Najdi forum

En lep pozdrav vsem skupaj

Upam, da mi boste s svojimi nasveti lahko kaj pomagali. Imam psičko, štiri leta staro, je v hiši tako da jo moramo kopati. Problem je nastal ko je naenrat dobila izpuščaje, nekakšne gnojne ekceme po vsem trupu. Še sam veterinar ni vedel, kaj bi lahko bilo in preizkusila sem vrsto zdravil, a nič ni pomagalo. Ko je ene pet mesecev nisem kopala se je stanje umirilo in je zdaj bolje. Dlaka je ponovno zrasla in ni več problemov.
Zanima me, če imate podobno izkušnjo, je mogoče res krivo kopanje, kakšen šampon mi priporočate?
Hvala za odgovore
Lp

Pozdravljena,
Vzrokov za težave, ki si jih omenila je lahko zelo veliko. Lahko gre res za kakšno kožno infekcijo ali pa za alergijo, katere vzrok ni nujno, da so ravno šamponi. Lahko je tudi hrana ali pa kaki drugi dejavniki iz okolja. Dobro bi bilo tudi, če si pozorna na to, s katerimi drugimi živalmi prihaja psička v stik oz. v kakšnem času se te težave začnejo, če bi prišlo do eventuelne ponovitve. Glede šampona pa ti svetujem, da v tem primeru uporabiš kakšnega z antiseptičnim delovanjem, ki jih je možno dobiti v specilaiziranih prodajalnah ali pri veterinarjih (Clorexyderm oz. kakega na bazi katrana) in ga uporabljaš le dokler težave definitivno ne minejo.

Mogoče jo kopate prepogosto? Tudi jaz imam psa v stanovanju, pa jo s šamponom skopam le vsake 3 do 4 mesece. Srečo imam, da psička ne zaudarja. Če bi jo kopala prepogosto (ni važno s katerim šamponom), bi se razpraskala do krvi. Če je umazana jo samo stuširam s toplo vodo.
Naj vam veterinar svetuje kakšen šampon uporabite, ne kupujte jih po nasvetu prodajalcev v trgovinah. Le redko kateri vam bo pravilno svetoval. Veliko sreče. lp

Čisto možno, da je imel pes reakcijo na šampon. Naš ni prenašal nobenega pasjega šampona in smo mu na koncu kupili v lekarni enega nevtralnega, ki sicer ni za pse, ampak po njemu ga vsaj nič ne srbi ter ima lepo dlako in kožo.

Se pa strinjam z VZ, da je lahko vzrokov več. Če se bo stanje ponovilo, je verjetno najbolje, da še enkrat obiščete veterinarja.

Glede na to, da gre za gnojne tvorbe, so sigurno prisotne bakterije. Zato sem tudi svetoval šampon z antiseptičnim delovanjem. Lahko pa namesto šampona uporabite kako od raztopin.

Vsekakor bi bilo dobro ponovno k veterinarju, če se težave pojavijo (kot pravi tudi TT), vendar tudi veterinar ne more vedeti vzroka, če stvari sami dobro ne opazujete ter mu poveste kdaj in kako se to pojavi. Je pa tudi nekaj: osebno mislim, da bi se tudi veterinar moral malo bolj poglobiti, ne pa da se samo čudi in predpisuje različna zdravila.

Morda še tole: pišem iz desetletnih izkušenj z nego in sem videl in doživel že marsikaj. Tudi moji psi živijo v stanovanju in so skopani enkrat tedensko oz. na štirinajst dni, pa nimajo večjih problemov. Sam predvsem zagovarjam to, da so za zdravo kožo in lepo ter sijočo dlako potrebne najprej kvalitetne genetske predispozicije, nato primerna prehrana, z ustrezno nego, kozmetiko oz. zdravili pa samo poudarimo to kar da narava oz. smo prisiljeni popravljati tisto kar pokvari okolje.

Najlepša hvala vsem za odgovore!
Lep pozdrav
Astja

New Report

Close