za ustrezno vlago v zraku. Med sprožilni dejavniki se zaenkrat namreč največkrat omenja suha koža, okužene rane, slaba prehrana, čustveni stresi ter zunanje dražeče snovi.

V kolikor lokalni kortikosteroidi ne pomagajo kljub dolgotrajnejši uporabi, se v primeru hujših zagonov lahko uporabljaja tudi kombinacija s kortikosteroidi v obliki injekcij.
Poleg tega obstaja še ena alternativna terapija, ki je zelo učinkovita. Gre za uporabo UVB fototerapije oziroma tako imenovane PUVA terapije. Le ta je dejansko najbolj enostavna, z najmanj stranskimi neželenimi učinki, in nenazadnje tudi ena izmed najučinkovitejših.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,

zahvaljujem se vam za izčrpen odgovor. Zanima me ali mi lahko napišete kaj več glede fototerapije, te metode namreč ne poznam. Zanimajo me predvsem stranski učinki, ki jih ima na kožo oz telo.

S svojim partnerjem počasi razmišljava o zanositvi. Zanima me kako je z uporabo kortikosteroidov, injekcij in foteterapije v času nosečnosti?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Možnosti terapije z uporabo fototerapije je več, zato ne bi želel tukaj vsega opisovati. Predlagam, da se o tem temeljiteje pogovorite z dermatologom.

Tudi kar se tiče uporabe tekom nosečnosti ni enostavnega odgovora. Vedno je potrebno pretehtati tveganje med potencialnimi koristmi in potencialnimi nevarnostmi glede uporabe bodisi kortikosteroidov ali fototerapije tekom nosečnosti in sicer tako za plod kot tudi za mater.

Za kortikosteroide načeloma velja, da se jih tekom nosečnosti ne uporablja, oziroma se jih uporablja v redkih primerih, ko je njihova uporaba nujna. Kar pa se tiče fototerapije pa je zelo različno glede na uporabljeno metodo. Na primer: uporaba fototerapije z UVB žarki je sprejemljiva in dovoljena tekom nosečnosti, medtem ko je PUVA terapija tekom nosečnosti kontraindicirana. Predlagam da se tudi o tem natančneje pogovorite z dermatologom.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

ponovno bi vas rada prosila za pomoč. Kmalu bo eno leto kar imam težave z zelo srbečimi izpuščaji, predvsem po rokah in nogah. En dermatolog mi je postavil diagnozo numularnega ekcema, drugi pa meni, da gre za atopijski dermatitis. Ugotovila sem, da je princip zdravljenja v obeh primerih enak. Preizkusila sem že ogromno krem iz lekarne (Atopiclair, Protopic,…), negovalnih mazil za vlaženje kože (Trixera, Eucerin, La roche, aloe vero, olivno olje v belobazi,..) vendar imam pogosto občutek, da me po njihovem nanosu na kožo začne vse še bolj srbeti in nimam občutka, da koži ustrezajo. Po uporabi Protopica pa dobim močan napad srbenja, zato ga ne morem uporabljati. Edino kar mi pomaga je Elocom, vendar se po prenehanju uporabe vse zopet vrne. Izpuščaje sem mazala tudi s svetlinovim oljem, olivnim oljem in z njim delala kopeli, vendar stanje izpuščajev zato ni nič boljše, tudi srbenje se ne zmanjša. Preizkusila sem tudi Eucerinov sprej proti srbenju, kjer je napisano kako super in dogotrajno hladi kožo, vendar ne pri meni. Po pol ure me začne spet vse srbeti. Ker sem že precej obupana, sem začela razmišljati ali lahko kaj naredim, da bi umirila to vnetje znotraj telesa. Ali obstaja kakšen čaj, kapsule, pripravek, kaj naravnega, kar bi zaužila in bi delovalo protivnetno v telesu, da bi se to srbenje vsaj malo zmanjšalo? Težave bi se zdaj rada lotila od znotraj ne samo zunanje, kjer nisem uspešna. Seveda pa v mislih nimam steroidnih tablet.

Hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani!

Svetujem vam uporabo prehranskega dopolnila CurcuPhyt – 2 x dnevno 1 kapsulo. Rezultate boste opazila že po 14 dneh do 1 meseca. Za več informacij me lahko poiščete v lekarni.

Lep pozdrav,

Spoštovani,

sem v 10. tednu nosečnosti in po telesu imam zelo srbeče izpuščaje. Nekateri dermatologi pravijo da gre za numularni ekcem, drugi da gre za atopični dermatitis, spet tretji ga ne morejo opredeliti. Sedaj postopam takole: ko je koža zelo vneta, ko me zelo srbi in ne morem več spati ponoči naredim tridnevno kuro z elocomom, preostali čas kožo mažem s kremami, ki so namenje negi atopijske kože. Trenutno uporabljam Lipikar od La Rocha. Zanima me ali je prav, da kremo nanašam na vso kožo, tudi na zdrave predele? Takoj po tuširanju, ko je koža še vlažna namreč namažem celotne roke in noge, poleg tega pa še trebuh in boke, čeprav seveda nimam vsakega delčka kože v izpuščajih. Izpuščaje imam predvsem v pregibih. Zanima me tudi ali kremo lahko uporabljam tudi za mazanje trebuha ali krema vsebuje kakršnekoli sestavine, ki niso primerne za uporabo v nosečnosti?

Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Lipikar AP balzam za telo je posebej formuliran za ekstremno suho in razdraženo kožo, ki srbi. Primeren je za atopično kožo dojenčkov, otrok in odraslih, ter tudi nosečnic.
Ekstremno suha koža ima težave z barierno funkcijo. V primeru okvarjene barierne funkcije, alergeni in iritanti lažje prehajajo v kožo in povzročajo neprijetno draženje ter srbenje.
Lipikar AP balzam kožo pomiri ter preprečuje tovrstne težave.
Aktivna sestavina – vitamin B3 oziroma niacinamid – preprečuje draženje preko obnavljanja barierne funkcije kože. Poleg tega Lipikar AP balzam vsebuje tudi karitejevo maslo in rastlinska olja, ki obnavljajo lipidni sloj ter na ta način koži vračajo mehkobo.

Lipikar AP balzam lahko mirno uporabljate po celotnem telesu.

Lep pozdrav,

Spoštovani!

Hčerka (4leta in pol) ima na eni nogi najverjetneje ekcem, ki je nastal po piku komarja. Nisem prepričana, da je do pika sploh prišlo, vendar nekako tako se je začelo pred približno dvema mesecema…srbečica in podobno kot pri piku-hrastica in pojavil se je ekcem, premera dva centimetra. Tudi pediatrinja je bila mnenja, da je ekcem posledica komarja. Mažem s kremo Elocom, ki smo jo dobili že lani, ker je hčerka občutljiva na osje pike. Kakšnih drugih alergij nima.
Opazila sem, da se ekcem izboljša, pozdravi, na tem predelu ni pigmenta, pod prsti se čuti nekoliko trdejšo le pozdravljeno hrastico. Že dvakrat se je srbenje in ekcem ponovil. Krema pomaga, ne pa pozdravi.

Zanima me ali je možno, da je to vse od pika komarja ali je posledica kakšna alergija. Čudno se mi zdi, da se vse skupaj že tako dolgo vleče in se ne popolnoma pozdravi

Kaj mi vi svetujete? Koliko časa naj še počakam ali naj zaprosim pediatra za obisk pri dermatologu.

Najlepša hvala za Vaše mnenje in lep pozdrav!

Spoštovani!

Omenjeni ekcem bi bil sicer lahko povezan s pikom komarja, ni pa nujno. Predagam, da počakate še kak mesec ali dva, nato pa se, v kolikor ne bi bilo v redu, napotite k dermatologu.

Lep pozdrav,

New Report

Close